Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Zárolták a számlát, kilakoltatás fenyegeti Szántóékat

A bírósági végrehajtó zárolta Szántóék számláját, árverezik a beteg férjét ápoló és két gyermeket nevelő asszony házát.

Csapás csapást követ a soproni Szántó család életében, akikről legutóbb szeptemberben számoltunk be. Az eddig is lehetetlen anyagi helyzetben lévő soproni család kálváriája most újabb szomorú fejezetéhez érkezett: a bírósági végrehajtó zárolta Szántóék bankszámláját, mivel pénztelenség miatt Mónika, az édesanya nem tudta fizetni házuk törlesztőrészleteit.

Mint ismeretes, Ferenc, a 32 éves családfő korábban szakácsként dolgozott Ausztriában, mígnem négy évvel ezelőtt agyvelőgyulladást kapott, állapota rohamosan romlani kezdett. Feledékeny lett, állandó fáradtsággal küszködött, állását is elveszítette. Mára negyven kilóra fogyott, kórházban ápolják, folyamatos felügyeletet és orvosi ellátást igényel. Felesége Mónika kezdeményezte párja rokkantosítási eljárását, melynek részletei egy groteszk novella részleteibe illőek: rendszeres szociális járadékot csak akkor kaphattak volna, ha Ferenc – álláskeresőként – együttműködik a munkaügyi központtal. Hogy ez hogyan lenne elvárható egy járásképtelen, fekvőbeteg embertől, arra Mónika nem kapott választ.

– Végre sikerült elindítani a rokkantosítási folyamatot, a kórházban már leadtam a szükséges dokumentumokat. Örültem, hogy legalább ez megoldódni látszik – mondja Mónika. – Tegnap azonban, mikor pénzt akartam felvenni az automatából, meglepve tapasztaltam, hogy a számlánk hozzáférhetetlenné vált. Számítottam rá, hogy a hiteltartozás miatt ez előbb-utóbb bekövetkezik, de hogy ilyen hamar, az elkeserített. A kisalfold.hu olvasóinak adományai is erre a számlára érkeztek mind a mai napig, most ehhez sem tudok hozzányúlni. Két pici gyereket nevelek, egyikük Down-szindrómás. Alkalmi munkákat kapok, a gyes és a családi pótlék mellett abból igyekszünk megélni. Kétségbe vagyunk esve, teljesen kilátástalan a helyzetünk. Pénzünk már egyáltalán nincs és félő: rövidesen fedél sem lesz a fejünk felett.

