Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Zenei kavalkád a Fertőn

Nezsideren (Neusiedl am See) szerda este fél nyolckor ünnepélyes megnyitóval kezdődtek el a 2006-os vitorlás-világjátékok.
Már délután nagy volt a nyüzsgés a Fertő tó osztrák oldalán lévő településeken és a tavon is. A nezsideri strandra a sportolókon és a meghívottakon kívül az eső ellenére szép számmal jöttek el a környéken lakók is. Fél nyolckor Karl Schweitzer osztrák államtitkár, Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök, Göran Petersson, a vitorlás-világszövetség és Clemens Kellner, az osztrák szövetség elnöke nyitották meg a rendezvényt.

A színpadon Burgenlandra és a környező országokra jellemző hangszerek szólaltak meg. Az osztrák harmonikát magyar hegedű követte, majd a szlovák furulya és a horvát tamburizza következett. Ezután táncosok vették birtokba a színpadot és zenekari kísérettel mutatták be a régió táncait. Az ünnepséget a Nemzetközi Vitorlás Szövetség himnusza, majd tűzijáték zárta.

60 nemzet, 800 sportoló

Mától már hatvan nemzet nyolcszáz sportolója száll hajóba a Fertő tó osztrák oldalán, hogy összemérje erejét a vitorlás-világjátékokon. A versenyeket öt település, Ruszt (Rust), Sásony (Breitenbrunn), Védény (Weiden), Pátfalu (Podersdorf) és Nezsider mellett tartják és itt helyezték el a versenyzőketis. A látogatók külön kompjáratokkal juthatnak az egymással versengő hajóosztályok közelébe.

Kulturális programok

A rendezők a versenyek során mintegy 100 ezer látogatóval számolnak, és a versenyeken kívül számos kulturális és szórakoztató programmal várják a Fertő osztrák oldalára kilátogatókat.

Nem világbajnokság

A vitorlás-világjátékok nem keverendő össze a vitorlás-világbajnoksággal. A világjátékok története 1994-ig nyúlik vissza, amikor a franciaországi La Rochelle-ben először rendezték meg az eseményt. A világjátékokat az olimpiához ha sonlóan négyévente tartják, ahol a rendezők által biztosított azonos hajókkal és azonos vitorlákkal mérik össze az erejüket a sportolók.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvette képviselői mandátumát Firtl

Firtl Mátyás, Sopron egyéni országgyűlési képviselője átvette parlamenti mandátumát. Tovább olvasom