Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Walter Dezső cége pert vesztett

Sopron - Másodfokon semmisnek ítélte a Győri Ítélőtábla a Walter Dezső expolgármester családjának cége által megvásárolt ingatlan adásvételi szerződését. Az egykori hulladéklerakó tulajdonjoga visszaszáll a városra.
A Győri Ítélőtábla jogerős másodfokú ítéletében kimondta, hogy Walter Dezső volt polgármester jó erkölcsbe ütköző, ezért törvénysértő szerződéssel szerezte meg 17 millió forintért 2006-ban a Pozsonyi úti egykori hulladéklerakó telep egy részét – jelentette be sajtótájékoztatóján Rádonyi László, a Fidesz soproni frakcióvezetője csütörtökön.

Mint fogalmazott, az ítélet szerint a polgármesterrel szemben elvárás lett volna, hogy a társadalmi normákat betartsa, és az ingatlant a közgyűlés jóváhagyásával adja el. Rádonyi László emlékeztetett: a soproni önkormányzat 2006-ban polgári peres eljárást kezdeményezett Walter Dezső családi cégének ingatlanvásárlása ügyében. A perben kérték, hogy a bíróság állapítsa meg annak a szerződésnek a semmisségét, amelyben a cég nettó 17 millió forintért megvásárolhatta a város egyik nagyértékű ingatlanát néhány nappal a 2006-os önkormányzati választások előtt.

Walter Dezső reagálása

„Mint az a közvélemény előtt ismert, családi vállalkozásunk 2006-ban megvásárolta az addig általunk bérelt pozsonyi úti egykori szeméttelep egy részét. Az adásvételi szerződést a mostani városvezetés bíróságon támadta meg, vitatva a szerződés jogszerűségét és a telek vételárát. A másodfokú fokú bíróság ítéletében az adásvételi szerződés minden elemét jogszerűnek találta, jogsértés nem történt. A telek értékesítése a város vagyonrendeletének megfelelően történt, a bíróság a vételár tekintetben semmiféle kifogással nem élt, értékaránytalanságot nem állapított meg. Hangsúlyozom, hogy a várost semmilyen kár nem érte, a szeméttelepet a vállalkozásunk rendbe tette, 9 millió forintért rekultiválta. Az ügylet szabályossága ellenére a bíróság semmisnek mondta ki a szerződést, hivatkozva a polgármesterekkel szembeni fokozott társadalmi elvárásra. Továbbra is vállalom minden döntésemért a felelősséget, a bíróság és ami számomra ennél fontosabb, a soproniak előtt is. Családi vállalkozásom vételi szándékát továbbra is fenntartja. A bíróság ítéletét elfogadom, magam részéről az ügyet lezártnak tekintem".
(Mint ismeretes, első fokon a Walter Kft. nyert ebben kérdésében az önkormányzat ellen. A megyei bíróság akkor elutasította a soproni önkormányzat keresetét, melyet a terület jogtalan értékesítésének vádjával indított a cég ellen. Azon ítélet szerint nem keletkezett vagyoni hátrány az ügyben, a bíróság minden kérdésben a Walter Kft. álláspontját fogadta el.)


– A Győri Ítélőtábla jogerős másodfokú ítéletében kimondta, hogy a volt polgármester jó erkölcsbe ütköző, és ezért törvénysértő szerződést kötött saját családi vállalkozásával – mondta el a frakcióvezető. – Az ítélet hangsúlyozza, hogy ilyen tisztséget betöltő személlyel szemben kiemelt elvárás az, hogy tevékenysége során a jogszabályokat és a társadalmi normákat betartsa. Walter Dezsőnek az értékesítéskor fokozottan kellett volna ügyelnie a jogszabályok betartására, az ingatlant pályáztatással és közgyűlési jóváhagyással kellett volna eladnia. A döntés szerint a közvagyonból törvénysértő szerződéssel megszerzett ingatlan tulajdonjoga visszaszáll a városra. A bíróság a szerződés semmisségének megállapításán túl elutasította a Walter Dezső cégének a várossal szemben támasztott több mint hétmillió forintos követelését is.

Rádonyi László elmondta, az ítélet megerősíti abban, hogy helyes úton járnak akkor, amikor minden körülmények között megpróbálják visszaszerezni a város – véleménye szerint – elherdált vagyonát és a soproni adófizetők pénzét. Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) hozzátette, a választók joggal várják el, hogy a képviselők törvényesen és takarékosan bánjanak a közpénzekkel. „A bíróság ítélete egyértelmű, az előző városvezetés tevékenysége nélkülözte a jó erkölcsöt" – fogalmazott a politikus.

