Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Wolf megtalálja a drogot

Nemrég bombariadó volt Sopronban, ahol a rendőrség bevetette speciális „munkatársát” is.

Az egyik soproni vendéglátóhelyre az elmúlt napokban bejelentés érkezett: bombát helyeztek el az épületben. A szórakozók közel egy órán át várakoztak, fagyoskodtak, míg a helyszínre hozták a robbanóanyag-kereső német juhász kutyát, amely tüzetesen „átvizsgálta" a szórakozóhelyet, de semmilyen robbanószerre nem bukkant.
Az esettel kapcsolatban Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a különlegesen kiképzett eb a gazdájánál, Agyagosszergényben „lakik". Riasztáskor a településről indulnak az eset helyszínére.

Kattintson a képre!
– Az elmúlt években átlagosan három-négy esetben volt bombariadó, ezeknél kutya nélkül keresték a robbanóanyagot a kapitányság munkatársai – tudtuk meg Farkas Gábortól. – Idéntől viszont egy robbanóanyag-kereső eb is segíti a rendőrök munkáját. A kutya és szintén rendőr gazdája állandó készenlétben van. Amikor szükség van rájuk, azonnal értesítjük a kollégánkat. Az ebet robbanószer felkutatására tanították be, szigorúan szabályozott, hogy mikor és milyen körülmények között vethető be.

A határőrség négy területen alkalmaz kereső kutyákat: kábítószer-, robbanóanyag-felkeresés, nyomkövetés, valamint járőrelfogó feladatoknál. Ez utóbbi feladata a bűnöző kézrekerítésén és helyszínen tartásán túl a kiképző megvédése támadás esetén. A német juhász Wolf öt fajta drogot képes felismerni, legyen szó autóban, vonatban, repülőn vagy hajón kialakított rejtekhelyről.

A kutyák képességeiről Tremmel Nándor zászlós, a határőrség kiképzésvezetője megjegyezte, ötezer liter vízben feloldott kávéskanálnyi só illatát is megérzik. Előfordul, a járműben még akkor is talál nyomot, amikor már hetekkel korábban eltávolították a drogostasakokat. Az állatot még nem tudta kiszorítani a technika, nem építettek olyan finom műszert, amely képes lenne az említett teljesítményekre.
– Tévhit, hogy a kiképzett ebek drogfüggők lennének – jelentette ki Tremmel Nándor. – Kemény munkát végzünk, de a kutyák ezt játéknak fogják fel, ezért is fontos a bevetés utáni ajándékozás. „Találat" esetén az állat mindig cselekvéssel – kaparással, ugatással – jelez. A siker mindkettőnk számára öröm.

Nyolc-kilenc évig dolgoznak a kutyák

A kutyák kiképzését 9–11 hetes korukban lehet elkezdeni. Féléves felkészítés és a betanítás után vethetők be. Ezt követően fajtától függően nyolc-kilenc évig vesznek részt a munkában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató Braille-írással

A vakoknak is jól olvasható tájékoztatóval kell ellátnia minden gyógyszergyártónak a termékét. Tovább olvasom