Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Walter tiltakozik

Sopron - Tudatosan csúsztat Fodor Tamás, cinikusan félretájékoztatja a soproniakat – állítja Walter Dezső volt városvezető, aki dokumentumokat is mutatva leszögezi: az, hogy a közgyűlés 1,1 milliárdot hagyott jóvá a mélygarázs építésére, súlyos tévedés.
Egyre élénkebb indulatok és egyre több információ kerül felszínre a soproni mélygarázsügyben. Ezúttal Walter Dezső volt polgármester „önt tiszta vizet a pohárba".

– Engem mélységesen felháborít az a tudatos félrevezetés, ami Sopronban most, elsősorban a mélygarázsügy kapcsán történik. Azt mondja Fodor Tamás, hogy a közgyűlés 1,1 milliárd forintos beruházást hagyott jóvá. Ez tévedés. Itt vannak az előterjesztések – nyújt át egy paksamétát Walter Dezső és mutatja a közgyűlési anyagokat:
2005. március 31-én a testület első körben foglalkozott a Petőfi téri mélygarázs létesítésére vonatkozó megállapodással.

Az anyagban akkor még a CÉH Rt. építette volna a mélygarázst. Összegről az előterjesztésben nincs szó. Május 26-án a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert: a mélygarázs-ráépítés érdekében kössön megállapodást a CÉH Rt.-vel. A határozatokban nem szerepelnek összegek. Egy csatolt projektleírás mellékletében viszont olvasható: a jelenlegi piaci árak figyelembevételével, 2004-es árszinten a becsült beruházási költség 1,1 milliárd forint. A mellékletben megjegyzik: a közművek, az út, a régészeti feltárások és a bontás költségei a részletes helyszíni feltárások után pontosítandók.

A 2005. szeptemberi közgyűlésen azonban kiderült, nem került sor a CÉH Rt.-vel a megállapodás megkötésére – mivel ők saját, az e célra külön létrehozandó társasággal akarták megvalósítani az építkezést –, ehelyett a közgyűlés a FÉSZ Rt. közreműködésével létrejövő projekttársaságra bízza a beruházást, mondván, a Kisvárkerületen is így épül majd mélygarázs, s a két beruházás legalább egy kézben lesz.

– Nem értek egyet Fodor Tamás jogászkodásával, s visszautasítom azt, hogy a mélygarázs-beruházással kapcsolatos szerződésekben sok a homályos pont – folytatja Walter Dezső. – Ha rossz üzletember lennék, nem tartanék ott, ahol vagyok. Az 1,1 milliárd, mint látszik, nem volt konkrét összeg, ráadásul nem is a CÉH Rt.-vel szerződött a város, ez a szám tehát teljességgel semmisnek tekinthető.

Arra a kérdésre, hogy akkor végül is mennyibe került a mélygarázs, Walter Dezső elmondta, információi szerint a bank netto 1,8 milliárdot fizetett a beruházónak.

Ebben az összegben azonban már a térrendezésnek, az összes közmű rendezésének, az optikai kábel kiváltásának és a nyilvános illemhely kialakításának a költségei is benne foglaltaknak.

– Hogy miért ilyen konstrukciót választottunk? A válasz nagyon egyszerű – magyarázza a volt polgármester –, azért nem a város vett fel hitelt s végezte saját beruházásban az építést, mert azt akartuk, csak azoknak kerüljön pénzébe a mélygarázs, akik használják is. Ha az önkormányzat vesz fel hitelt erre, az minden adófizetőt érint, ha a beruházó, akkor a költségek csak azoknál jelentkeznek, akik parkolnak, tehát a turistáknál, bevásárlóknál, konferenciavendégeknél is.

