Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Zárva maradnak a sorompók

Úgy tűnik, 2007 őszéig nem lesz semmi a tervezett tizennyolc határátlépési pont megnyitásából.
Információink szerint a közeljövőben nem várható a tervezett határátlépési pontok megnyitása az osztrák–magyar határszakaszon. Gaál István, Ágfalva polgármestere elmondta: sajnálja, hogy a politikusok nem tudtak megegyezni az átlépési pontokról, hiszen ez hátrányos az érintett településeknek.

– Ágfalva az ideiglenes határnyitásért egy alkalommal 185 ezer forintot fizet – folytatta a polgármester. – Tavaly négy közös rendezvényt tartottunk Lépesfalvával, ez összesen több mint 700 ezer forintunkba került, szemben az osztrákokkal, akik jelképes 20 eurót, azaz ötezer forintot fizettek ugyanezért.

– Azért is fájó számunkra a folyamatos halasztás, mert az itteni emberek csak rokonokkal, ismerősökkel találkoznának és rövid időre látogatnának át a szomszédba – mondta Gaál István, Ágfalva polgármestere.

Már nyáron tárgyaltak róla

Tavaly nyár elején (Kisalföld, 2005. július 1., Új osztrák–magyar határátkelők) írtunk először arról, hogy a két ország között 18 új átlépési pont megnyitását tervezik. (Ebből tíz megyénk területére esne.) Azóta azonban érdemi előrelépés nem történt az ügyben. Akkor Michaela Resetar, Burgenland tartomány idegenforgalmi kérdésekkel foglalkozó tanácsosa úgy nyilatkozott, hamarosan megnyílnak azok az átkelők, amelyek a határ két oldalán élők közötti kapcsolatok erősítését, valamint az idegenforgalmi lehetőségek jobb kihasználását szolgálnák. Bejelentése szerint a két ország kormánya már tárgyalásokat folytatott az erről szóló megállapodásról. Ezt akkor magyar oldalról is megerősítették.

Nem történt semmi

Azóta eltelt több mint fél év, s az osztrák illetékesek mélyen hallgatnak, többszöri telefonos megkeresés után is csak egy következő „illetékes" sajtószóvivő telefonszámát tudták megadni. A megnyitás időpontja folyamatosan csúszik, először nyár végéről volt szó, majd novemberről, utána pedig 2006 elejéről.

Mint azt Kovács Iván, a hazai határőrség szóvivője lapunknak elmondta, hivatalosan még nem tudnak arról, hogy megszületett volna a kormányközi megállapodás. A tervezett kis határátlépők egyébként a schengeni csatlakozásunkig könnyítenék meg a határ melletti falvak lakóinak közlekedését, kapcsolattartását. A csatlakozásig hátralévő másfél évben viszont nincs sok remény rá, hogy megnyíljanak a határátlépési pontok.

Halogató osztrák politika

Erre enged következtetni az osztrák fél halogató politikája is. Nyugati szomszédunk ragaszkodik a szigorú ellenőrzésekhez. Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök korábban úgy nyilatkozott, elképzelhetetlennek tartja, hogy ezeken az átlépési pontokon bárki ellenőrzés nélkül bejusson Ausztria területére. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a hírek szerint márciustól mintegy száz fővel csökkentik a burgenlandi határőrizet létszámát, így még kisebb a remény arra, hogy megszülessen a megállapodás.

A Határőrség Országos Parancsnokságától megtudtuk: a magyar fél támogatja az osztrákok határnyitási szándékát, de csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanának; az állandó határőrizet a magas költségek miatt szóba sem került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időszerű a Pro Kultúra kht. működésének újragondolása

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője cáfolta, hogy az elmúlt évben csak 60 rendezvény volt a Liszt-központban. A kijelentést Kóczán Zoltán tette a csütörtöki önkormányzati ülésen. Tovább olvasom