Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 11°C | 18°C Még több cikk.

Zöld lé a Weninger-pincészetből

Sopron–Balf - Ismét újdonsággal lép a piacra a balfi Weninger-pincészet. Ezúttal azonban nem borkülönlegességet készítettek, hanem Magyarországon először zöld lét, vagyis savanyú mustot, amelyet Európában a csúcsgasztronómiában használnak.
– A verjus (verzsü) francia szó zöld lét jelent – magyarázta a pincészetben ifjabb Franz Weninger. – Ez nem más, mint az éretlen (zöld) szőlő kipréselt leve, ezért is nevezik savanyú mustnak.

Sava lágy, nem olyan „éles", mint a citromé, ezért előszeretettel használják saláták, halételek, húsok és üdítőitalok ízesítésére.

Európában – Franciaországban – tíz évvel ezelőtt fedezték fel ismét a zöld lét, pedig már a rómaiak is használták. Én Svájcban találkoztam vele, és elhatároztam, hogy megpróbálkozunk készítésével itthon is. Mi biogazdálkodást folytatunk a szőlőültetvényeken és korlátozzuk a termést. Eddig a levágott és még éretlen fürtök a földre kerültek. A zöld lé – amelyet bármelyik szőlőfajtából lehet készíteni – alapanyagát júliusban szüreteltük, amikor már magas volt a Syrah savtartalma, viszont cukor még nem vagy alig volt a szemekben. Két napig préseltük, aztán kéneztük, Ausztriában pasztörizáltuk és palackoztuk egy gyümölcslé-feldolgozó üzemben. Júliusban a szemekben még alig válik el a héj és a hús, ezért kevés a fürtök létartalma. Egy tonna szőlőből 400 liter savanyú mustot nyertünk. Csak összehasonlításként említem, ugyanennyiből 700 liter bor készíthető.

Ifjabb Franz Weninger elmondta még: a zöld lét akkor készítik, amikor egyébként a pincében „csend" van, és nem az üzleti szempontok játsszák a fő szerepet, ez inkább csak kiegészítő tevékenység, hasznosítása annak, amit a természet adott. A balfi verjus októberben kerül piacra.


Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Információs pont a Tűztorony lábánál

Sopron - Elkészült a Tűztorony lába mellé tervezett információs központ és múzeum látványterve. Az… Tovább olvasom