Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Zöld út a kőfejtőprojektnek

Négy igen és három nem született a szócsatákkal tarkított fertőrákosi képviselő-testületi ülésen megtartott szavazáson, így Soproné lett a kőfejtő földhasználati joga. Ezáltal zöld út nyílik az 1,3 milliárdos fejlesztés előtt.
A meggyőzés utolsó nekifeszüléseinek lehettünk szemtanúi az esti órákba nyúló ülésen: számos érv hangzott el a soproniakkal való együttműködés mellett is, ellene is. A képviselők arról vitatkoztak: adjanak-e földhasználati jogot a soproni önkormányzatnak, hogy ezáltal megindulhasson az 1,3 milliárd forintos kőfejtőprojekt vagy sem. E témában már több alkalommal is tartottak rendkívüli ülést, ám rendre elnapolták a kérdést.

A fertőrákosi Barlangszínház: A kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő, turisztikai célú fejlesztése projekt egyik látványterve.
A fertőrákosi Barlangszínház: A kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő, turisztikai célú fejlesztése projekt egyik látványterve.


A múlt heti tanácskozás után módosító javaslatokat juttattak el a soproniakhoz.

Baltigh Márta polgármester részletezte: a napokban egyeztetésen vettek részt Sopronban. A soproniak előrebocsátották, ha Fertőrákos az általuk elfogadott módosítások után sem írja alá a földhasználati jogot alapító szerződést, Sopron kihátrál a kőfejtőt érintő 1,3 milliárd forintos fejlesztést célzó projektből.

Dr. Dobos József
Dr. Dobos József
Egyúttal „biztatási kár" jogcímen kártérítési pert indít a falu ellen. „A kőfejtő és a Barlangszínház jelenlegi állapota siralmas. A projekt megvalósítása után hazánk XXI. századi kincse lehetne a kőfejtő" – fogalmazott a polgármester.

A képviselők közül többen is az egyenrangúság mellőzését rótták fel a soproniaknak. Erre dr. Dobos József, Sopron jegyzője úgy reagált: lett volna lehetősége Fertőrákosnak, hogy fele-fele arányban vegyen részt a projektben, csak nem tudta előteremteni a 300 millió forintos önrész saját 150 millióját. Ugyanakkor a képviselők valamennyien egyetértettek abban, szükség van a fejlesztésre, csak – mint néhányan megfogalmazták – nem ilyen alárendelt módon, és nem ilyen áron. Mások úgy vélték, soha az életben nem lenne 1,3 milliárdos fejlesztés Fertőrákoson, így feltétlenül élni kell a lehetőséggel. A név szerinti szavazáson végül 4 igen, 3 nemmel Sopron – évi nettó húszmillió, inflációkövető forintért – megkapta a kőfejtő és a Barlangszínház földhasználati jogát. A szerződés egyik pontja szerint a megállapodást 2034-ben felülvizsgálják és adott esetben módosíthatják.

Dr. Dobos József jegyző lapunk érdeklődésére elmondta, a projekt gyakorlatilag készen áll, jelenleg folyamatban van az építési engedély beszerzése. Reményeik szerint március 31-ig benyújthatják a teljes pályázati anyagot a támogatási alapra.

A kőfejtő és a Barlangszínház jelenlegi állapota siralmas. A látványterv más időszámítást ígér.
A kőfejtő és a Barlangszínház jelenlegi állapota siralmas. A látványterv más időszámítást ígér.

