Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Zsúfolt buszok, csalódott utasok Sopron és környékén

A Volán javaslata – induljanak korábban a diákok, akik attól félnek, a reggeli járatokon nem érnek be az iskolába.

˝A buszon egy talpalatnyi hely nem volt, az utasok szinte fürtökben lógtak a kapaszkodókon.˝ Egy jellemző mondat olvasónk leveléből, aki szemléletes tudósítást küldött a bejárók reggeleiről. A Volán szerint elégséges járatszámot üzemeltetnek, érdemes a korábbi buszt választani...

Frühwirth Blanka munkába, öccse pedig iskolába indult azon a márciusi reggelen, amiről olvasónk részletes beszámolót küldött. ˝A Nagylózs–Sopron járattal utaztunk volna, ami 7.31-re van kiírva Kópházára. 7.25-re értünk ki a megállóba és 7.29-kor érkezett is egy busz. Mielőtt elindult volna, egy fiatalember még a fél testével kint lógott, aztán az utastársak valahogy berángatták, mielőtt rácsukódott volna az ajtó. Érthető, hogy az öcsém és én már nem fértünk fel a buszra. Ekkor még bíztam benne, hogy a következő, 7.31-es járaton már lesz annyi hely, hogy legalább a lépcsőn tudjunk utazni. Ez a remény 7.35-kor teljesen szertefoszlott...˝ – kezdte levelét olvasónk.

A következő járatra háromnegyed órát kellett várni, ami egyet jelentett a munkahelyi és az iskolai késéssel. ˝A szakonyi járat megérkezett, tele azokkal az utasokkal, akik vélhetőleg nem fértek fel az előző járatokra. Ezért erre már mi is felpréselődtünk, hogy csak fél óra miatt kelljen az iskolában magyarázkodni, és ne legyen belőle igazolatlan óra. A történet vége csupán annyi, hogy a tanár – jogosan – igazolást kért, amit egyik szülőnk lesz kénytelen kiállítani, de hogy miről, az egyelőre rejtély˝ – fogalmazott Frühwirth Blanka, aki kérdéseket is intézett a Volán felé: hogyan mérik fel az utazói igényeket? Miért áll meg a vezető, ha nyilvánvalóan nem fér fel több utas? Kinek a felelőssége, ha az ajtónak préselődők közül valaki kizuhan? Ki állít ki az elkésőknek igazolást?

Olvasónk panaszait továbbítottuk az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek, Kuti Piroska kommunikációs csoportvezető válaszolt.

– Tanítási időszakban, 6.53 és 7.33 közötti időpontban 25 olyan Sopronba közlekedő autóbuszjáratot közlekedtet a társaság, amelynek Kópházán megállója van. Ezenkívül Kópházáról is indul 7 órakor egy csuklós járat. A buszok 7.09 és 7.45 óra között érkeznek be a soproni végállomásra. A levélben jelzett Nagylózs–Pereszteg–Sopron járat az utolsó, amely még a nyolc óra előtti időpontban érkezik Sopronba – foglalta össze Kuti Piroska.
Az utazási igények felmérésére évente kistérségi menetrendi értekezleteket tartanak, figyelembe veszik az önkormányzatok, az utazóközönség, a vállalatok, intézmények részéről érkezett bejelentéseket is. Felmérésük szerint jelenleg a „rendelkezésre álló szállítási kapacitás elegendő" – magyarul: van elég busz. A sofőrök számára előírás, meg kell állniuk akkor is, ha az utas már nem fér fel, viszont ezt a diszpécsernek is jelezni kell. Érdekes kérdés a biztonságé, mert a szabályzat értelmében az ajtónak támaszkodni tilos, a gyakorlatban azonban – aki közlekedik, tudja jól – elég gyakran megtörténik.

Kuti Piroska ugyanakkor leszögezte: a biztonsági előírások be nem tartása miatt bekövetkezett balesetért társaságukat kártérítési kötelezettség nem terheli.

A késések megelőzése érdekében azt javasolják olvasónknak, ha időben szeretne a városba érni, egy korábbi időpontot válasszon az utazásra...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megriadt őz próbálna kiszabadulni Sopronban - videó

Az őzet Sopronban, a Győri út melletti drótkerítéssel körbevett területen videózták le. Tovább olvasom