Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Zárolták Sopronban a kilós zacskókat

Sopron egyik élelmiszer-áruházában kilós cukrokat zároltak a hatósági állatorvosok.

Sopron egyik élelmiszer-áruházában tegnap zároltak több száz kiló kilós kiszerelésű cukrot. Dr. Hadarics Tibor, a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás soproni hatósági állatorvosa elmondta, jelzések érkeztek arról, hogy gyanús az egyik kilós cukor felirata. Eszerint származása EU, Horvátország, noha Horvátország még nem is uniós tagállam. Az első pillantásra is kétségeket ébresztő címzés nyomán intézkedtek a zárolásról.

A soproni hatósági állatorvosok a további forgalmazás ideiglenes felfüggesztését is elrendelték, egyszersmind arról is gondoskodtak, hogy vizsgálatot kezdeményezzenek a cukor származása és minőségének megállapítása céljából.

Többeknek feltűnt


Hetek óta élelmiszerbotrányok hullámai háborgatják a magyar élelmiszer-vásárlók lelkivilágát, így nem csoda, ha többeknek is feltűnt abban a szupermarketben: valami nem stimmel az egyik fajta cukornál. Ugyan milyen lehet, vagy honnan származhat valójában, ha a nejlontasak felirata – Származás: EU, Horvátország – eleve gyanút keltően hamis.
Még ha a cukor korlátlan ideig meg is őrzi a minőségét, az emberekben felvetődött a kérdés: mivel akarnak már megint megetetni bennünket? S vajon kik lehetnek azok a forgalmazók, akik ilyen nevetséges hibával keltik fel a beszerzés kétességére a figyelmet?

A megyei fogyasztóvédelemnél a Kisalföld megtudta: az érvényben lévő rendeletek szerint mivel a forgalmazó cég egy másik megyében működik, az ottani fogyasztóvédelmi felügyelőség az illetékes. Ettől függetlenül ők is felhívják az érintettek figyelmét a felirat furcsaságára.
Lapunk érdeklődésére a szóban forgó áruházlánc árubeszerzője is utánanézett az esetnek. Információi szerint a vállalkozás több forrásból szerzi be az árut, de a csomagolás már idehaza történik. Ez a „hozzáadott érték" teszi lehetővé, hogy a csomagoláson szerepelhessen – hazánk révén – az EU, míg a „Horvátország" pusztán a beszerzést jelöli. Mindazonáltal az „EU, Horvátország" kitétel valóban kétségeket ébreszthet az áru iránt. Egyértelműbb lenne a „Származása: Horvátország. Csomagolva: EU" felirat.

Itthon csomagolják


– Az említett cukor valóban Horvátországból került Magyarországra – tájékoztatott a forgalmazó cég egyik vezetője. – Az ötvenkilós zsákokból Ácson csomagoljuk kilós termékké az árut, s ezért szerepel rajta az EU-megnevezés, hiszen innentől kezdve az már részben uniós terméknek tekintendő. Túlbuzgóságunk okozta a felirat félreérthetőségét, hiszen nem is lenne kötelező ráírni a származási helyet, elég lenne csak a csomagolót és a forgalmazót feltüntetni. Okulva a történtekből, a fogyasztóvédelem és az ÁNTSZ állásfoglalását kérjük ki, a továbbiakban milyen feliratokat szerepeltessünk a terméken, hogy az teljesen egyértelmű legyen a vásárlók előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem terveznek jelentős adóemelést

A vidéki településeken az önkormányzatok hatáskörébe tartozó adók a következő évben nem emelkednek… Tovább olvasom