Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Zajlik az Európai Madárgyűrűzési Szövetség konferenciája

Fertőújlak - Az egész Földet átfogó madárvonulási rendszerek vizsgálata csak nemzetközi összefogással lehetséges. Európán belül a munkát az Európai Madárgyűrűzési Szövetség (EURING) koordinálja.
A szervezet soros közgyűlésének az idén a fertőújlaki Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont ad otthont.

A találkozó kiemelt témája idén a hazai madárgyűrűzés története és jelene a közelgő centenárium alkalmából, hiszen 1908-ban Schenk Jakab (1876–1945) vezetésével a Királyi Magyar Ornitológiai Központ – a későbbi Madártani Intézet – munkatársai Magyarországon is megkezdték a szervezett madárgyűrűzést.

A gyűrűzés egy kutatási módszer, melynek segítségével a szakemberek sok értékes információhoz juthatnak a madarak életéről, vonulási útvonalairól, végső soron megismerhetik a Földünket átfogó vonulási rendszerek egészét. Ehhez a munkához nemzetközi összefogásra van szükség. Európa ornitológusainak munkáját az Európai Madárgyűrűzési Szövetség irányítja, melynek számos ország szakemberei a tagjai. A mostani közgyűlésen huszonhárom ország több mint félszáz delegáltja vesz részt.

1990 óta

Az 1963-ban alapított EURING fő célja a tudományos célú madárgyűrűzés szervezése és standardizálása, egységes kódrendszer kialakítása és használata, közös adatbank létrehozása és üzemeltetése, valamint egységes protokoll alapján működő, széles körű kutatási programok koordinálása. Az 1977-től működő EURING-adatbank megkerülési adatai – az érintett madárgyűrűzési központok engedélyével – a világ bármely részén végzett kutatás rendelkezésére állnak. Magyarországon a madárgyűrűzési központot 1976 óta az MME működteti. Hazánk először 1990-ben adott otthont az EURING-találkozónak Visegrádon.
– A háromnapos találkozón a szokásos szervezeti kérdéseken túl egyebek mellett szó esik a vonuló madarak és a madárinfluenza terjedése közti összefüggés feltárásának lehetőségeiről, illetve az európai énekesmadár-monitoring eredményeiről – mondja Karcza Zsolt, az EURING elnökségi tagja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjának vezetője. – Az érkezés napján a Nyirkai-Hanyba látogattunk, ami sok vendégünknek nagy élményt jelentett, hiszen olyan madárfajokat figyelhettek meg itt, melyekkel otthon nem, vagy csak ritkán találkozhatnak. A csütörtök reggeli, Fertő-parti madarászat az eső miatt elmaradt, talán ma bepótolhatjuk.

Karcza Zsolt elmondta, a mekszikópusztai partimadár-gyűrűzés kiemelendő, ez a legjelentősebb hazai állomás.

A konferencia helyszínének kiválasztása során ezért is esett a választás a Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Park Csapody István Természetiskola és Látogatóközpontjára, illetve azért, mert ez van legközelebb Bécshez, ahol a napokban fejeződött be az Európai Ornitológusok Konferenciája. A két rendezvényt térben és időben egymáshoz mindig közel rendezik meg, mert a legtöbb szakember mindkettőn részt vesz. A következő közgyűlésre 2009-ben, Svájcban kerül sor.


Benke Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körkérdés a Magyar Gárdáról

Sopron - A soproni önkormányzat frakcióinak többsége károsnak vagy feleslegesnek értékeli a napokban… Tovább olvasom