– Felháborít az a cinikus magatartás is, hogy a polgármester azt kommunikálja, nincs használatbavételi engedélye a mélygarázsnak. Persze, hogy nincs, hiszen ő tagadta meg a tulajdonosi hozzájárulást és a közműnyilatkozatok kiadását is lehetetlenné tette – zárta Walter Dezső.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. kocka 2008. június 24. 17:36
  „joco1!
  1. ilyent nem mondtam Azt kérdeztem miért nem a saját NEVEDEN irogatsz? = nem hiszem, hogy joco1 néven anyakönyveztek
  2. nem mondtam. hogy önk. képv. vagy
  3. valószinű. hogy így van
  4.5. tőlük kérdezd meg!
  5. IGAZAD VAN, EGYETÉRTEK!!
  5........ ezt szeretném én is”
 • 67. joco1 2008. június 24. 14:00
  „kocka: egy: én nem más"nevében" irogatok.kettö :én nem vagyok ön.kormányzati képviselö.három: én saját nevemben irogatok. négy és fél: az arcusi páros miért nem reagál? majdnem öt: hol vannak a beigért "szerzödések" nyilvánosságra hozatala?öt után: tán egyszer kapunk választ mindenre.(?)”
 • 66. lassu 2008. június 24. 12:53
  „Valamelyik cikkhez kapcsolódva már feltettem a következő kérdéseket:
  a mielőbbi -feltétel nélküli - megnyitás mellet érvelőktől megkérdezném, hogy
  - lemenne-e autójával egy olyan mélygarázsba, ahol a szellőzőrendszer nem üzemel - vagyis a keletkező füstgázok /CO, CO2/ a térben maradnak
  - levinné-e ide a gyermekeit is
  - elfogadja-e azt, hogy a használatba vételnek vannak előírásai, melyeket még mélygarázs esetén is be kell tartani / vagyis az előírások nemcsak Mari nénire és Feri bácsira vonatkoznak”
 • 65. Korrekt 2008. június 23. 09:46
  „Legyen vége a gyülőletne, mert a gyűlölet nem vezet sehová, kedves soproni polgártársaim. Mindenki menjen el nyaralni és pihenje ki magát.Jó tengerparti nyaralást , kiapcsolódást kívánok kedves Mindnyájuknak”
 • 64. kocka 2008. június 22. 22:01
  „joco1
  Te miért nem a saját neveden irogatsz?”
 • 63. joco1 2008. június 22. 13:46
  „Hát azt még értem, hogy az arcusi páros vélleményét a "meggyözödéses" polg.mesterünk mondaja/mondta el, de hát a többi fidesznyik önk.képviselö miért nem "reagál" a saját nevén mint pld. Nagy Tamás?. Ja Ő MDF-es?”
 • 62. joco1 2008. június 22. 13:14
  „Hát érdekes ezek szerint fidesznyik elv-társaink/önk.képviselöink már a nevüket sem "merik" vállalni?Arcusi páros hivök hol vannak a szerzödések?”
 • 61. FREDDY/S 2008. június 22. 06:38
  „Az ipar fejlődésében is sokat "segített", mert sikerült még a megmaradt cégek bezárását is megfigyelnie, nemde...”
 • 60. lám-lám 2008. június 21. 22:04
  „Kedves Biczi Úr!
  Elnézést. igaza van, rosszul fogalmaztam
  Helyesen: Sajnálom. hogy egy hétig bizonytalanságban hagy Reménykedem. ha hazajött szakít időt a válaszra

