Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Zökkenőmentes volt az átállás Sopronban

Január elsejétől működnek az új járási hivatalok. Sopronban nem jelentett problémát az átállás, az ügyfélfogadás eddig zökkenőmentes volt.

Az ünnepek utáni időszakban megugrott az okmányirodák forgalma, de alapvetően zökkenőmentes az átállás a járási rendszerre. Dr. Tölli Katalint, a Soproni Járási Hivatal vezetőjét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük és arról, milyen feladatok kerültek át hozzájuk.

Dr. Tölli Katalin január elsejétől a Soproni Járási Hivatal vezetője.
Dr. Tölli Katalin január elsejétől a Soproni Járási Hivatal vezetője.


– A járási hivatal átvette a jegyzőktől az államigazgatási ügyek nagy részét. Ezek okmányirodai feladatok, egyes gyám- és gyermekvédelmi ügyek, szociális igazgatási, családtámogatási, köznevelési, menedékjogi ügyek, egyes speciális építésfelügyeleti és építéshatósági feladatok, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, egyes kommunális, állat-egészségügyi, vízügyi hatáskörök, helyi védelmi bizottságok vezetése, valamint a szabálysértési feladatok – sorolta a hivatalvezető.

– A jegyző hatáskörében maradtak mindazok az ügyek, amelyekhez elsősorban helyi ismeretek szükségesek, illetve helyi mérlegelésre van lehetőség. Ilyen például a birtokvédelem, hagyatéki ügyek, anyakönyvi eljárás, adóigazgatás és -végrehajtás, egyes építésügyek (körzetközponti jegyzőnél), kereskedelmi engedélyezés, helyi önkormányzati rendelethez kötött szociális ellátások.

A járási hivatal keretén belül működik tovább – annak szakigazgatási szerveként – a főállatorvosi, építésügyi és a gyámhivatal, a földhivatal, valamint a népegészségügyi és a munkaügyi kirendeltség. A Soproni Járási Hivatal törzshivatala a Fő tér 5. szám alatt, a volt vármegyeháza épületében, kirendeltsége Fertődön a Madách sétány 1. szám alatt, a polgármesteri hivatalokkal közös használatú épületben működik. Az itt működő okmányiroda csütörtök kivételével minden munkanapon nyitva tart. A szakigazgatási szervek az eddigi székhelyükön érhetők el. A gyámhivatal is maradt az Új utca 8.-ban, ahol hétfőn és szerdán tartanak ügyfélfogadást.

 Névjegy. Dr. Tölli Katalin 1990-től dolgozott a soproni polgármesteri hivatalban, 1998-tól aljegyzőként. Tavaly novembertől járási biztosként részt vett a hivatal előkészítésében. Január 1-jétől nevezték ki a Soproni Járási Hivatal élére, ahol a törzshivatal jelenleg 52 fővel működik.


Az építésügyi hivatal ideiglenesen a Fő tér 5. szám alatt működik, ők később a Kölcsey Ferenc utcába költöznek, de ott elenyésző lesz a lakossági ügyfélforgalom. – Azokat a folyamatban lévő ügyeket, amelyekben a hatáskör január 1-jével a járási hivatalhoz került, átvettük az önkormányzatoktól, és a járási hivatal fejezi be az eljárást, melyről az ügyfeleket értesítjük – teszi hozzá a hivatalvezető. A járással kapcsolatos információk, ügyfélfogadási idők, elérhetőségek a kormányhivatal honlapján találhatók meg.

Az okmányirodai időpontfoglalás és a nyomtatványok letöltése továbbra is elérhető a soproni önkormányzat honlapján keresztül. Az okmányirodák és a szakigazgatási szervek tekintetében az ügyfélfogadás nem változott. A törzshivatal hétfőn, szerdán 8–12 és 13–16, pénteken 8–12 óráig tart ügyfélfogadást. A járáshoz tartozó 39 település közül 26-tal – az 500 fő felettiekkel – kötött megállapodás alapján hetente egy alkalommal települési ügysegédek tartanak ügyfélfogadást a községekben, ennek beosztása, időpontja is megtalálható a kormányhivatal honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót tört fel egy banda Sopron térségében

Egy órával korábban a szomszéd faluban is garázdálkodott a trió. Tovább olvasom