Olvasóink írták

158 hozzászólás
 • 158. Pszihológus 2008. október 22. 20:52
  „Szegény Sokadilk!

  TUDOM KI VAGY! Menj pszihológushoz. Az kezelki az ilyen törpe testű sötet lelkü pszihopatákat.”
 • 157. VÉLEMÉNY 2008. október 20. 18:55
  „156!

  PONTOSAN ERRŐL VAN SZÓ - A SOPRONI "ELIT" ÚGY AHOGY VAN, TEHÁT "ZUSAMMEN" - OLYAN SZINVONALON VAN, HOGY CSAK ÁRTANI TUD A VÁROSNAK és a VÁROSLAKÓKNAK.

  NEMHIÁBA NEM TARTJÁK BE A DEMOKRÁCIA KÖVETELMÉNYEIT!

  LEGFELJEBB AGYAMENT és már GONDOLKODÁSRA IS KÉPTELEN HÍVEIKNEK "DOBNAK VALAMI CSONTOCSKÁT"!”
 • 156. Tancs Kaszabell 2008. október 20. 17:03
  „Kérem szépen !
  Végigolvastam a bírósági határozatot.Igen ! A volt polgármester nem polgármesterhez méltó magatartást tanúsított ebben az ügyben.
  Ezt mondta ki a bíróság.Semmi mással nem volt gondja a bíróságnak.Mindezzel szemben a derék Fidesz- helyi önkormányzati frakció vezető
  mit nyilatkozik:,,A bíróság ítélete egyértelmű, az előző városvezetés tevékenysége nélkülözte a jó erkölcsöt", Úgy Na.Ez nem nélkülözi a jó erkölcsöt ?
  De igen csak ezt egy derék soproni fideszes "politikus" mondta.Az országgyűlésben üldögélő derék ,-fideszes vagy mi is ?,óvatosabb volt és a következőket mondta :a választók joggal várják el, hogy a képviselők törvényesen és takarékosan bánjanak a közpénzekkel.Kinek a pénzéről van szó?
  Elgondolkodtam azon,hogy a jelenlegi polgármester erkölcsileg hogyan ítélhető meg,hogyan ítélhető meg egyáltalán a tevékenysége?
  Elvárható,hogy egyenlő mércével mérjen minden hozzászóló.
  Kedves grafomán társaim !
  Felhívom figyelmeteket arra ,hogy van egy másik nyílvánosság amin nap mint nap egyes derék pártemberek büntetlenül mérgezik a környezetünket.
  Megválaszolatlanúl marad minden amit ők nyilatkozgatnak,mint valami saját nyílvánosság .A neve : "sopron.hu"innen teljesen tudatosan eltávolították a hozzászólás lehetőségét.Néha néha pillantsatok bele,és ha már kellő indittatást éreztek ezen a fórumon tegyétek szóvá,mert itt még lehet válaszolni,vitatkozni ,velünk is.”
 • 155. joco1azigazi 2008. október 20. 16:03
  „jobboskáink. miért nem beszéltek kedvenc "bábfigurátok"-tudjátok az a****i páros bábjárol van szo- mikor és hány pert bukott el JOGERÖSSEN"?”
 • 154. Zaraki Kenpachi 2008. október 20. 15:39
  „Hogy jön ide? Hogyan????? Úgy, hogy ha nem polgármester lett volna a Walter, akkor semmi gond nem lett volna. Ti és a Fodor úgy ugattok, hogy törvénytelen volt maga az ügylet, Ti ezt szajkózzátok mint a véresszájú jobboldal összes követője. Pletykás vénasszonyok gyülekezete!”
 • 153. ?? 2008. október 20. 10:48
  „152.

  Ez most hogy jön a Walter által vesztett perhez?”
 • 152. Az igaznak a hamissal való összecserélése 2008. október 20. 10:37
  „Fodornak egyszer és mindenkorra mondom, lassan mondom el kelle meni a közéletből.Tarhat vele a mezőgazdasággal soha nem foglalkozó Abdai. A hitét megváltoztatott Havas is.mindanyijan a feladatok ellátására alkalmatlanok, meghaladják gyér képességeiket.”
 • 151. VÉLEMÉNY 2008. október 20. 10:07
  „Zaraki Kenpachi!