Olvasóink írták

 • 11. aztapaszta 2011. március 14. 21:23
  „Rajki János for president!!!”
 • 10. rajkijános01 2011. március 08. 14:10
  „AZTAPASZTA állításaival nem kívánok vitatkozni,azok részben nem igazak,részben félre magyarázások.Különben is vitatkoztunk már eleget.A tényeket elfelejtette,de inkább nem akarta elmondani,pedig megtehette volna.Megteszem én.
  Ezt megelőzően tisztázzunk valamit.Fertőrákos valamennyi lakosa fertőrákosi,nincs olyan kategória,hogy "betelepült rákosi".Ezt vésse mindenki az agyába.Nincs telepes Fertőrákoson.Mit mondjunk egy olyan fertőrákosira akinek felmenői horvátok és németek?Hogy nem magyarok?No ugye,ez képtelenség.
  Fertőrákos és Sopron önkormányzata 1997-ben megállapodott abban,hogy 2034-ig Sopron díjmentesen használhatja a Barlangszínházat.
  2009 áprilisában Sopron megkereste Fertőrákost a Kőfejtő fejlesztési projektjével,felajánlja a közös pályázáshoz.Fertőrákos nem tudja a 150M Ft-os pályázati önrészt és az egyéb költségeket vállalni,de hozzájárul Sopron egyedüli pályázásához.Fertőrákos szarvas hibákat követ el.
  Első hiba:fel sem merül nálunk,hogy a Kőfejtő nélkül nincs Kőfejtő projekt.Fel sem merül,hogy a szükséges önrészt bőven fedezné a Kőfejtő értéke,hiszen Sopron első körben 300M Ft-ot ajánlott érte.
  Második hiba:a pályázat elindítása előtt nem kötöttek üzemeltetési szerződést,ami nem Sopron,hanem elsősorban Fertőrákos érdeke lett volna.Ennek a szerződésnek kellett volna tartalmaznia mindazokat a dolgokat,amelyek miatt most siránkozunk.Jogok,kötelességek,garanciák,stb.Csak ennek a szerződésnek a birtokában szabadott volna elkezdeni a költségekkel járó pályázati munkát.
  Harmadik hiba:függetlenül a tulajdon viszonyoktól a projekt ügyeinek intézésére a két önkormányzatnak egy közös bizottságot kellett volna létrehozni,ahol községünk érdekei képviselve lettek volna.Ehelyett nagylelkűen mindent Sopronra bíztunk. E miatt következett be,hogy mindig az események után kullogtunk.
  2011.februárjában Sopron bejelenti,hogy amennyiben 2011.március 30-ig nem kap építési engedélyt,a pályázat meghiusul.Az eddig felmerült és általa finanszírozott költségeket áthárítja Fertőrákosra és kivonul az egyébként veszteséges Kőfejtőből.
  Kérdés,ki fizeti meg a kártérítést-minden fertőrákosi lakosra esne cca.100.200E Fr-,talán AZTAPASZTA?
  A kivonulás azt is eredményezné,hogy a Kőfejtő nettó árbevétele-ami jelenleg nem 10-20 M Ft-8M Ft-ról azonnal 2M Ft-ra csökkenne,mert nekünk kellene megfizetni az évi Bányakapitányság által elvégezendő felülvizsgálat díját,ami potom 6M Ft.Nem beszéltünk a karbantartás költségeiről.Tehát az elvi 2M Ft.-al szemben áll a biztos és nem bizonytalan 20M Ft.
  Sopron,Fertőrákosról nézve úgy tűnik,hogy diktált és inkorrekt volt.Azonban saját polgárainak érdekeit képviselte,míg a fertőrákosiak érdekképviselete nem az Ő kötelessége.A piacgazdaság nem első bálos kislányok zsúrja.Itt farkastörvények uralkodnak.
  Talán lehetett volna jobb eredményeket elérni,de csak 2009.-ben az induláskor.Ha az előző önkormányzat -ahol zömmel igaz igaz rákosiak ültek -ad ki a kezéből minden adut,kihasználja,hogy a Kőfejtő Fertőrákosé,úgy érzem lett volna esély jobb pozíció elérésére.De az a hajó elment.A jelenlegi önkormányzat kényszer pályán mozog.Örökölt egy igen rossz helyzetet,amiből csak rosszul vagy rosszabbul lehet kikerülni.A feladata sajnos már csak az lehetett,hogy ezt a kalandot a legkisebb veszteséggel,esetleg nyereséggel ússzuk meg.
  Befejezésül,mint választó polgárnak az a véleményem,hogy gazdasági kérdések eldöntésénél nincs helye az érzelmeknek,handabandázásnak,olcsó népszerűség hajhászásnak.Aki pedig nincs tisztában a kérdéssel,kérje ki szakértő véleményét.Senkinek sincs joga mások pénzével játszadozni.