  Jó nyaralást! (Autó rendben van?)”
 • 59. Biczi László 2008. június 21. 18:15
  „Kedves lám-lám!
  Igyekszem még az ajtó becsukása előtt reagálni. (Csak a feleségem meg ne lássa, hogy megint a gép előtt ülök)
  Ha jól láttam Ön 20.-án írt, erre én 21.-én válaszoltam, így nem tudom értelmezni azt, hogy egy hétig bizonytalanságban tartottam.
  Egyebekben pontosan úgy van, ahogy mondja!
  Hol is kapcsolódik mindez a mélygarázshoz.......?
  Üdvözlet:
  biczil”
 • 58. fc soproni 2008. június 21. 15:50
  „Rodin! Én szoktam gondolkodni de ezt a hozzászólását nem értem. Arra gondol, hogy Walter úr kém volt? Szerintem sokan kimentek dolgozni akár az NDK is, gondolom németből perfekt és a Selyemgyárnak is voltak kapcsolatai nyugaton. A hozzászolóban legalább a nőt tisztelje!!!!!!!!!”
 • 57. Rodin 2008. június 21. 14:22
  „Csaba Zsuzsanna
  Szokott Ön gondolkozni is mielőtt mond valamit?
  Ebben az országban emberek ezreit figyelte meg a hatalom miközben az Ön kedves Waltere úgymond külföldi munkavállalási engedéllyel a zsebében nyugatra távozhatott munkát vállalni...
  Szóval szokott Ön gondolkozni?”
 • 56. lám-lám 2008. június 21. 14:10
  „kedves Biczi Úr!

  Sajnálom. hogy egy hétig bizonytalanságban hagyott.
  Nem tudom értelmezni azt ,hogy "részben igaz részben nem" mögött mi van Annyi minden kiolvasható ebből pl. az is , hogy nem is vette meg az autót mert az Ön korrektségével nem egyeztethető össze, hogy egy lecserélésre itélt járművet nagy (köz)pénzért felújítsanak ....

  Jó nyaralást kivánok Önnek és családjának.”
 • 55. Biczi László 2008. június 21. 10:18
  „Kedves bringás!
  Kezdem magam úgy érezni, mint amikor a város közgyűlésén a mellettem ülő fideszes képviselő fórumozott itt a kisalfold online-on, csak persze amíg én névvel írtam, addig ő álnéven szólogatott be nekem. Nyilván rám állítottak valakit, ne okoskodjak annyit. Tulajdonképpen eddig egész jól megúsztam. Na mindegy, az ismert mondás szalonképesebb formájában: aki prostinak megy, ne csodálkozzon rajta, ha leszólítják.
  Szóval:
  A hivatkozott határozat bizony-bizony felhatalmazta a cég vezetőjét a lízingszerződés megkötésére. Kérem, tartózkodjon a szélsőséges kijelentésektől és következtetésektől. (bár az igaz, a gyerekeimnek még mindig azt mondom, hogy a Jézuska hozza a karácsonyfát.)
  Mivel én névvel, ,,címmel" vállaltam, amit írok, ha továbbra is fenntartja vádaskodását, kérem nevezze meg magát és segédeit....:), egy nyilvános párbajban eldönthetjük ki mond igazat.

  Kedves lám-lám!
  Olyan, mintha Mágel Ágost képviselőtársam szólított volna meg, ő szokott féligazságokkal személyeskedni velem a közgyűléseken. (ezzel persze senkit nem akarok megbántani)
  Amit leírt részben igaz, részben nem, de szerintem emiatt ne nyugtalankodjon, nem teszem én sem, nincsen rá okom.

  A következő kb. 1 hétben nem leszek elérhető, ezért elnézést, ha az esetleges megszólításokra nem tudok válaszolni. (végre itt a nyár és a gyerekek már rágják a fülemet)
  Üdvözlettel!”
 • 54. joco1 2008. június 21. 06:48
  „Hát egysor érdekes jobbos reagálás olvasható itt, mindent -föleg rosszat, vagy annak vélt "ügyet" Walter nyakába probálnak varni.Hiába a sok cáfolat, csak ujbol és ujból "leirják" kedvenc jobbos polgártársaink. Ja és miért nem olvasható sopron.hu oldalon semmi amit a mélygarázsügyben M-S páros álta irányitott polgármester megigért. Mert kiderülne az igazság? mely nagyon fájna fidesznyik urak/hölgyek!!!”
 • 53. csabazs 2008. június 21. 04:34
  „bringás(49)!
  Azért már ne keverd a szezont a fazonnal! A globex-t nem Walter Úr "inditotta"! Ha jól emlékszem Gimesi Úr és Ágota keze is benne volt! Arról nem is beszélve, hogy az akkori közgyűlés hagyta jóvá!
  A szoborról: Kutass egy kicsit a Walter család után. Édesapja megérdemelte a szobrot, úgy mint az a többi ember akiknek szobrot emeltek a Vas-Villánál!
  Ha nem tudnád Walter Úr már akkor sokat adott a városnak a sajátjából amikor még fel sem merült, hogy polgármester lesz.