  A bíróság CSAK (????) azt kifogásolta, hogy a POLGÁRMESTER NEM ÚGY JÁRT EL AHOGY KELLETT VOLNA( !!!!!!!!!!!)

  EZ NEM ELÉG ??????????????????

  MIT KELL, MIT LEHET ( MÉG????? ) A VÁROSI "ELITNEK" MEGTENNI????
  - AHHOZ, HOGY MINDENKI LÁSSA, CSAK ÁRTANAK A VÁROSNAK, A VÁROSLAKÓK ÉRDEKEIT CSAK SÉRTIK!!!!!!!!!!”
 • 150. Feri1 2008. október 20. 08:13
  „149
  Ennyire egyoldalú és gyűlöletes hozzászólást egy nem gyűlölködőtől még nem olvastam. Csak igy tovább a gyurcsányi úton! Gratulálok!”
 • 149. Zaraki Kenpachi 2008. október 19. 22:46
  „Megveszekedett Orsóspárti senkiháziak. Komolyan mondom az ember zsebében kinyílik a bicska, amikor benneteket olvas az ember. Az összes párt közül a tiétek az egyedüli, aki azt szajkózza éveken keresztül, hogy "Mi ártatlanok vagyunk, mi vagyunk a szentek". Ahelyett, hogy itt fitogtatjátok az erőiteket, inkább dolgozni kellene!!!

  Walter megvette saját hasznára a területet, na és? Megvette a területet, ha építekezett volna rá nőtt volna a cégének területe, amely ugyebár fokozta volna a termelést, amelyből nőtt volna az árbevétel, amelyből az iparűzési adó mértéke is nőtt volna, és mivel új embereknek lett volna munkahely, a kommunális adó is nőtt volna. Ugyanakkor az építményadó mérte is éves szinten nőtt volna. Végig kellene gondolni mindent kedves okostojások.

  Ha jobban megnézitek a pert, a bíróság egyedül csak azt kifogásolta, hogy polgármesterként nem úgy járt el, ahogy kellett volna, azaz polgármesterhez illően. De, hogy ezt a tisztelt korrupt bíróság hogy értelmezi, arról már nem szól a fáma. Magával az értékesítéssel, és a többivel nem is volt semmi gondja a bíróságnak. Ugyanakkor viszont röhögtök a markotokban, mert egy talajjavított területet kaptok vissza a zsebetekbe, mivel saját kontójából a talajszerkezetet feljavította. De ugyebár ez nem számít.

  Szóval mielőtt okoskodtok, jó lenne, ha végre leszállnátok a földre, és ahelyett, hogy azt hangoztatjátok, hogy az Orsos vezéretekkel együtt annyira hibátlanok vagytok, összefognátok és tennétek valamit is le az asztalra, ahelyett, hogy mindenáron, akár adatokat hamisítva is be akarjátok bizonyítani: igazatok van. Gyerekes és beteges. Anno az Orsós is hamisította az adatokat 1999 - 2000-ben, hogy elérje célját, szóval tőletek sem áll messze.

  Rühellem a politikát, de ha oldalt kellene választani, még mindig a baloldal felé húznék, mert egyenlőre még egyedül őfelőlük nem tapasztaltam ezt a gyerekes viselkedést, és egyedül az ő "kirakatbábuik": Gyurcsány, Lendvai, Veres, stb. szájából nem fröcsög a gyűlölet, a feszültségkeltés. Tegyetek le valamit az asztalra végre, tegyetek le a városért valamit. Walter szerintetek szemét volt, még amit tudott visszamentett a Globexbol, akinek a kutyái most a Fidesz soraiból megint a város anyagi tartalékait nyúlják le saját zsebükre.”
 • 148. Világ Jocói és Zsuzsái egyesüljetek! 2008. október 19. 11:52
  „146.

  "Walter úr, ott a nyivánosság előtt beszélt a vesztett perről! Ezt ma melyik (Fideszes) városvezető teszi/tette meg?"

  Csak az tudná ezt megtenni, amelyik a rá bízott város vagyonából jóval értéke alatt megvenne egy területet a saját hasznára. Azonban ilyen nincs közöttük, ezért nem tudják megtenni. Ilyen egyszerű.

  147.

