Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

XVII-XVIII. századi evangélikus sírkőtár Sopronban

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának Soproni Múzeuma szeretettel meghív minden érdeklődőt szeptember 15-én, szombaton 11.00 órára Sopronba, a Lenck-villa kertjébe (Deák tér 1.), a „XVII-XVIII: századi evangélikus sírkőtár állandó kiállítás" ünnepélyes megnyitójára.
A kiállítást Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke nyitja meg, köszöntőt mond Abdai Géza, Sopron alpolgármestere, szakmai bevezetőt tart Galavics Géza, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet osztályvezetője. Az ünnepség során a Berzsenyi Líceum diákjai működnek közre.


Háttér

Az evangélikus sírkőtár megújításának első tervei még 1979-ben készültek. Ekkor az OMF szakmai támogatásával kezdődött el a legrosszabb állapotú síremlékek lebontása és restaurálása. Az első fázis 1982-ig tartott.

1991-ben Nemes András művészettörténész elkészítette a múzeumkert kőemlékeinek rekonstrukciós programját, amely összesen 58 kőemlék helyreállítását tűzte ki célul. 1993-ban kezdődhetett el a síremlékek restaurálása. A forrás az NKA pályázataiból, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának támogatásából, a Soproni Sörgyár felajánlásából származott. E támogatások – továbbá a Soproni Múzeum Alapítvány és a Nemzeti Pantheon Alapítvány támogatásai- biztosították a restaurálások anyagi forrását 1993 és 2005 között.

2000-ben a Milleniumi Kormánybiztosságtól „Történeti kertek, parkok rekonstrukciója" témakörben 2.000.000 Ft-ot nyertünk az új hordozófal (kerítés) megépítésére.

2006-ban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat sikeres pályázattal 27.000.000 Ft támogatást nyert a szakminisztériumtól, melyet 3.000.000 Ft önrésszel egészítettünk ki. Ugyancsak 2006-ban az NKA-tól további sírkövek restaurálására 550.000 Ft-ot nyertünk, amihez 500.000 Ft önrészt biztosítottunk. A munkálatokat 2006-ban a „Jövővár" Alapítvány 572.000 Ft értékű kúpcseréppel támogatta. Így a sírkőegyüttes újraépítésére állami támogatásból, megyei önkormányzati önrészből és egyéb támogatásokból összesen 31.622.000 Ft állt rendelkezésre. Ebből síremlékek restaurálását, a restaurált síremlékek újrahelyezését és építőipari munkákat végeztek el. Valamennyi síremlék, illetve egyéb kőplasztika restaurálását zsűri hagyta jóvá, illetve ajánlásokat fogalmazott meg a helyreállítás mikéntjére. A zsűri kőrestaurátorokból, művészettörténészekből és a Soproni Múzeum képviselőjéből tevődött össze.


Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat - Ponty Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökérszobor-kiállítás nyílott a Kócsagvárban

Sarród - Fazakas Sándor erdélyi származású gyökérszobrász munkáiból nyílt kiállítás a sarródi… Tovább olvasom