Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Zugárusok Sopronban - számla nélkül, kabátból kelnek el a dolgok

Sopron forgalmas helyein - piac, bevásárlóközpontok környékén - időről időre megjelennek a zugárusok. Megnéztük: a helyzet kritikus, de kezelhető.


Mint minden nagyobb városban, így Sopronban is időről időre hol több, hol kevesebb zugárus jelenik meg a forgalmas helyeken. Ott, ahol remélik, könnyebben és gyorsabban cserél gazdát a sok esetben kétes eredetű termék.

Bizonyára sokaknak ismerős az a helyzet, amikor szinte a semmiből egy ismeretlen szólítja le. S már kezdődik is a párbeszéd, a tukmálás.
- Késkészletet 28 ezerért? Drága? 22 ezer? 18-ért odaadom. Eredeti bőr nadrágszíj? Vagy borotválkozó penge? Arcszesz?

Az emberek többsége ilyenkor hol határozottan, hol zavarba esve, de továbbáll. Nem kér belőlük. Azonban akadnak, akik jobbnak látják, ha engednek és vásárolnak.

Az zugárusok "kedvelt helyei" Sopronban a bevásárlóközpontok, parkolók, a kórház környéke, az autóbusz pályaudvar, és a piac.

- Nem bűnözni, megélni szeretnék valahogy - mormolja zavartan az egyik utazó árus, arra a kérdésre, hogy miért is csinálja mindezt. Tovább beszélgetni már nem tudunk, mert a férfi néhány pillanat alatt továbbállt. így jelezve, ha már nem köttetett meg az üzlet, akkor neki nincs több mondanivalója.

A forgalmas helyeken időről időre felbukkannak a zugárusok is. A fotó illusztráció!
A forgalmas helyeken időről időre felbukkannak a zugárusok is. A fotó illusztráció!


- Nézze, nekem mindenről számlát kell adni, rendszeresen ellenőriznek bennünk, persze, hogy szúrják a szemünket az illegális árusok - mondja a soproni piacon egy évtizedek óta ruhakereskedelemmel foglalkozó középkorú férfi.

- Itt, a vásárcsarnoknál annyit már sikerült elérni, hogy a nem ide tartozók, akik nem fizetnek helypénzt, nem jöhetnek be. Kiszorultak, de nem tűntek el. A közterületen már nincs hatáskör. Így a közeli úton sétálnak, vagy a járdán várakoznak a lehetséges vevőre.

A kereskedő hozzátette: a zugárusok gyakran cserélődnek. Így, lebukásuk esetén már nehezen vagy nem bizonyítható a rendszeresség. A büntetési tétel pedig alacsonyabb lesz.

A fent vázolt helyzetre Gőbl Gábor (Jobbik) önkormányzati képviselő is felhívta a figyelmet. Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármestertől és az illetékes hatóságok vezetőitől azonnali, határozott lépéseket vár.

Az illegális árusítást, ha teljesen felszámolni nem is lehet, de visszaszorítani igen. A soproni rendőrség pedig a lehetőségihez mérten igyekszik folyamatosan a közterületen lenni.

- A szabálysértési törvény közelmúltbeli változása több jogot ad e tekintetben a rendőröknek - mondja Szabó Jenő ezredes, soproni rendőrkapitány.

- Amint életbe lépnek az új előírások, akkortól például már lefoglalható és elkobozható lesz az árusításra felkínált termék. Ennek talán meglesz a visszatartó ereje. Ahogy korábban, úgy a jövőben is közösen teljesít szolgálatot a rendőrség közterületi állománya, kiegészülve a közterület felügyelőkkel, polgárőrökkel.

Falvakban is probléma

- Az illegális kereskedelem azonban nem kizárólag a városokra jellemző - folytatja a rendőrkapitány. - A falvakban ugyancsak rendszeresen jelennek meg olyan személyek, akik becsengetve kínálnak fel megvételre különféle termékeket.

Ajánlatos ilyenkor is óvatosnak lenni, és bármilyen gyanú esetén értesíteni a rendőrséget. Szükség esetén a Körzeti Megbízotti Szolgálat egységei tudnak közbeavatkozni.

A tapasztalat, hogy a faluhelyen más bűncselekmények is összekapcsolódnak. Az árusok a tevékenységük során mérik fel a helyszínt, és később visszatérnek oda, hogy műszaki cikkeket, pénzt vagy egyéb értéket vigyenek magukkal.

