Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

4600 milliárd forintba kerülne a 2012-es budapesti olimpia

Mai árakon összesen 4600 millárdba kerülne, hogy 10 év múlva az ötkarikás játékok vendéglátója Budapest legyen.
A budapesti olimpia szervezéséhez, lebonyolításához, valamint a szükséges létesítmények felépítéséhez 850 milliárd forintra lenne szükség, ezen felül 3750 milliárdért kell a világ egyik legnagyobb eseményének megrendezése nélkül is tervezett infrastrukturális, túlnyomóan közlekedési fejlesztést végrehajtani a fővárosban és vidéken.

Ezek voltak a legfontosabb pénzügyi adatok, amelyek az olimpiai pályázatot megelőző megvalósíthatósági tanulmányt készítő PriceWaterhouse Coopers és a GYISM közös sajtótájékoztatóján elhangzottak.

Bienerth Gusztáv, a PWC magyarországi kft.-jének vezérigazgatója hozzátette:

– A költségek finanszírozásához mintegy 3000 milliárd forintos állami szerepvállalás szükséges, 400 milliárd származna a közvetlen olimpiai bevételekből, 450-et biztosítana a magántőke bevonása, s 750 milliárdos EU-támogatásra számíthatunk. A feltételezett beruházásokból 2950 milliárd forintnyi a már meglévő tervek szerint is elkészülne az elkövetkező tíz esztendőben, 800 milliárdot tennének ki a 2012. utáni időszakból előrehozott fejlesztések.

Az olimpiai költségeket részletező adatokhoz még szorosan hozzátartozik az is, hogy amennyiben lesz Budapesten 2012-ben olimpia, akkor a "normál" költségvetésnek 720 milliárd forint többletforrásra volna szüksége.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totti jótékony célra ajánlotta fel mezét

Harmincezer euróért kelt el Francesco Tottinak, az AS Roma csatárának meze, melyet múlt szerdán, a… Tovább olvasom