Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Walter válaszol a vádakra

„ Polgármesterségem minden cselekedetét vállalom, állok minden vizsgálat elé” – jelentette ki a Kisalföld érdeklődésére Walter Dezső, Sopron korábbi polgármestere a mostani városvezetés által felhozott vádakkal kapcsolatban.
Dr. Fodor Tamás soproni polgármester szerint az önkormányzatnál és annak vagyonkezelő cégénél elvégzett vizsgálat megállapításai az előző ciklus több súlyosan törvénytelen gazdasági ügyletére, illetve működési rendellenességére utalnak. Olyan tények kerültek nyilvánosságra, amelyek negatív megítélést eredményezhetnek a korábbi városvezetés munkájára, és amelyek több százmilliós, sőt, akár milliárdos nagyságrendű károkozást valószínűsítenek.

– Mi erről a véleménye? – kérdeztük a korábbi polgármestert, Walter Dezsőt.

Walter Dezső
– Felvállalom városvezetőként tett valamennyi cselekedetemet, mindenkori jegyzőim, jogászaim és vezető köztisztviselőim munkáját, mert mindent a város érdekében tettünk – válaszolta Walter Dezső, aki ma este már Budapesten jogászaival konzultál a további lépések megtételét illetően. – Részt vettem dr. Fodor Tamás polgármester sajtótájékoztatóján, ami véleményem szerint megkérdőjelezhető.

Ugyanakkor hangsúlyozom, mérnök vagyok, nem jogász, e szakterülethez nem értek. Ám annyi bizonyos, hogy valamennyi szerződés előkészítését jogászok végezték, a város köztiszteletben álló köztisztviselői kara közreműködésével, miként az összes hivatalos papírt városházi jogi kontrollnak vetettük alá.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mostani városvezetés által kezdeményezett vizsgálatnál meg sem hallgatták a fent említett apparátust. Amennyiben tehát kiderül, a polgármester állításai valótlannak bizonyulnak, és ezzel megsértik a jó hírnévhez fűződő jogaimat, polgári pert kezdeményezek ellene.

– A jelenlegi városvezetés megállapítása, hogy több nagy értékű ingatlan tavalyi, az önkormányzati választások előtti értékesítése mintegy százmilliós kárt okozott Sopronnak. Ilyen például az István bíró utcai volt óvoda épülete, a Rét utcai 500 négyzetméteres ingatlan, illetve a volt hulladéklerakó telepből mintegy másfél hektáros terület. A mostani városvezetés által felkért országos igazságügyi ingatlan-értékbecslő szerint a három ingatlan együttes forgalmi értéke meghaladja a 175 millió forintot, miközben ezek eladásából a korábbi városvezetés alig 78 millió forint bevételt tud felmutatni... Miért nem pályázat útján adták el az önkormányzati ingatlanokat?

– Az István bíró utcai tömb, mint a város elidegeníthető ingatlana, hat éve állt üresen, értékesítése a vagyongazdálkodási iroda feladata volt. Legalább három éve sikertelenül próbálkoztak az eladásával, miközben állagmegóvásra több millió forintot kellett költenünk. Minden amellett szólt, hogy mielőbb eladjuk, így éltünk a bérlő jelentkezésével, amely cég amúgy is elővásárlási joggal rendelkezett.

Szakértő értékbecslők mérvadó megállapításai mentén fogadtam el az ár nagyságát – amelyet most túl alacsonynak tart a vizsgálat –, míg az eladás a város vagyonrendeletének megfelelően történt, ez részletezi az értékesítés formáját is. A Rét utcai egyemeletes tömb valójában a Jereván-lakótelep egykori felvonulási épülete, amelyben korábban nevelési tanácsadó működött, majd öt éve üresen állt. Miután egy tanulmányterv megállapította, lakóházzá történő átalakítása nem gazdaságos, meghirdettük eladását.

Végül egy cég jelentkezett érte. Úgy vásárolták meg, ha a bontási és az elszállítási költséget beszámítjuk az árba. Magyarul: csak a telket vették meg, a mellette lévő, hozzá tartozó kihasított területtel együtt. Méltányos kérés volt, hiszen egyrészt rendeződik ott a Rét utca sorsa – nem éktelenkedik többé a felvonulási épület –, másrészt kikötöttük: a leendő társasház alsó traktusában könyvtárat és internetes közösségi termet is létesítenek a Jereván-lakótelepen élők számára.

