Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Zavaros az ivóvíz

Ismét zavaros a vezetékes ivóvíz az alig kettőszázhatvan lakosú Nyárligeten. A hatóságok szerint egészségre ártalmatlan, ám a helyiek mégis a boltban vásárolják meg a palackozott vizet.
Nyárligeten az elmúlt hónapokban ismét zavarossá vált a vezetékes ivóvíz. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a víz fogyasztása egészségre teljesen ártalmatlan. A helybéliek többsége azonban a boltban vásárolja meg a szomjoltót. Ennek havi költsége elérheti az ötezer forintot. – Megiszom a csapvizet is, azonban a boltiban jobban megbízom – mondja Szilágyi Sándorné. – Nemcsak a színével és a szagával van a gond, hanem azzal is, hogy mindenhol nyomot hagy. Mosásnál észrevettem, a fehér ruhák sokkal gyorsabban veszítik el színüket és barnulnak meg, mintha tiszta vízzel mostunk volna.

Lassú az áramlás

– A vezetékrendszerben – a nagy csőátmérő és a kis fogyasztás miatt – sokáig marad benn a víz, lassú az áramlás, ráadásul hidroglóbusz sem épült, ami segíthetne a problémán – ad magyarázatot a probléma egyik okára Bognár István, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. fertődi üzemmérnökségének vezetője. – A másik ok, hogy a csöveket évente csak egy–két alkalommal tudjuk átmosni.

Új kút fúrása lenne a megoldás

Tury Lajos polgármester attól vár javulást, hogy huszonegy építési telket mértek ki, és ha azokon elkészülnek a házak, a fogyasztás is megnő. – Az új utcasorral a mostani vezetékvégeket egybeköthetjük és akkor megoldódhat a víz gyorsabb áramlása. A szolgáltató és az egészségügyi hatóság felé évek óta folyamatosan jeleztük, hogy gondok vannak az ivóvízzel. Végleges megoldást a csőhálózat teljes cseréje és egy új kút fúrása jelentene. A megépítés költségét, körülbelül harmincmillió forintot pályázatok útján teremtjük elő.

A csőben válik zavarossá

– A vízügyi hatóságnál már műszaki engedélyeztetés alatt van egy új kút megépítése Fertődön, erre rácsatlakozhatnak a nyárligetiek is – egészíti ki Bognár István. – A településen a vezetékrendszer egy része és a házakhoz a bekötések sok helyütt acél- és ólomcsőből készültek. Hiába van tiszta víz a kutaknál, menet közben – a rozsda és a hordalék kiválása miatt – zavarossá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hónaposra nyúlt a négyhetes munka

Sopronban nagy a felzúdulás a Gyóni utcában: a július végi befejezéssel ígért panelkorszerűsítési… Tovább olvasom