Így szerzik be

Forrásaink szerint a zugárusok nem feltétlenül bűncselekményből beszerezett termékeket árusítanak. Jellemző, hogy a nagy németországi kikötőkben egy teljes konténert vásárolnak meg. S az azokban lévő dolgoktól szabadulnak meg íly módon.

Van, hogy egy jól szervezett hálózatról van szó, ahol mindenkinek megvan a maga helye. Kezdve a beszerzéstől, a szállításon át a végső értékesítésig.

A zugárusítás másik formája, amikor az személyek egyénileg végzik a "kereskedelmet", úgy, hogy a korábban bűncselekményből származó termékeket adják tovább.

A NAV is ellenőriz

- A Nemzeti Adó és Vámhivatal részéről rendszeresek a piacok, vásárok ellenőrzése, így péládul a soproni piacon is többször végeztek idén vizsgálatot - tudtuk meg a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságán.

Ezen kívül konkrét jogsértésre vonatkozó közérdekű bejelentés alapján is történhet ellenőrzés. Az adózás rendjéről szóló törvény lehetőséget biztosít az ellenőröknek fel nem fedett próbavásárlásra is.

Ekkor a revizorok - amennyiben nem állapítanak meg jogsértést - nem kötelesek igazolni az ellenőrzési jogosultságukat, azt az adózó részére utólag megküldött jegyzőkönyv tanúsítja.