Egy rokon számlaszámán várják a segítséget

Mónika kéri, hogy aki tud, segítsen családján, gyermekein. A jó szándékú felajánlásokat egyik rokonuk bankszámlaszámán várják: 10404058–86675757–48511008.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. badam 2009. november 18. 01:26
  „24. csak annyit hogy dolgozok nem tanulok. azért segitek nehzen mert már nincs miből....”
 • 26. lolita 2009. november 13. 20:36
  „Szomoru eset ez nagyon ami egyre növekedik orszagunkban es nincs segitseg,egy ilyen kilatastalan helyzetböl.Nem szemelyeskedni kellene hanem aki tud segitse a csaladot barmily modon is.”
 • 25. coolzsu 2009. november 13. 19:25
  „Kedves Hattyú. Mégegyszer elnézést, hogy félreérthető voltam. Nem kozmetikázni akartam, csak valahogy megmagyarázni, hogy mit is akartam mondani. Mindegy. Ha nem jött át, bocs.”
 • 24. Kati52 2009. november 13. 18:57
  „badam-nak
  Azt írod, hogy 1 felnőt és agy TB ellátásból éltek. Ezek szerint te még tanulsz és a testvéred is. Jól gondolom?
  Eszedbe jutott -e az, hogy segíteni nem csak pénzel lehet? Akár a gyermekek felügyeletével is. Ez nem kerül pénzbe. Vagy te ezért elfogadod a pénz?
  Miért gondolod azt, hogy beteg gyerek mellett nem lehet dolgozni? Van más család is ahol beteg gyereket nevelnek, az anyuka mégis dolgozni tud.Bár elismerem, ott nem beteg a gyermekek esgyik szúlője sem.
  Az rendben van, hogy mióta a sógorod a korházban van, esetleg nem tud dolgozni a testvéred. De azelött dolgozott-e?
  Ha pedig segítesz neki azt ne írd le, hogy milyen nehezen segítesz.Úgy éreni a szavaidból, hogy nem szívesen segítesz. Vagy adj szívesen és ne várj érte hálát és viszonzást, vagy ne adj semmit! Soha, de soha ne panaszold fel azt, hogy adni kellett! Örülj, hogy adni tudtál, örülj, hogy nem te vagy a testvéred helyébe!
  Ne felejts el elötted is ott az élet,te is járhatsz így! Vissza csak azt, és úgy, kapod az embertársaidtól, a segítséget, ahogy te is adtad. Bízom benne, hogy önként, szívedböl és szívessen adtál.”
 • 23. badam 2009. november 13. 15:44
  „ha valaki tud segíteni a családnak kérlek benneteket segítsetek a számla számhoz a rokon neve Csertán Hermina nevén van”
 • 22. plasztikhattyú 2009. november 12. 23:26
  „a 8 -as hozzászólás rosszindulatú neharagudj....KÉsőbb próbáltad kozmatikázni de már nem sikerült.Én nem vagyok családtag, de mégis ez tűnt ki a véleményedből.Először gondolod végig mit szeretnél leírni,mert nem bizti hogy az sikerül ezek szerint”
 • 21. coolzsu 2009. november 12. 20:37
  „Kedves Badam. Miért kell félremagyarázni azt, ha az ember hozzászól egy témához? Én elhiszem, hogy érzékenyen érinti a családot, de ettől én még semmi rosszat nem mondtam rájuk. Ha kicsit is belegondoltál volna abba, amit írtam, akkor értenéd, hogy a ma működő, őket és másokat is koldusbotra juttató bankokat, az egész érthetetlen és embertelen eljárási módszert nem lehet érteni. Én erről beszélek, és nem másról. Egyébként te sem tudod, hogy mi milyen helyzetben vagyunk, így ne ítélkezz. Fogalmad sincs. Nekem viszont van fogalmam arról, hogy mit jelent egy down-os gyermek, mert dolgoztam velük évekig. Olyan otthonban, ahova a családokból eldobott beteg gyerekeket dugták el a világ elől... Hidd el, tudom, mit él át az édesanya. És ettől még kevésbé tudom elfogadni a helyzetet. Amiről sem ő, sem más az utóbbi években tönkrement család nem tehet. Viszont tehetnének mások, a nagyok, a pénzek fölött basáskodók, akik viszont tesznek ránk. Minden kisemberre, minden tönkrement, tönkretett családra, de jó magasról. Persze, most télen moratórium van, nem lehet kilakoltatni senkit, nem lehet lezárni a gázt, a fűtést, de előbb-utóbb lesz tavasz megint. És látom előre, hogy százával fognak a családok az utcára kerülni. A kilátástalanságba, a reménytelenségbe. Hacsak vmi csoda nem történik. Szívesen segítenék én is, de nem tudok. Nyugodtan elhiheted, hogy nem vagyok rossz ember, csak látok ezrével más tönkrement sorsot is, teljesen reménytelen helyzeteket. Nem csak a tiétek az, bár igaz, hogy ez senkit sem vigasztal.”
 • 20. Freddy01 2009. november 12. 12:43
  „Aki a számlát zároltatta, az egy potenciális gyilkos. Mi az, hogy a gyest, és a családi potlékot is zárolják. ?
  Utolsó undorító féregek. Aki ezeket a szabályokat hozza, és alkalmazza, remélem előbb-utóbb erre a sorsra jut. <moderálva....> Állatok....
  Az átkosban is voltak ilyen jellegű problémák, de mindegy, hogy milyen jogcímen, és kinek tartoztak, csak a család jövedelmének az 50%-át lehetett letiltani. Pontossan azért, mert a család megélhetése került volna veszélybe.
  Ezek a mocskok a jelenleg érvényes, és maguk által kreált jogszabályokkal gyilkonak, lassan, és módszeressen.
  Ez udorítóbb, és embertelenebb mint ha fejbe lőnének valakit.

  És ezzel a jogszabályal mi a helyzet "tisztelt" hivatalok...

  "Tulajdonnal való rendelkezési jog, és a szerződéses akarat egyezősége, PTK-n belül elsődleges, minden egyéb törvény jogszabály, ezek teljesülése esetén érvényes csak"

