Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

West üzletház: nehéz örökség

Tavasszal látványosabb szakaszához ér az aréna bővítése, a szomszédos futballpályát is fejlesztik.

Már amikor építették is, sokak ellenszenvét váltotta ki. Kritikusai szerint nem a sportlétesítmények mellé való, küllemében sem éppen esztétikus. Mentségére legyen mondva, 1993-ban, amikor a West-Co Kft. tulajdonosa szerződést kötött a soproni önkormányzattal, még dübörgött az osztrák bevásárlóturizmus.

És ez akkor sok mindent felülírt. A West üzletház megépült, előbb az osztrákok, később a magyarok be-bejártak vásárolni, pláne, miután az utolsó években olcsó kínai üzletté vált. A válogató vevőket pedig a legkevésbé sem érdekelte, milyen jogi küzdelem megy a háttérben.

A West üzletház most zárva, többségi tulajdonosa jogerősen is az önkormányzat. Kérdés, mi lesz az ingatlannal...
A West üzletház most zárva, többségi tulajdonosa jogerősen is az önkormányzat. Kérdés, mi lesz az ingatlannal...


Nehéz lenne közel másfél évtizedes jogi procedúrát feleleveníteni, de röviden a tények: a West-Co Kft. jogelődje 1993-ban kötött szerződést a sportcentrum melletti terület bérlésére.

A tíz évre(!) szóló szerződés alapján a telek továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradt, az épület a vállalkozóé lett, de bérleti díjat is fizetett a városnak. Az eredeti megállapodásban a tíz év letelte után a város a földterület használatának ellenértékeként jutott volna az ingatlanhoz.

Nem így lett, mivel időközben módosították a szerződéseket. 2000 decemberében a vállalkozás fel is mondta az egyezséget, mondván, nem fogadja el a bérletidíj-emelést. Akkor kezdődött a pereskedés, ami eltartott tavalyig.

A jelenlegi helyzetről a várost a perben képviselő dr. Szekeres Csaba ügyvédet kérdeztük.

– Az ingatlan jelenleg osztatlan közös tulajdon; az önkormányzat 65 százalékban, a West-Co Kft. 35 százalékban tulajdonosa. A jogerős bírósági döntés után a város felszámolást kezdeményezett a kft.-vel szemben. Az utolsó bérlővel az önkormányzat nem kívánt szerződést kötni, így az elhagyta az üzletházat.

A felszámoló a 35 százalékos tulajdonrészt értékesíteni próbálja, miközben az önkormányzat kijelentette; él elővásárlási jogával – foglalta össze a jelent dr. Szekeres Csaba.

Ezek után persze még érdekesebb, milyen jövőt szán a város az üzletháznak, illetve a területének. Óvatos becslések szerint idén megoldódik az épület sorsa, de ennél többet nem árulnak el a városházán. Nem lesz könnyű dönteni az ingatlan jövőjéről, mert még ha a tulajdonjogok rendeződnek is, az önkormányzatnak mérlegelnie kell: a bérbe adható üzletházat tartja meg, vagy inkább a területét hasznosítja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni közgyűlés: felállt a választási bizottság

A választási bizottságot dr. Ocsák József, dr. Dedinszky Katalin és dr. Szováti Szabolcs jogászok… Tovább olvasom