Az adóellenőrök, illetve pénzügyőrök jellemzően a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikkek eredetét, a foglalkoztatás szabályszerűségét és emellett a jövedéki termékek forgalmazását, valamint a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Abalajobb 2013. október 12. 18:06
  „Ismét "lengyel piacot" csinált a rezsim az országból! Sok a nélkülöző, éhező ember, egyre több a bűncselekmény! Süllyeg az ország!”
 • 26. WeiseÖdenburg 2013. október 12. 14:57
  „25. Kukac40 2013.10.12. 09:42
  A lányok vonatkozásában a Bárban dolgozókat emelted ki,én arra reagáltam.Természetesen a városképet rongáló,sőt környezetszennyező "úri" hölgyek működése,mint a többi sopronit engem is zavar.Nincs kijelölve türelmi zóna így szélmalomharc ellenük tenni,felszámolni szennyes működésük ami méltatlan Sopronhoz.A közlekedést csak ismételni tudom rengeteg az autó nem bírja el a város.Szerintem a létszám emelése sokat javítana a helyzeten,megnőtt feladatokra több ember jutna.Az albérletekről amit írtál megdöbbentő,valami ilyet hallottam és is azért feszegettem a problémát.A kommunális adó kialakítása,ha így van szörnyű bűn a városlakói ellen.A pártok és civilszervezetek feladata kellene,hogy legyen ez a lakosságot érintő,lassan vissza fordíthatatlan pusztítás.Sajtó tájékoztatók fő témájaként kellene szerepeltetni.Nem azon lovagolni ki mikor hazudott országosan.A helyi politikának a helyi problémával foglalkozni.”
 • 25. Kukac40 2013. október 12. 09:42
  „24. WeiseÖdenburg A kettő hetet <moderálva> Pintér ígérte. A lányokat más is látja beleértve a rend őreit is. Attól, hogy nem látod még létező probléma, főleg a környékükön lakóknak. A közlekedéssel annyi csak a gond, hogy agyatlanul van kialakítva, és nincs ellenőrizve a szabályok betartása. Olyan kereszteződéseket alakítottak ki amelyek lassítják a forgalmat. A mostani kerékpár sávok kialakítása melyik agyament nevéhez köthető? Valóban több rendőr kellene. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy bármi is változna a létszámtól. Albérleteket nem is akarják adóztatni, túl sok "nagy" embernek van bent pénze. A kommunális adó se véletlenül lett így kialakítva. Egy pár gomb lenyomása után kiderülne, hány lakással rendelkeznek emberkék, mennyien vannak egy címre bejelentve. Mennyi lakás áll üresem papíron. Ezek mind olyan problémák mint a minimálbér. Tudjuk, hogy egy csalás az egész, de nem bántjuk mert pár emberkének sokat hoz, akik támogatják a döntéshozókat is.”
 • 24. WeiseÖdenburg 2013. október 11. 19:42
  „23. Kukac40 2013.10.11. 16:58
  Kukac40 a megnövekedett munkához létszám emelését a azért írtam le.Nem kizárólag az én véleményem,hogy a Kapitány és helyettesének a munkában állása óta lényegesen javult a rendőri munka.Már az is eredmény minden héten nem mosolyog a Kisalföldben a régi " halljakend " dicsérve őt és ő a semmit.
  Szívesen megjelölném a véleményezőket,de nem illik. A felsorolt problémák mellett a városban történő közlekedés is gond.Viszont nem a rendőrükön múlik a nagyszámú autós közlekedő.A várost kinőtte a forgalom, nem bír el
  ennyi gépkocsit.A Bárokban a lányok dolgoznak,de csak az látja aki pont arra kíváncsi.A rendőrnek a tekintélye,meglátásom szerint csak a bűnelkövető "jogait" és a rendőr lehetőségét jól ismerő figurák előtt kérdéses.
  A magyar liberális jogalkotó-politikusuk a demokrácia és a szabadság nevében sokat tettek a normális életvitelű emberek ellen ! ! ! Csak egy példa 2 intézkedő rendőr ellen a "Puszta" rokonság felsorakozik tanúnak,kellő számban a rendőrök ellen. Viszont nem ez a lényeg,hanem a várost elöntő "áradat" amit nem kívánt senki kivéve az albérletet kiadók. Én nem a kettő hetet emlegetem,hanem a problémára próbálok rámutatni és a lehetséges megoldásokra.”
 • 23. Kukac40 2013. október 11. 16:58
  „22. WeiseÖdenburg A kapitányváltás elején volt változás, ez tény. Ez a fajta probléma annál sokkal régebbi viszont. Zugárusok nagyon régóta vannak a városba. Továbbra sem büntetnek pl. a bobpályánál, egyetlen rendőr nem megy végig a parkokon, a városi autózással kimerül a feladatuk. Bárokban a prostik zavartalanul dolgoznak. bringások keresztbe kasba járnak a járdán, a zebrán büntetlenül. Az tehermentesítőn egymást érik a kitiltott járművek. Megértem, hogy sok dolguk van egyébként, csak nem érdekel. Csak ők képesek megváltoztatni a kialakult helyzetet. "Két hét alatt rend lesz" Nem lett. Régen egy rendőrnek tekintélye volt, már nincs, de nem is látni őket sétálni. Tudom kevés a fizetés, sok a papírmunka, stb stb stb.”
 • 22. WeiseÖdenburg 2013. október 11. 15:32
  „21. villámcsapás 2013.10.11. 14:03
  Az árak már nem a régiek: 60-70000 F A változás 80 000-90 000 Ft/hónap +Rezsi. Kiadja a lakást az egyik dolog,kiket szabadít a szomszédok nyakára? Nem a Bürgermeister vagy Vice-Bürgermeister hozta a városban a "pusztaszelet" korábbi kedvelőit,illetve feltalálóit,de érdemes lenne utána nézni,hol ki adott albérletet ki,lakásban létszámilag hányan rongálják Sopron drága levegőjét?”
 • 21. villámcsapás 2013. október 11. 14:03
  „Én is vettem már ezektől az árusoktól,és olcsón pl. kabátot ami jó minőség!A bevásárló központokban sem kapok jobbat vagy talán nincs is!