  Hogyan van az, hogy minden probléma esetén csak úgy kivágják az embereket a lakásaikból ?”
 • 19. badam 2009. november 12. 09:39
  „mellesleg ezt nem könyörgésnek meg koldulásnak hívják hanem segélykérésnek....”
 • 18. badam 2009. november 12. 09:36
  „kedves coldzsu ha tudnád hogy az egész családunknak mit kellett ki állnia az elmúlt 2 évben miatt a ügy miatt akkora farkadat behúzva kuporognál kussba a sarokba. A fiatalasszony a nővérem. Majdnem a mi lakásunk is ráment erre az ügyre. Anyagi szinten már annyit segítettünk hogy már a mi megélhetésünk is hónapról hónapra egyre kockázatosabb. édesapám munkaképtelen és édesanyám is jelenleg súlyos betegségtől szenved azt hiszed 1 keresőképes ember meg a tb-pénzből nem egy de két családot el lehet tartani. Mielőtt megszólalsz gondolkozz el egy kicsit hogy te mit tennél 3 gyereked védelmében. Mert ha ennyire kilátástalan helyzeted lenne mint nekünk és nővéreméknek szerintem te is pont ugyanezt tennéd. Ja és képzeld egy down szindrómás gyerek mellett nem lehet elmenni dolgozni.. szóval legközelebb ha kinyitod a SZÁD ÉS LEÍROD AMI KIÖMLIK BELŐLE SZÁMOLSZ EL 10IG ÉS GONDOLKOZZ.”
 • 17. mina 2009. november 11. 18:25
  „Köszönöm az eddigi segítséget minden adakozó embernek aki bármilyen segítséggel tudott szolgálni jómagam és férjem,gyermekeim részére.a mai napig is érkezik adomány a gyerekek részére de mivel a számlákat zárolták nem jutunk hozzá ezért adtunk meg új számlaszámot.Címünk 9400 Sopron Aranyhegy utca 7/a.sajnos e hónapba a gyes és a családi pótlékhoz sem tudtam hozzájutni.minden segítséget szívesen fogadunk a gyermekeimmel.
  Köszönettel: Szántóné Török Mónika”
 • 16. mina 2009. november 11. 18:13
  „h”
 • 15. coolzsu 2009. november 10. 19:27
  „bocsi, még egy tanács a családnak, tapasztalatból! ne számlára kérjék a juttatásokat, így nem tudják lefogni! a családi pótlék, a gyes, gyed, táppénz bármi a bank által lezárolható, amint számlára érkezik, de ha postán kapják, akkor nem! a gyerekek jogos jussa nem vehető el a családtól, de csak postán keresztül! - lehet, hogy két nappal később, de így legalább megkapják (nekünk is csak ez vált be) - és nem utolsó szempont, hogy így az anyuka maga tudja beosztani, hogy mit mikor fizet be, ad fel, mi az, amit még lehet tologatni kicsit, mi sürgős...”
 • 14. coolzsu 2009. november 10. 19:08
  „lehet szidalmazni nyugodtan, de én nem őket akartam bántani, vagy bántónak lenni, bocs, ha annak hangzott! a helyzet nem tetszik, és ez nem rájuk, ránk, és sok nehéz helyzetbe, kilakoltatás elé néző családnak a szégyene! szerintem nem ez a helyes, nem ez a normális, nem ez az emberi módja a segítségnek! nem kéne, hogy egy mai európai országban idáig jussanak a családok! nem szabadna, hogy dolgozó, becsületes emberek, gyerekek, édesanyák jussanak idáig!
  - nekem nem kölkeim vannak, hanem gyerekeim, akikért mindenért képes vagyok, és én is dolgozom! de a teljes kilátástalanságba taszítanak bennünket a bankok, a hihetetlen magasságba emelt törlesztések - és erről nem én, nem ők, nem a gyerekek, nem a cikkben szereplő édesanya tehet!
  - nem, ezt nem így kéne a helyére tenni! nem, nem szabadna, hogy családoknak így kelljen szó szerint segítségért koldulniuk! elvégre erre való volna az ún. szociális háló.... ami most egy igencsak lyukacsos valami... igen, a gyámhivatal, a szociális osztály, a polgármester, a hitelező bank kéne, hogy segítsen, és nem kéne megalázkodva a világ és mindenki előtt könyörögniük!
  én erre gondoltam, és nem másra - de megbocsássatok, ha az a véleményem, hogy nem kéne mindjárt támadni...”
 • 13. Shaki 2009. november 10. 15:17
  „Hát coolzsu, téged biztos utálnak páran, azért mersz panaszkodni! Én biztosan, főleg, hogy még meg is merszírni teljesen barom hozzászólást! Ja, elfelejtettem, hogy valszinüleg te vagy az egyetlen, akinek 3 kölke van!!!!”
 • 12. espace72 2009. november 10. 14:25
  „<moderálva>”
 • 11. TancsKaszabell 2009. november 10. 08:49
  „Itt nagyon sok minden nem stimmel !