  Rajki János”
 • 9. Orfeusz 2011. március 07. 12:34
  „Nehezen érthető ez a f.rákosi pánikhangulat(keltés). Sopron egy közeli községet hozzásegít ahhoz, hogy legyen ott egy turisztikai látványosság. F.rákosnak egy fillérje sincsen a projektre... sőt pénz is kap majd a területért.
  Én aoni városvezetés helyében nagyon elgondolkoznék, hogy ennyi fikázás után kell-e ott bármit is építeni. Csinálják meg a rákosiak és üzemeltessék, amit létrehoznak. Kár ebbe Sopronból rengeteg pénzt beleölni!!!!”
 • 8. perszepityu 2011. március 07. 10:17
  „hát csak gratulálni tudok a vezetésnek! Amit nagy nehezen visszaszerzett évekkel ezelőtt a település, azt most elsőre, dalolva oda/visszaadják sopronnak! ...és gondolom mindezt a Fertőrékos érdekében! aha...(zárójelben, az érdek...kinek az érdeke is??) mi lesz a következő, ami megszűnik, amit elveszít a falu?
  respect a nemmel szavaző FERTŐRÁKOSIAKNAK”
 • 7. sukar 2011. március 06. 13:30
  „Hát elég gyér ez a látványterv. Ez most is így néz ki. Gondolom a sok millkónak a helye már rég megvan, hogy hova megy. Mindenki nagyon jól tudja, hogy "zajlik" le egy pályázat. Sopronnak meg gondolom kell a lóvé, mert elég szar helyzetben van. Szarból nem lehet várat építeni. "Mázlijuk" van hogy ilyen jó helyre találtak, mint a Kőfejtő. Csak kár hogy a falu kárára, mert hogy a 20 misit sem fogják látni, az is tuti. Majd ez is veszteséges lesz (mint az eddigi előadássorozat :) ), azt csá. Sopron meg megint jól jár. De hát az ember szerintem már úgysem csodálkozik semmin ...”
 • 6. zeta62 2011. március 05. 17:35
  „3. aztapaszta 2011.03.05. 12:11
  Mondjuk a Patak sor rendbe nem tétele, nem a jelenlegiek sara... Hogy aztán a pert továbbviszik e, és Sopront egyáltalán meghatja e a majdani ítélet, az más tészta. Addigra már erős hagyománya lesz a xarjunk az ítéletekre magatartásnak. Majd jönnek az ügyvédek, oszt jónapot...”
 • 5. zeta62 2011. március 05. 14:29
  „Max 3 betelepült...
  Az egyik szavazat a polgármesteré...”
 • 4. c77 2011. március 05. 14:25
  „Szerintem a P.Joe jobb volt!”
 • 3. aztapaszta 2011. március 05. 12:11
  „Fertőrákos utolsó természeti és turisztikai értékét is eljátszotta az a négy ember aki igennel szavazott! Igaz, mind betelepült rákosiak, nekik úgyis mindegy! <moderálva>
  Abból a 20 millióból úgysem lesz semmi. Mint ahogy a kőfejtő parkolófelújításából, a pataksor rendbetételéből, a pikniknél kialakítandó látványközpontból, az ingyenes Fertő-belépőből, stb... Jobb volt a biztos 10-12 millió, mint a bizonytalan 20.

  A három nemmel szavazó igazi rákosiként cselekedett!!!

  Az új vezetés igen aktív, hetente gyűlésezik. Azóta nincs focicsapat, eljátszották a kőfejtőt, besúgórendszert alakítottak ki, a Tóka féle kalandparkot megfúrták, stb. Ez az irigység vagy a butaság számlájára írható? Teljesen mindegy - ez lesz még sajnos 3 évig...

  Az utak járhatatlanok, az iskolában nincs gyerek, nem épülnek új házak, elöregszik a falu, nincs turizmus. Egyedül még a Huber Csabi, megy a Szerdahelyi Zoli azok, akik egy kis életet tudnak hozni ebbe a Faluba.

  Hajrá Fidesz, Hajrá Fertőrákos!!!”
 • 2. zeta62 2011. március 05. 11:45
  „A majdani bevétel kié lesz? Vagy 20 milkáért eladták az aranytojást tojó tyúkot is?”
 • 1. molten13 2011. március 05. 08:34
  „Ez nyereséget fog termelni, vagy közpénzből finanszírozzák a mínuszt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21. századi technika a harkai iskolában

Digitális táblákat, és a jelenkor minden igényét kielégítő informatikatermet adtak át a harkai… Tovább olvasom