Ami a Pozsonyi úti szeméttelep több mint másfél hektáros területét illeti, még 1993-ban – amikor megvásároltam a szeméttelepen rekultivációs célokra az első ingatlanomat –, jeleztem az akkori polgármesternek: ha a város hozzájárul, a vállalkozásom bővítése érdekében szívesen tovább rekultiváltatnám a hulladéklerakót. 1999-ben – amikor még nem is gondoltam arra, egyszer majd én leszek a város első embere – aztán megkötöttük az ilyen irányú szerződést. Örömmel fogadták indítványomat, mert mint mondták, erre a városnak nincs pénze. 2002-től pedig – polgármesterségem óta – vállalkozásom vezetését gyermekeimre hagytam, s nem én intéztem az új terület megvételét.

Az értékmegállapítást a holding és a vagyongazdálkodás végeztette el, figyelembe véve az eddigi rekultiváció valós költségeit. Hangsúlyozom, hogy nincs olyan adásvételi okirat, amelyen az én aláírásom és a fiam szignója szerepelne. Ez rosszindulatú, valótlan állítás, ugyanis az önkormányzat részéről a polgármester-helyettes járt el, ő írta alá a szerződést is, mint – ahogyan a papíron szerepel – Walter Dezső helyettese.

– A Lövér körúti apartmanházat 800 millió forintért vette az önkormányzat, holott a valós piaci értéke – szakértők szerint – 600 millió forint körül van. Mi indokolta, hogy jóval magasabb áron vásárolják meg az ingatlant?

– Mi ebben az esetben nem ingatlant, hanem félbehagyott projektet vettünk meg, amely magában foglalja a kész apartmanházat, a hozzá való telket, valamint a projekt második ütemének tervét. Ez a lakásokká átminősülő apartmanok értékesítéséből befolyó pénzből megvalósítandó újabb tömb felépítését tartalmazza. Gazdasági számítások szerint az üzlet összességében 400 millió forint pluszt hoz az önkormányzatnak. A mostani városvezetés állítása csúsztatáson alapul: csak az épület értékét szerepeltetik az összegben, a második ütem lövéri telkét már nem. Hadd tegyem hozzá a kritikusoknak: a lakások eladását hajtani kell, keményen dolgozni rajta – láblógatásból nem lesz üzlet.

– Jelentőségét tekintve első helyre sorolta dr. Fodor Tamás polgármester a Petőfi téri mélygarázs ügyét. Azt állítja a mostani városvezetés, Sopron hiába lízingeli 24 évig a mélygarázst, az a rendkívül bonyolult jogi és gazdasági konstrukció alapján sosem lesz az önkormányzaté, miközben Sopron fizeti ki a bekerülési költség egészét. Miért volt szükség ilyen – a jelenlegi városvezetés szerint csak a befektető érdekeit szolgáló – konstrukció létrehozására?

– Tömören válaszolva: mindezek a felvetések nem igazak. A szerződést ugyanis úgy kötöttük meg, hogy a 24 éves lízingelést követően a beruházó SPT projektcég az önkormányzat vagyonkezelő cége birtokába kerülhet. Pontosan azért, hogy a mélygarázs és a felszíni parkírozás üzemeltetése egy kézbe kerülhessen. A holding pedig száz százalékban a soproni önkormányzat tulajdona. Hétfőn este különben Budapesten jogászokkal tárgyalok az engem és a korábbi városvezetést, illetve a vezető köztisztviselőket érintő felvetésekkel-sérelmekkel kapcsolatban, milyen lépéseket tegyünk. Egy azonban biztos: nyugodtan nézek a soproniak szemébe: minden erőmmel szeretett városomért, Sopronért dolgoztam, s a továbbiakban is ezt cselekszem. Kisstílű politikai csatározásokban viszont nem vagyok hajlandó részt venni – zárta Walter Dezső.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetőfeljelentések Sopron nevében

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tettem – a soproni önkormányzat felhatalmazása alapján – büntetőfeljelentést a városi rendőrkapitányságon és a megyei rendőr-főkapitányságon – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére dr. Futó Barnabás ügyvéd. Arról, hogy a szerződések semmissé nyilvánítása érdekében bírósághoz fordult-e a városvezetés vagy a polgármesteri hivatal, érdemi információt nem tudtunk meg. Tovább olvasom