  -A számla adásról.Igaz nem,vagy keveset adóznak!
  "DE"!Kérdezem,hogy egy lakás tulajdonos kiadja a lakást albérletbe (60-70000 Ft)ezért adózik? NEM A ZÖME,DE INKÁBB NEM!
  Hol az adó hatóság?
  Egy 10 szintes panelba lakom,tele van albérlővel!
  Van lakó nyilvántartás?Nincs!
  Még lehetne sok minden sorolni ami adó köteles lenne!”
 • 20. WeiseÖdenburg 2013. október 11. 09:08
  „18. Kukac40 2013.10.10. 21:14
  Ez ilyenformában nem igaz. Véleményem szerint.Mióta korábbi Kapitány és a helyettesének a váltása történt a Soproni Rendőrség munkája lényegesen jobb.Nem csak az én privát véleményem más szervezetek tapasztalata is alátámasztja.
  A legnagyobb probléma a városban megjelent nagy számú "aranyásók" száma,ami érzékelhetően zavaró az itt élők számára.Hallomásból ismerem tényként kezelt véleményt,hogy a városban gond az utazó bűnözők megjelenése,rövid tartózkodás,lopás,csalás és lelépés.Szerintem ez már nem rendőrségi probléma Sopronban ezzel a mostani szabályozó rendszerrel, rendet rakni sikertelen ügy. Nagyobb csapás mint a török hadjárat volt,török vissza vonult." Nem maradt." Hozzáértő ismerősöm szerint a Jard létszámát kellene a megnövekedett munkához igazítani.Életben lép az a rendelet,hogy a zugárus portékája a helyszínen el kobozható.Városnak az idegen forgalmi adót kellene bevezetni minden megforduló idegenre.Rendeletben szabályozni egy lakásban bejelenthetők számát,kizárva 45m2 -re 15 fő -t.
  Rokoni fok max. gyerek ,férj feleség,bejelentett élettárs. Mint látjuk a felsoroltakra történő valamilyen védekezési
  mechanizmus megoldása nem rendőri munka.”
 • 19. Senki* 2013. október 11. 08:43
  „Valaki már írta itt, hogy amíg vesznek tőlük, addig lesznek zugárusok. Mert olcsón adnak dolgokat. Van akinek erre telik csak. Az más kérdés, milyen a minősége. De u.ez vonatkozik akár az élelmiszerre is. Ott is megveszi a kisnyugdíjas és a kevés pénzből élő az olcsót, mert ARRA van csak pénze.
  Nem hiszem, hogy egy bevásárló központban nem látják pl. a biztonsági őrök , hogy mi történik a parkolóban. Nem hiszem, hogy a rendőrség nem tud róluk. Időnként lehetne mondjuk kiszállni az autóból és sétálva talán ők is találkoznának velük.Az utcán jellegzetes batyukkal sétálókat is lehetne igazoltatni. Vagy nem?
  De hát miről beszélünk, amikor a kereskedelmi tévékben legálisan verik át pl. az időseket mindenféle jóslók, szerencsehozók? :(”
 • 18. Kukac40 2013. október 10. 21:14
  „Évek óta tart, miért most lepődnek meg? Ebben a városban a rendőrség nem tesz rendet. A közlekedési szabálysértések nem érdeklik őket, prostikkal nem foglalkoznak, zugárusokkal nem foglalkoznak.”
 • 17. mindigsoproni 2013. október 10. 20:43
  „Sopron.Vásárcsarnok.Vasárnap bolhapiac ....imádtam.De már kezelhetetlen társaság tolja a bizniszt.Roma család több sarokra elosztva.Élvezhetetlen,tehát már inkább nem járunk.”
 • 16. Figyelő2012 2013. október 10. 19:24
  „Szerintem a legnagyobb próbléma az, hogy az emberek jelentős része nem bízik a rendőrségbe, és nem mer bejelentést tenni, attól félve, hogy kiderül a bejelentő neve, és adata.
  Ha ezt mondjuk megfelelően kezelnék szerintem, és lenne bízalom, akkor az emberek segítenék a rendőrség munkáját, és rövid időn belül fellehetne számolni ezen embereket.
  Sajnos azt kell mondani, hogy ez a város képére sem tesz jó fényt.
  Az idősek pedig félnek, ami érthető is.”
 • 15. rozsautcai 2013. október 10. 16:41
  „"10. kiscsaj089" Igy igaz,már az elején le kell löni öket,hogy nem és tünés. 5. " WeiseÖdenburg" ; "Solinger" mi? Azt. az elsö vágásnál eltörik a penge. Amúgy a paplanról jut eszembe.KB. fél éve egy ismerös néni telefonált nekünk,hogy nézzük meg mit nyert!!! Rásóztak "moderált" paplanokat 300000t-ért.Szegény mami kifizette,a rendörség nem tett semmit,mert " megköttetett az üzlet és kapott paplant" Na akkor inváziót csináltam a neten és az összes haveromat riasztottam,a fél város tudott róla pár perc alatt ,de sajna nem tudtuk elkapni a szemétládákat.Szegény mami meg csak azt szajkózta " el ne mondjátok a fiamnak,mert most volt infarktusa" .Úgy hogy mindenki tud róla csak a fia nem..”
 • 14. Mankapunka 2013. október 10. 16:33
  „Oda kell menni délután a vidékibe, mikor ezek mennek haza Újvárosba.”
 • 13. soppet 2013. október 10. 15:51
  „GYŐR - ETO PARKOLÓ MINDEN VASÁRNAP REGGEL 6:00-TÓL 12:00-IG TARTÓ ÚGYNEVEZETT HASZNÁLT CIKK PIAC UGYANÍGY MŰKÖDIK!
  A HIVATALOS SZERVEK MÉG NEM ÉRTEK ODA, HASZNÁLT CIKKÉNT MOSÓPOR, ÉLELMISZER - ZÖLDSÉG, HÚS - , ÚJ BÚTOR, KERÉKPÁROK ÚJ ÉS RÉGI ( TALÁN MÁS VÁROSBAN ELLOPOTTAK IS ) ILLETVE PÁR HETE MEGJELENT A CIGARETTA IS!!!!
  SZÁMLA, NYUGTAADÁS NINCS. AZ ADÓZÁST NAGY ÍVBEN ELKERÜLIK!
  ITT MOST NEM ARRÓL A KISEMBERRŐL BESZÉLEK, AKI RÉGI ALKATRÉSZEKET, STB VISZ KI ELADNI, HANEM A NAGYBANI ELADÓKRÓL BESZÉLEK.
  VÉLEMÉNYEM SZERINT VASÁRNAPONKÉNT LEGKEVESEBB 50-60 MILLIÓ FORINT UTÁNI ADÓMEGKERÜLÉS LEHET. EZ ÉVES SZINTEN 2500-3000 MILLIÓ FORINT BEVÉTEL UTÁN NEM FIZETNEK ADÓT !
  TEHÁT TISZTELT NAV ÉS MAGYAR RENDŐRSÉG VAN MÉG TEENDŐ EZ ÜGYBEN!!!!”
 • 12. acsali 2013. október 10. 15:39
  „hogy mik vannak: fel nem fedett próbavásárlás”
 • 11. Madarász 2013. október 10. 14:45
  „Ti is tudtok velük "valamit" csinálni:

