Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Zöld út a fejlesztéseknek

Hosszú évek várakozása (tétlensége?) után lehet, hogy kimozdul a holtpontról a Fertő tó ügye. A Soproni Hidrológiai Társaság tegnapi beszélgetésén az érdekeltek egyetértettek abban, hogy zöld utat kapjon a fertőrákosi öböl fejlesztése.
Ma már legfeljebb csak a tanulságok miatt érdemes azon elgondolkodni, hogy miért feneklett meg a Fertő tó egyetlen magyarországi strandjának és közvetlen környezetének fejlesztése, miért múlt el semmittevéssel nyolc-tíz esztendő, a lényeg, hogy elhárultak az akadályok. Legalábbis ez derült ki a Soproni Hidrológiai Társaság tegnapi Fertő tóról szóló kerekasztal-beszélgetésén, amelyen részt vett a terület kezelője, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Janák Emil, Simon István soproni alpolgármester, és képviseltette magát a Fertő–Hanság Nemzeti Park, valamint a strandot üzemeltető vízmű is.

– Ma már mindenkinek az az érdeke, hogy a fertőrákosi öbölben olyan turisztikai fejlesztések valósuljanak meg, amelyek megfelelnek a mai kor igényének – mondta Janák Emil a Kisalföld érdeklődésére. – Ahhoz azonban, hogy bárki bármilyen fejlesztésbe kezdjen, az szükséges, hogy Sopron elkészíttesse a terület szabályozási tervét. Egy ilyen már van a város birtokában, még 2002-ből, de akkor nem tárgyalta meg a képviselő-testület. Azóta új szabályok is életbe léptek, tehát aktualizálni kell vagy egy újat kell alkotni a szakhatóságok egyetértésével. Megjegyzem, az előbb említett terv nagyon sok szimpatikus elemet tartalmazott.

Simon István alpolgármester a város nevében vállalta, hogy vagy áttekintik a korábbi szabályozási tervet és kiegészítik a mai követelményeknek megfelelően vagy újat készítettnek, záros határidőn belül, hiszen ez Sopron érdeke is.

Az idő valóban sürget, hiszen bárki is szeretne a Fertőn fejlesztést kezdeményezni, igyekeznie kell, hogy benyújthassa pályázatát uniós forrásokra a 2007–2013 közötti időszakban.

Simon István alpolgármester a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, a Fertő tavi öbölben tervezett fejlesztések, amelyeknek része lehet például – sok minden más mellett – a tavat megkerülő kerékpárút, nem vonatkoztathatók el a város egészének turisztikai fejlesztésétől. Az önkormányzat eleget tesz vállalt feladatának, és a lehető leggyorsabban elékészítteti az öbölre vonatkozó szabályozási tervet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs szervezett mentés a Fertő tavon

– A véletlennek köszönhető, hogy végül sikerült épségben partra tenni szombaton este a… Tovább olvasom