Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Weiszböck Rezsőnétől búcsúznak volt kollégái

A közélet egyik legrangosabb képviselője volt városunknak, a megyei testületeknek. Az az ember volt, aki a közért élt.


Nekrológ helyett….
Még időben szeretnék elbúcsúzni!

Alig két hete kaptuk a szomorú hírt, Weiszböck Rezsőné - nekünk Gizus néni - július 21-én, 82 éves korában, a soproni kórházban csendben elhalálozott. Volt munkatársai, tisztelői megrendülten állunk a rideg tények előtt.

Kihasználva a kommunikáció új útjait, az interneten értesítettük egymást és olvashattunk méltató sorokat az elhunyt cselekedeteiről. Pillanatok alatt számos méltató reagálást kaptam. A volt politikus, kitűnő munkásigazgatónak nevezte, az egykori tűzoltó parancsnok tiszteletének adott hangot, többen céltudatosságát, erélyét méltatták. A kultúra területén dolgozó arról áradozott, hogy ˝persze, hogy tiszteltem, hiszen ő vásárolta a Lajtha Táncegyüttes ruháit˝.Sokan emberségét dicsérték. Sokan részesülhettek a Sotex által biztosított munkáslakás akcióban. Az egyszerű dolgozók véleményét egy Kisalföld cikkhez szóló méltatta legérzékletesebben:
˝Nagyon sokunknak teremtett munkát a városban. Arról nem is beszélve, hogy a sotexisták mindig is egy jól összetartó csapatot alkottak!˝

Nem könnyű elköszönni. Amikor próbáltam adatokat gyűjteni az elhunytról, magam is megdöbbentem. 5310 találat a neve beírása után. A Történelmi Tár digitális adatbázisa szűkszavúan, csak száraz tényeket közöl. Született Üllőn, 1929. május 17-én- Textiltechnikumot végzett, a marxista esti egyetem mellett. Országgyűlési képviselő 1967. március 19. -1990. március 16-ig. Különösen az Ipari Bizottságban fejtett ki aktív munkát, de több felszólalását tartották érdemesnek felemlíteni az országos és megyei lapok a parlament plenáris üléseiről. Párttag 1948-tól. A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület Szellemi Örökségünk albuma a magyar textilszakma meghatározó személyiségei között állít emléket munkásságának. Sikerrel lobbizott a városért, a kórházért, a vállalatáért, teszem hozzá, hogy a kép kerekebb lehessen. A közélet egyik legrangosabb képviselője városunknak, a megyei testületeknek. Az az ember volt, aki a közért élt. Tisztelték, de, mint mindenkinek, neki is voltak ellenzői. A kicsinyes sérelmek felhánytorgatása sajnos még most is hallatszik. Nem mindenkinek tetszett a céltudatos, rendet, fegyelmet megkövetelő, olykor férfias vezetői stílus. Egyesek Vasladyként emlegették.

Tisztelt soproni Honatyák! Egy méltatlanul elfeledett, a közért fáradhatatlanul dolgozó embert ajánlok szíves figyelmükbe. (Sajnos már csak posztumusz elismerésre!)

Beosztottja, munkatársa voltam 13 éven át. Láttam vezetői munkáját. Erényét, szívósságát. Ahogy vezette, irányította a Szőnyeggyárat. Tényleg jó volt sotexistának lenni. Minden családtagom dolgozott egykoron a gyárban. Az eredményes gazdálkodás, a városi szinten viszonylag magas bér, a nyereség jó hangulatot teremtett a dolgozók körében. Színes sportélet, szórakozás és kikapcsolódás lehetősége, közösséget teremtett a gyárban. A legsikeresebb időszakban másfél ezren dolgoztunk egyre korszerűbb gépeken, egy sikeres kollektíva tagjaként. Irigyeink voltak a városban. Ma már történelem, hogy a rendszerváltás nemcsak a szocializmus, hanem annak prominens képviselőinek nimbuszát is megváltoztatta. Belső intrikáktól sem mentes választás után, addigi helyettese lett az igazgató. 89-ben már csak, mint nyugalmazott igazgatóként említi a krónika. Különös, de az önkormányzati törvény mielőbbi megvalósítását, a közigazgatási rendszer radikális reformját sürgette egy utolsó felszólalásában. Javaslata azóta részben megvalósult, de ma is van aktualitása felvetésének. Bár megsértették, mégsem fordított hátat a köznek. Ennek a törékeny asszonynak igazi jellemére utal a következő történet is.

Amikor pár éve egy személyes találkozásunkról kissé udvariatlanul elmeséltem neki, hogy jártam a gyárban és mennyire meglepett az üresen kongó épületcsarnokok látványa, sírógörcsöt kapott. Túllőttem a célon. Utólag is bocsánatot kérek a meggondolatlanságomért. A férjét elveszítő, gyermek nélküli asszony mindene volt a gyár. A gyár, mely ugyan 99 évet élt, de még Weiszböckné életében, végleg bezárta kapuit. Azt hiszem ez volt a döntő momentum, ennek a nagyszerű asszonynak az életében. A gyár, amelyért élt, melyet csaknem három évtizedig irányított, megszűnt létezni. Szellemileg végig frissen, de megtört egészségi állapotával küszködve élte utolsó napjait. Boldogan mesélt, ha a cég volt ösztöndíjasa, ma ismert éremművész, meglátogatta. Örült volt kollégái látogatásának. Tudott kritikusairól. Nehezen viselte, hogy megromlott látása miatt már felolvasásra szorult. Mégis érdeklődött, tájékozódott. Jó volt hallgatni, okos, bölcs gondolatait. Büszkén mondhatom, hogy azok közé tartoztam, akiket kedvelt, akivel néhanapján jó volt emlékezni a közös sikerekre. Nehéz elköszönni Tőle, tudom, hogy sokunknak hiányozni fog! Nekem mindenképpen. Tiszteltem és akkor is segítségére voltam, amikor mások hátat fordítottak neki.

Igaznak vélem Hank Jeff szavait:
„Amit tett, gondolt, létrehozott, annak mi is részesei lettünk, a megsemmisülése után bennünk él tovább"

Kosztolányi Dezsőt hívom segítségül, hogy megemlékezésemet lezárhassam.
„Édes Barátaim! ,olyan ez éppen, mint az az ember ottan a mesében. Az élet egyszer csak őrája gondolt, mi meg mesélni kezdünk róla: Hogy volt… majd rázuhant a mázsás, szörnyű mennybolt, s mi ezt meséljük róla sírva: Nem volt… úgy fekszik ő, küzdve tört a jobbra, mint önmagának dermedt, néma szobra. Nem kelti föl, se könny, se szó, se vegyszer. Hol volt, hol nem volt a világon egyszer."


Fáradt testét szerdán 11 órakor Sopronban, az evangélikus temetőben helyezik végső nyugalomra.

Gizus néni!
Fájó szívvel búcsúzunk, nyugodjék békében! Emlékét tisztelettel megőrizzük!

Volt kollégái, tisztelői nevében és megbízásából: Fiziker József
Sopron, 2011.augusztus 2.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni földbirtokos lehet: licitre hirdet ingatlanokat az önkormányzat

Sopron és Balf között, a Balfi út két oldalán helyezkednek el azok az ingatlanok, amikre licitálni… Tovább olvasom