  1. szóltok a biztonsági őrnek az adott üzletben, aki kihívja a rendőrséget
  2. Ti magatok hívjátok fel a rendőrséget és bejelentitek, hogy itt és itt az embereket zaklatják, kimennek és elzavarják őket, ha kell beviszik.”
 • 10. kiscsaj089 2013. október 10. 14:41
  „3. rozsautcai

  Kiskoromban az anyukám volt ilyen, régebben szoktak házhoz járni. Anyámat mindig nyaggatták, szó szerint ugyanez a szöveg éheznek a gyerekek stb..... ő is csak azért vett 1-2 cuccot, abból a szempontból "szerencsés" vagyok, hogy már akkor megtanultam, hogy ezekkel nem lehet kezdeni, én már ott vagyok pont ezért, meg sem hallgatom őket, meg sem engedem nekik, hogy belekezdjenek, akkor esélytelenek.”
 • 9. borbolya 2013. október 10. 14:34
  „Már jó lenne ha csinálnának velük valamit mert már az agyamat dobom el, hogy kimegyek vasárnap a piacra letámadnak vegyek kést, ágyneműt meg zoknit, ha a Baross úton sétálok ugyan ez van, a kórház parkolóról meg nem is beszélek! Gusztustalan bóvli árut árulnak!”
 • 8. kiscsaj089 2013. október 10. 14:34
  „Micsoda véletlen, hogy ezt a cikket olvasom. Pont tegnap gondolkoztam el ezen, te jó Isten gondoltam magamban, már arra kezdtem tegnap hajlani, hogy nem megyek többet TESCO-ba vásárolni, megálltam a parkolóban és végig néztem, hogy hemzsegnek. Hihetetlen, minden egyes alkalommal, mikor kijön az ember, nem elég a baja de még nyaggatják a nyavalyás zoknijaikkal meg a késeikkel. Ráadásul tegnap, várok a zebránál a Várkerületen, hátam mögött egy kérdés.... nem nézné meg a paplanokat...... Őrület, hogy elszaporodtak, régebben házhoz jártak, most meg ez az új hobbijuk, lassan már be sem merek menni Sopronba.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoboravatás útlezárással Sopronban

A Klebelsberg Kunó szobor avatása miatt pénteken 12 és 17 óra között lezárják a Kurucdomb 1. szám… Tovább olvasom