  A mélygarázstól indult ki a vita. Fodor Úr úgy nyilatkozott, hogy felteszik a www.sopron.hu-ra az adatokat a költségekről.
  Még mindig nincs rajta, vajh´ mi tart ennyi ideig, és ha nyilvános, akkor eddig miért nem tették fel?
  Ja el vannak foglalva a pereskedéssel...”
 • 52. soproni 2008. június 20. 23:15
  „Biztos fontos a foci annak a kb. 2500 embernek, aki kijár a meccsekre szórakozni, de ez nem a Walter Dezső "műfaja". De pl. a színház fő támogatója volt már akkor, amikor még szó sem volt polgármesterségről... Ja, ha már itt tartunk, (polgármesterségnél,) egyetlen jutalmát sem vette fel, hanem valamilyen alapítványnak utalta át. Ezt is lehet utánozni...
  Természetesen a cége által megtermelt jövedelem visszaforgatásával tud a cége terjeszkedni, nem éli fel amije van, ja, és nem heti 40 órát dolgozik a családja sem...”
 • 51. soproni 2008. június 20. 23:00
  „Walter cégtől egy autót sem vett a város! Közbeszerzés alapján a Porsche Hungáriától vették az autókat. Gondolják, ha bármi törvénytelenségnek csak látszatja felmerült volna ez ügyben a Fodorék már nem "túrták" volna ki?
  Most az autókat Győrbe, 90 km-re viszik szervizre. Ez takarékos? Oda-vissza 180 km, plusz a sofőr utazása, mert nem várja meg, hanem másnap érte megy. Nem egy soproni vállalkozónál javíttatják, aki az iparűzési adóját a városnak fizeti. Ez a várossal szembeni lojalitás?
  Az apja szobrát a saját pénzéből fizette. Példát mutatva a polgároknak. Bárki utánozhatja, akinek van arra érdemes, köztiszteletet kiérdemelt felmenője!!!
  A szomszédos telken szeméttelep volt, ha valaki nem tudná, mint ilyen rá 25 évig építeni nem lehet. Rendbetette a környékét, hogy aki a városba a Fertő felől jön ne a szemétdombot lássa. Ő először a saját "szemétdombján" ÚR! Ezt is lehet utánozni bátran.”
 • 50. bringás 2008. június 20. 21:04
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!
  Tudja kivel kellett volna "szemétkednie" Walter úr?-nak? Saját párttársaival ,akiknek a globex köszönhető (Beck Gy Krisch R stb) Ő valóban városért lett polgármester: bagóért megvette a szomszédos telket
  A várossal tudja Ön hány autót vetetett a cégétől ez a "szent ember"
  Az apja szobráról mi a véleménye?”
 • 49. Csaba Zsuzsanna 2008. június 20. 20:50
  „pisti50!
  Walter Úrnak már akkor megvolt az autószalonja amikor még szó sem volt polgármesterségről, régóta ismerem. Nem azért lett polgármester, hogy lopjon, amit fel tud mutatni, azért keményen megdolgozott.
  Ő a VÁROSÉRT lett Polgármester.
  Ha szemétkedni akart volna, akkor Ő is elkezdi a "globexos " városvezetést perelni, de ennek ellenére mentette ami menthető!
  Biczi László(41) megírta, hogy melyik közgyülési határozat alapján döntöttek, ha kiírta, gondolom utánna lehet nézni, nyílvános!!!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a szabadtéri színház Szentmargitbányán

Szentmargitbánya - Kilencmillió euróból (2,2 milliárd forint) újult meg a szentmargitbányai (St.… Tovább olvasom