Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Zebrákon biztonságosabb!

Sopron - Sopronban a városfejlesztési bizottság hatásköre, hogy eldöntse, hol legyen kijelölt gyalogos-átkelőhely. Évente több zebra létrehozásáról is intézkednek, amelyek kezdeményezője egyébként bármelyik városlakó lehet.
Bárki kezdeményezheti gyalogos-átkelőhely létrehozását a városfejlesztési bizottságnál, elég egy írásbeli megkeresés, kérelem. A bizottság tagjai megvitatják a kérés indokoltságát,ha kell, külső szakértőket is bevonnak, s döntenek. Mágel Ágost, a bizottság elnöke a Kisalföldnek elmondta: évente több új zebra létrehozásáról is határoznak.

– Persze csak elmondva ilyen egyszerű, a gyakorlatban sokkal több munka, pénz és idő áll egy-egy új gyalogos-átkelőhely létrehozása mögött. Ha a bizottság úgy ítéli meg, hogy a kezdeményezett zebrára valóban szükség van, megtervezteti és engedélyezteti az átkelőhelyet, s csak eztán kezdődhet a kivitelezés. Gondoskodni kell a zebrák beláthatóságáról, megfelelő világítást kell kiépíteni, illetve a járdaszegély akadálymentesítését és az útburkolat festését is el kell végezni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy vannak önkormányzati és állami utak, tehát gyakran a közútkezelővel is egyeztetni kell. Összességében tehát beletelik fél évbe is, mire a kezdeményezésből a gyalogosokat szolgáló átkelőhely lesz – mondta el az elnök.

Az Ágfalvi úton a buszról leszállók biztonságát sehol sem védi kijelölt gyalogos-átkelőhely. Fotó: Magasi
Az Ágfalvi úton a buszról leszállók biztonságát sehol sem védi kijelölt gyalogos-átkelőhely. Fotó: Magasi

Mágel Ágostnak megmutattuk egy olvasónk levelét is, aki zebraügyben hozzánk fordult. A bizottság vezetője szerint jogos a felvetés, hogy az ágfalvi úton elkelne akár több kijelölt gyalogos-átkelőhely is, hiszen egy egész lakópark biztonsága függ ettől. Az viszont már a rendőrség feladata, hogy a bizottság által meghatározott közlekedési rendet be is tartassa – tette hozzá az elnök arra reagálva, hogy vannak még a városban veszélyes – forgalmas – átkelőhelyek.

Olvasóink írták

 • 7. naplopo 2009. január 13. 15:02
  „Nem csak zebrákat kell kijelölni, hanem FÉNYVISSZAVERŐ FESTÉKKEL KÉNE FESTENI! Ott van pl.: a Béke-úti felújítás utáni zebrafelfestés. Pár hete fújták, de már negyede lekopott. Foszlányokban látni, hogy ott zebra van, olyan, mintha ´89ben festették volna kb... Csak azért állok meg ott, mert emlékszem rá, hogy van ott zebra! Nem tudom, hogy egy idegen (turista, átutazó) ebben a számára idegen városban hogy veszi ezeket észre. Jó az ötlet, jelöljük ki a zebrákat, figyeljünk rájuk, gyalogosokra. Csak sajnos ezen is spórolunk, és a legvacakabb festékkel festetjük fel, olyanról nem is ábrándozok, hogy a zebra közvetlen fölé kellene belógatni a közvilágítást, mint pl.: Prágában. De rengeteg helyen látni olyat, hogy előre jelzik háromszögek felfestésével. Mostanában A közvilágítás is elég gyakran elromlik akár egész utcákban is még jobban nehezítve a zebra észrevételét. Nem elég a hátsó szélvédőre kiragasztani, h zebrabarát város....”
 • 6. Judytka 2009. január 12. 12:36
  „Kertésznek igaza van....mennek,mint a birka,ha van zebra,ha nincs..”
 • 5. kisfiu 2009. január 11. 14:10
  „Akár milyen cikkről szóltam hozzá.Ez is idetartozik!Ezek az átjárók már több mint 30.éve megvannak.Hason-
  lítsuk össze az akkori helyzetet a mostanival!Ha azért megbüntetnek valakit,mert nem a kijelölt helyen megy át,akkor azt aki csak a belvárossal törődik:pl. a városvezetés.Akkor kit kell büntetni?Mehetnénk tovább
  a jerevánon a kutyasokkal is kellene folalkozni.Ritka amelyik összetakarít a kutyája után!A környék tele sze-
  méttel a szél hordja szanaszét.Kész!!!”
 • 4. kisfiu 2009. január 11. 09:07
  „A jerevánon is meg lehet nézni hogyan lehet átjutni,mondjuk a busz végre,vagy a Teskó üzletbe!
  A zebrák jó messze vannak egymástól!Én nem hiszem,hogy valaki ekkorát kerülne,hogy átjusson a túloldalra.
  ZZEEBBRRAA KELL és ennyi!!!”
 • 3. soproni 2009. január 10. 19:59
  „Igaz,hogy szükség lenne újabb gyalogátkelőhelyekre,de jó ötletnek tartanám aztis,ha a már meglévőket átfestenék,mert néhol nagyon kopottak.”
 • 2. Csabazs 2009. január 10. 18:04
  „A belvárosban és a lakótelepen van elég zebra! viszont ahogy kifelé haladunk egyre kevesebb! egyik a cikkben szereplő hely, no meg a Fenyő téri iskolánál is veszélyes az átkelés a gyerekeknek/gyerekekkel!
  Csak egy eset ami tegnap történt az Interspárnál!
  Már az átkelőhely közepén voltunk mikor egy fránya(A) autós elkezdett tolatni, a szerencsénk az volt, hogy lassú volt, de így is meglökte a hozzátartozómat! De ezzel nem akarom zrikálni az autósokat, hisz nap mint nap látom, hogy a gyalogosok is milyen felelőtlenül közlekednek!

  Azért az már a bürokrácia magasiskolája,hogy legalább fehér festékkel felfessenek egy zebrát!
  megjegyzés: a cikkben említett Ágfalvi úton az egyik oldalon nincs is járda,akkor miről beszél Mágel Ágost???”
 • 1. kertész 2009. január 10. 17:42
  „Nem azzal van baj,hogy sok a zebra,hanem azzal hogy gyalogosok sétáló utcának tekintnek egyes utcákat,és az autók között akarnak átjutni a túloldalra,nem egyszer néhány méterre a kijelölt átkelőhelytől.Erre példaként a Teleki P,Király J.utcák,a Csengeri úton a nyomda környéke és a többi.De példa a fenti kép is.Vége műszaknak és toronyiránt irány az autóbusz megálló.Figyeljen az autós ,mert a gyalogos még körbe sem néz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpián is szerepeltek tanítványai

Sopron - Budapesti egyetemi munkahelyet is kínáltak annak idején Nyikos Tivadarnak, mégis Sopronban… Tovább olvasom