Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Zsúfoltak a helyi buszjáratok

Zsúfolásig telnek a soproni buszjáratok reggel és kora délután. A problémát az jelenti leginkább, hogy a nyugdíjasok, a diákok és a munkába járók is ugyanakkor utaznak.
Sopronban huszonkilenc autóbusszal, közel harminc vonalon, napi hétszáz járattal próbálja kielégíteni az utasok igényeit a Kisalföld Volán Rt., de gyakran ez is kevésnek bizonyul. A városi tömegközlekedési eszközök reggel hat és nyolc óra között, iskolakezdéskor, illetve kora délután, tanítást követően telnek meg. Ekkor veszi igénybe ugyanis a legtöbb diák és nyugdíjas az autóbuszokat, de ilyenkor indulnak sokan a munkába is.

Elégedett nyudíjas utasok

A mindennap busszal járó Sánta Mihályné a Kisalföldnek elégedettségét fejezte ki a helyi járatokkal kapcsolatban. Természetesnek tartja, hogy sokan buszoznak és az sem zavarja, ha állnia kell. A nyugdíjas hölgy kiemelte a járművek tisztaságát, valamint az udvarias sofőröket. Magda szintén a vezetőket dicsérte, sérelmezi azonban a diákok viselkedését. Az asszony szerint a nyugdíjasok megérdemelnék azt, hogy a fiatalok átadják helyüket az idősebbeknek. Ferenc abban lát megoldást, ha a tanulóknak is külön járatot indítanának, így könnyebben elférnének a hátitáskákkal.

Polgár Péter az elmúlt években rendszeresen használta a soproni buszokat, de gondot jelentett számára a járatok kimaradása vagy ritkasága. A győri főiskola hallgatója a megyeszékhely menetrendjét kényelmesebbnak tartja, ott ugyanis alig kell várnia. Zsebedits Istvánt a tömeg zavarja és az, hogy a járművek későn érkeznek. A soproni tanuló szívesen átadja helyét az idősebbeknek, ám ritka, amikor üres széket talál.

Helytelen utazási szokások

Gazdag Győző, a helyi járatok egyik sofőrje úgy látja, a buszvezetők hiánya okozza a késést vagy a kimaradást. Az utasokat szállító fiatalember szerint az alacsony fizetés miatt választják kevesen ezt a pályát. A buszos hozzátette, a menetrendben az összhangot kellene megtalálni, így megelőzhető lenne a torlódás, illetve az utasok sem türelmetlenkednének. A menetrend jobb összehangolásával elkerülhető lenne az az ellentmondás, hogy van, amikor több busz érkezik, míg máskor egy sem.
– Sokan nem ismerik még a helyes utazási szokásokat – magyarázta Horváth Zoltán. A harminc éve sofőrként dolgozó férfi elmondta, ha az utazóközönség egyszerre a busz hátsó részébe fáradna, akkor kényelmesen elférne mindenki, és a menetidővel sem adódna gond. A zsúfoltság nyár közeledtével betudható még az előre be nem jelentett kirándulócsoportoknak is.

Júniusban változás

A Kisalföld Volán Rt. helyi személyszállítási üzletágától kapott információk szerint június 13-tól változás várható a tömegközlekedésben. A menetrend összeállításában az autóbuszokat üzemeltető vállalat természetesen figyelembe veszi az utazóközönség kéréseit, és célja a problémák áthidalása. A menetrend változásait az önkormányzatnak is jóvá kell hagynia, hiszen nem mindegy, hogy egy járat naponta hány kilométert tesz meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaszolgálat takarékban

A takarékszövetkezetek átvállalhatják a postai feladatokat azokon a településeken, ahol megszűnt ez… Tovább olvasom