Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Závada Pál a könyvhét zárásán

Závada Pállal, a nagysikerű Jadviga párnája című könyv szerzőjével találkozhatott a közönség.

Závada Pállal, a nagysikerű Jadviga párnája című könyv szerzőjével találkozhatott a közönség tegnap a Széchenyi István Városi Könyvtár ünnepi könyvheti zárórendezvényén.

Závada Pál
Závada Pállal regényeiről, az alkotás szövevényes folyamatáról, az írót foglalkoztató kérdésekről Holpár Gabriella középiskolai tanár beszélgetett értő és érző módon. A Jadviga párnájával egy csapásra híressé vált író meglepően szerényen vallott gyermekkora meghatározó éveiről, szociográfiai írásairól.

Závada Pál mesélt arról az útról is, amely a regényírásig eljuttatta. Nem rejtette véka alá: műveit a nemzeti irodalom részének érzi, bár sokak számára ez nem ilyen egyértelmű. Az izgalmas eszmecserén természetesen középpontba került a filmes változatban is nagy sikert aratott Jadviga párnája, amely a kortárs irodalom egyik meghatározó regénye.

A Városi Könyvtár az ünnepi könyvhéten tartalmas, elsősorban a helyi értékekhez kötődő programsorozatot kínált egész héten a látogatóknak. A rendezvény Somogyváry Gyula A város meg a sárkány című könyve bemutatásával indult. A hűség regényének is nevezett művet dr. Kovács József László irodalomtörténész izgalmas felvezetésével ismerhette meg a közönség. Ugyancsak tartalmas történelmi utazást nyújtott Oltárczi Ferenc középiskolai tanár Szentbékkálla című könyvének bemutatója, amelyet Sarkady Sándor költő, író, szerkesztő ajánlott az olvasók figyelmébe. Olyan színes monográfia született a Sopronban élő, ám a bakonyi Szentbékkálláról származó tanár-író tollából, amelyet egyebek mellett az utolsó pillanatban megmentett forrásanyag tesz értékessé.

Az ünnepi rendezvénysorozat egyik legsikeresebb programja Schäffer Erzsébet újságíró könyvtári látogatása volt, akit egyedi hangvételéért, emberi történeteiért, lényeglátásáért, őszinteségéért nagyon sok soproni olvasó kedvel. Az irodalmi nyelven alkotó újságíró ezúttal is számos érdekes történettel lepte meg hallgatóságát.

A hét közepén Sopron nagyszerű festőművészének, a tájképek ihletett alkotójának, Grabner Józsefnek nemrégiben megjelent albumát Hárs József helytörténész és Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság titkára mutatta be az olvasóknak. A művészt hatvanötödik születésnapja alkalmából a város Sz. Egyed Emma által készített Civitas Fidelissima Ezüstéremmel jutalmazta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös légi mentést terveznek

Az Osztrák–Magyar Corvinus Kör kezdeményezésére határon átnyúló mentőhelikopter-állomás létrehozásáról egyeztettek nemrégiben a két ország illetékesei. Az ötlet nem új, egyelőre azonban úgy tűnik, több nehézséggel kell szembenézni a régióba tervezett helikopter-leszállóhelynek. Évek óta húzódik a mentőhelikopter-állomás ügye. Tovább olvasom