Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

100 éves a Győri ETO

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Győri ETO. Kiállítást, könyvet, filmet terveznek.

Száz évvel ezelőtt alakult meg a Győri Egyetértés Torna Osztály. A vagongyári dalkörből az évtizedek alatt – több sportágban – európai hírű klubbá nőtte ki magát. A tíz évtized során 21 sportágban (atlétika, birkózás, evezés, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, úszás, torna, vívás, röplabda, súlyemelés, teke, természetjárás, asztalitenisz, jégkorong, sakk, lövészet) 23 szakosztály működött hosszabb-rövidebb ideig zöld-fehérben. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok indultak el a szakmai műhelyekből vagy nyertek aranyérmet az ETO számára. A virágzó korszak után a nyolcvanas évek közepén hatalmas törés következett be az egyesület életében: tradicionális szakosztályok kezét engedte el kényszerűségből a klub, később pedig maga is megszűnt a korábbi formájában (napjainkban a labdarúgók, a kézilabdázók és a jégkorongozók szerepelnek ETO néven, de önálló egyesületként).

Győr történetének száz éve része az Egyetértés Torna Osztály, és mivel az egységes klub már nem létezik, nemrégiben városi kuratórium alakult a jubileum megünneplésére. Az elnöke dr. Kun András alpolgármester, tagjai: dr. Gönczöl László, Klement Tibor, Kovács István, Molnár Péter, Nagy Csaba, Pálmai József, Papp Győző, Rokob Péter, Vanyus Attila.
Az idő sürget, hiszen már csak néhány hét van hátra az idei esztendőből, és ezalatt sok mindent meg kell valósítani. A tervek szerint a díszközgyűlést már így is csak a jövő év elején lehet megtartani, ennek valószínűleg 2005. január 23-án a Győri Nemzeti Színház ad majd otthont.

A szervezők ugyanott szeretnének az ETO történelmét reprezentáló kiállítást létrehozni, ehhez várják a klub korábbi és jelenlegi sportolóinak, vezetőinek, edzőinek, szurkolóinak a közreműködését. A városi sportigazgatóságon (Győr, Batthyány tér 1.) elismervény ellenében veszik át a kiállításra szánt fotókat, zászlókat, érmeket és egyéb relikviákat. (Érdeklődni munkaidőben a 96/527-058-as telefonszámon lehet.) Készül az ETO életét bemutató rövidfilm és egy könyv is. A díszközgyűlés előtti időszakban megkoszorúzzák a klub egykori kiemelkedő egyéniségeinek sírját. A fiatalokra gondolva a városi oktatási iroda közreműködésével rajzpályázatot írnak ki általános iskolások részére.

A szervezők szeretnének a klub gazdag és eredményes történelméhez méltó ünnepségsorozatot, és ehhez számítanak minden sportbarát és támogató segítségére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan vezetett a hatszoros olimpiai úszóbajnok

Ittas vezetés miatt őrizetbe vették a hatszoros olimpiai úszóbajnokot, Michael Phelpset - közölte… Tovább olvasom