  Csak ahogy eszembe jutnak,szépen sorban :
  -Ki foglalkozik hivatalból egy bajbajutott család állampolgári jogú érdekvédelmével,a MI pénzünkön ?
  -A gyámügyi szervezet ugyan miért van ebben az országban,a MI pénzünkből fenntartva ?
  -Kinek a feladata a két gyerek állampolgári jogú érdekeinek képviselete a MI pénzünkből ?
  -Kinek az érdekeit védi,a MI pénzünkön a Gyámügy ?
  -A munkaügyi központ "lélektelenségét",mert ezt már ismerjük-, a jogszabályi keretek határolják be ! Persze ők is a MI pénzünkből élnek !
  -Egy mozgásképtelen,fekvőbeteg emberrel szemben érvényesíthetetlenek az együttműködést ,-más esetben teljesen jogosan -,elváró jogszabályi rendelkezések.
  -Lehet,hogy ezek a jogszabályok csak a csalók,-jó sokan vannak ebben az országban-,
  ellen működőképesek ?Na és ez is a MI pénzünkön történik !
  -Ebben a hivatalos folyamatban a gyerekek érdekeit ki is képviselte,a MI pénzünkön ?
  -
  -
  -Igen , és tessék mondani azok az ügyes bár iskolázatlan emberek hogyan kerülgetik ezeket az embertelennek is minősíthető csapdákat ?
  -
  -
  -Rokkantosítási folyamat,............régebben elég volt úgy 5- később már több tízezer
  forint ennek a sikeres bonyolításához.........Emlékeznek mit tart erről a közbeszéd ?
  Ja igen,és végső soron itt is MI fizetünk a közös pénzünkből !

  Nem folytatom,mert feleslegesnek látom,hiszen az érdemi válaszok régen is manapság is egyre elmaradnak ...

  De az tudható,
  -hogy értünk kellene dolgozniuk,tudható,
  -hogy melyik az a lélektelenül akkurátus bírósági végrehajtó,tudható,
  -hogy melyik bíróság hozott a helyzet nem kellő ismerete mellett a bank érdekében emberiességi szempontból becstelennek bizonyuló,bár törvényes döntést !
  -
  -
  -
  Még néhány törvényesnek minősíthető lépés és .....................tönkretettek egy családot.

  Egyszerűen félelmetes ami itt folyik !
  Igen !
  Szerintem a jogrendünkről,az igazságszolgáltatásról,de az emberi tisztesség hiányáról van itt szó, de hát ez már, úgy húsz éve nem az ...”
 • 10. Fló 2009. november 09. 23:25
  „coolzsu amit irtál az kicsit elszomoritott engem és a többi családtagom mer a növérem és a sogoromrol beszéltél igy és 2 gyerekröl!
  szerinted akkor milenne a normális mint nem igy kérni az embereket hogy aki tud segitsen mer más nem teszi meg mer semien segélyt nem kapnak!
  szerinted az lene a hejes hogy a beteg gyerekkel és egy egészséges kislánnyal az utcára kerüljön!
  most felteehtnéd akérdést akkor mérnem fogadjuk öket ide haza...
  fogadnánk de miveel mi is neheezen élünk meg 4en ithon nem tehetjük meg és segiteni is ép hogy tudjuk öket!
  szerintem gondold át jobban azt amit irtál mer ha anyira rosz helyzetben lennél min tök és ellenél keseredve ugyanezt tenéd!
  sajnálom hogy igy gondolkozol!
  ö se aakkrta ezt megteeni hogy másoktol kér segitséget de mivel senki nem segit neki ez volt az utolso amit megtehet azér hogy a gyerekeknek enni tudjon adni még ha ö nemis eszik..mer sajnos itt tartunk lassan!

  A se gitséget meg elöre köszönjük azoknak akik támogatják öket!!”
 • 9. plasztikhattyú 2009. november 09. 22:39
  „Hát coolzsu ebben igazad van, hogy van egy csomó ember akinek nem rózsás a helyzete....De ha hallgattál volna bölcs maradtál volna!Örülhetsz hogy nincs beteg férjed és mégjobban hogy a nincs down-szindrómás gyereked...
  Szerintem ez egyáltalán nem kuncsorgás.Inkább nem írok mást...”
 • 8. coolzsu 2009. november 09. 21:09
  „ha mindannyian kiírunk egy számlaszámot, akik a mostani gazdasági helyzet miatt segítségre szorulnának, akkor kolduslapnak hívhatnák ezt az oldalt.... hja, bocs, nekem nincs beteg férjem, csak három gyerekem.... de érdekes, valahogy eszembe se jutott így, ilyen módon segítségért kuncsorogni... aztán most utáljon, aki akar, de ez így akkor se helyes!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl: Tarthatatlan a költségvetés

"Az MSZP-SZDSZ többség semmilyen módosító indítványt nem fogadott el a 2010-es költségvetés megszavazásakor" - fogalmazott Firtl Mátyás. Tovább olvasom