Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Zsúfolt az éjjeli menedékhely

Hosszabb nyitvatartási idővel üzemelt Sopronban a Családsegítő Szolgálat éjjeli menedékhelye az ünnepek alatt.
A szokásos időn kívül meghosszabbított nyitva tartással üzemelt Sopronban a hajléktalanok éjjeli menedékhelye az ünnepek alatt. Az enyhe tél ellenére a szállás meglehetősen zsúfolt, a kihasználtság még mindig száz százalék feletti.

– Sajnos évről évre nő a hajléktalanok létszáma Sopronban, ez főként az elszegényedéssel hozható összefüggésbe – mondta el a Kisalföldnek Csontos Károly, a hajléktalanellátás vezetője. Tőle azt is megtudtuk, 2006-ban 47 fővel regisztráltak több hontalant a városban, mint a megelőző évben.

– Az ünnepek alatt több rendezvényt is tartottunk közös ebéddel és vacsorával. Volt egy városi program is a szegényeknek és hajléktalanoknak. A maximális feletti kihasználtságot átszervezéssel igyekeztünk megoldani, a Kossuth utcai épületünk udvarán lakókonténert helyeztünk el a női hajléktalanok részére, igaz, ők néha nehezen tolerálják, hogy párjuktól elkülönítve kénytelenek tölteni az éjszakát.
Az éjjeli menedékhely közigazgatási hivatal által engedélyezett kapacitása 23 fő, de ennél szinte mindig többen érkeznek meg az esti órákban. A soproniak által regisztrált létszám körülbelül harminc fő, ennyien általában itt éjszakáznak, de előfordult, hogy negyvennyolcan vészelték át a hidegebb éjjelt a menedékhelyen.

– A krízisidőszak március végéig tart, de májusig minden bizonnyal érezhető lesz a túlterheltség – tette hozzá a vezető. – A zsúfoltság még elviselhető, ha az ital miatt nem lehetetlenül el az együttélés. De télen az italozókat is beengedjük, sőt, behozzuk, ha veszélybe kerülnének.
Az utcai szociális munkások egy újonnan vásárolt gépkocsival folyamatosan látogatják az éjszaka is az utcán élőket a városban és a környéken. – Teát, konzerveket, gyógyszereket és vitaminokat viszünk magunkkal. Az intézmény ezekre körülbelül egymillió forintot nyert el pályázaton. Az átmeneti szálló ágyainak műbőrrel történő bevonására, illetve az ablakok cseréjére pedig hárommillió forintot kaptunk – zárta Csontos Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dübörögnek a házak a Brennbergi úton

A Brennbergi út lakói az elmúlt hónapok közműcseréi óta azt tapasztalják, hogy ha nagyobb jármű… Tovább olvasom