Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Zsebbe vágó döntések

Drágább lesz a buszközlekedés, és elsősorban a vállalkozók zsebéből több megy el adóba – a csütörtöki közgyűlésnek ezek voltak az igazán „zsebbe vágó” döntései.
Az ellenzéki képviselők tartózkodtak a jövő évi költségvetés koncepciójának szavazásakor.
Tengerdi Antal fideszes városatya lemondott mandátumáról, helyét dr. Magas László (MDF) foglalta el a Polgári Összefogás frakciójában. Miután letette a képviselői esküt, a testület az ügy sürgősségére való tekintettel a rendkívüli ülés témájával kezdte munkáját. A kórház adósságcsökkentési programjáról a támogatási szerződést a testület ellenszavazat nélkül el is fogadta.
Jelentősen megemelték Sógor Ferenc, a GyIK Kht. igazgatójának a fizetését (185 ezerről 300 ezer forintra) és Nyerges Ferencnek, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetőjének is magasabb díjazást, havi 410 ezer forintot szavaztak meg.

Dráguló tömegközlekedés

Továbbra sem lesz egyvonalas bérlet a helyi járatú autóbuszokon, ugyanakkor jövő évtől hat százalékkal drágulnak a buszjegyek és -bérletek. A közgyűlés döntött: tíz százalékkal emelkedik az élelmezési norma a személyes gondoskodást nyújtó intézményekben.
Január elsejétől működik Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes és Görbehalom településrészi önkormányzata, melynek tagjait, ahogy a balfi részönkormányzatét is, tegnap választotta meg a testület. A Füredi sétányon a jövő évtől nem lehet parkolni, ugyanakkor a fizetőparkolás díja is magasabb lesz, egyrészt mert az eddig 12 százalékos áfakörbe tartozó tevékenység a törvény értelmében 25 százalékos lesz, másrészt mert további öt százalékkal megemelték a díjakat.
Az ellenzéki képviselők tartózkodtak az idei költségvetés módosításának, valamint a jövő évi koncepciójának szavazásakor és számos kérdéssel „bombázták" a készítőket. Teljes volt viszont az egyetértés a Virágvölgy és környéke szabályozási tervének módosításáról. A testület – régóta hangoztatott lakossági igényre – megváltoztatta a korábbi döntést úgy, hogy a rendelet már nem az építési, hanem a használatbavételi engedély feltételéül szabja a vezetékes szennyvízelvezetés kiépítését, s az adott épületeknek a hálózatra való rácsatlakozását.

Változó adószabályok

Törvényi változások miatt módosítani kellett a helyi adókról szóló rendeleteket. Bővítették az idegenforgalmi adó alóli mentességek körét, többek között az eva miatt megváltoztatták az iparűzési és a kommunális adó szabályait is. Az építményadó kedvezményezetti köre csökkent, ráadásul – a lakások és az üdülő kivételével – az összege is emelkedik: üzletek esetében négyzetméterenként száz forinttal, de a garázsok adója a korábbinak a háromszorosa lesz, száz forint helyett négyzetméterenként háromszáz forintot kell adózni utána.
A tegnapi ülésen nem sikerült az egy hónappal korábbi közgyűlés gyors tempóját megismételni, ami nagyrészt a zsebbe vágó témáknak is betudható. Talán ez érződött a hangulaton is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontosabb diagnosztika új készülékkel

A soproni Erzsébet-kórház nőgyógyászati és urológiai osztálya az önkormányzat támogatásával ötmillió… Tovább olvasom