  Nem szabad elfelejteni, hogy a város ezt a pert is "elbukta" elsőre a hűtlen kezelő, csaló volt polgármesterrel szemben, de mivel nem adták fel, fellebeztek, ezért kiderült az igazság. Éppen ezért nem szabad belenyugodni a bíróság döntéseibe, kivéve persze - mint ebben az esetben Walter részéről - amikor a delikvens tudja, hogy a bíróságnak és persze a feljelentőnek teljes mértékben igaza van.”
 • 147. joco1azigazi 2008. október 19. 10:37
  „éljen soká joco! 2008.10.18. 12:36 Ha ilyen egyszerü vagyok, miért nem probálod megcáfolni ezeket a sorokat:
  "fiuk/lányok! tényleg a "többtizmillásbalsikerdijas -és eü.projektbuko" Fodorka, mikor nyilatkozott már bukásai során- melynek száma már kb 51- hogy :"A bíróság ítéletét elfogadom, magam részéről az ügyet lezártnak tekintem" vagy tán várja a PÁROS-tudjátok az- A.R.C.U.S.I.-ak- engedélyezését" Cáfolhatod szavanként is:"
  -"többtizmillásbalsikerdijas -és eü.projektbuko" Fodorka7 hát nem bukta el mindegyik perét és az Eü.projektjét?
  -nyilatkozatai közt szerepelt -e :"A bíróság ítéletét elfogadom" nem soha , mindig ujabb és ujabb pereket inditott(és bukott el) a város pénzén.

  tudom Nektek minösiteni könnyebb mint cáfolni.ja és csak egy egyszerü kérdés . miért nem "válaszolsz "állando" nick-névvel? igy azt gondolod, hogy többen vagytok? -megj: de nem elegen-”
 • 146. Csabazs 2008. október 19. 04:55
  „ne általánosíts(143)

  Mi bajod a nyugdíjasokkal ??
  ---------------------------------------------
  Walter Úr,ott a nyilvánosság előtt beszélt a vesztett perről!
  ---------------------------------------------------------------------------
  Ezt ma, melyik városvezető (Fideszes) teszi/tette meg?
  ----------------------------------------------------------------------
  Azért tényleg érdekes,hogy a Kisalföld nem írt cikket róla? Miért? Ez is volt olyan érdekes,mint az ágfalfi gesztenyefesztivál!
  Újabban a Kisalföld elővesz (mélygarázs) egy egy témát Sopronról,ír pár mondatos cikket,ami inkább a nyilatkozók mondatai,oszt jónapot!
  A témák pedig az utcán hevernek,csak jobban oda kellene figyelni!!!

  Több cikk a lakossági bejelentésekről, ne csak sajtótájékoztató,hanem érdemben megírt cikkek,esetleg oknyomozó riportok!”
 • 145. Jo volt 2008. október 18. 20:56
  „Nagyon jó volt Éles Művész Úr , SAmu.”
 • 144. SAmu 2008. október 18. 16:21
  „ne általánosíts-nak igaza van! Gagyi szemét műsor volt , az eltorzult arcú és alakú (dagadt) "művész" /akinek adócsaló ,ripacs a főnöke= Sas/ A4-es papírlapokról olvasta fel idejétmúlt paródiáit. Kéne szólni a többi művésznek is, hogy nekünk a felolvasás is jó, mi a fenének tanulják meg a szöveget....
  Még a színpadon ülő zeneművészek sem (még udvariasságból sem!) tudtak mosolyogni a "frenetikus" humorán. Vaj´h mennyit kóstálhatott ez a félórás műsor?”
 • 143. ne általánosíts 2008. október 18. 13:15
  „ott voltam, és szerintem silány volt. Úgy éreztem magam, mint valami retróprogramon. Ennyi nyugdíjast ritkán látni egyszerre...”
 • 142. cséva 2008. október 18. 13:04
  „Hangulatos volt a Deák téri ősz programja. Pártállás nélkül mindenkinek tetszett.
  Hol voltak a független sajtósok és fotósok?
  Hol vannak az emléktáblák a Szécsenyi gimi és a multifunkcionális épületről?????????????????????????????????????? Tetesse vissza aki levetette!”
 • 141. éljen soká joco! 2008. október 18. 12:36
  „joco, te tényleg egyszerű vagy mint a szocialisták amőbája. Vegyél walter dezsős párnahuzatot, hogy legyen min zokogni. Dezsőd egy jó erkölcsbe ütköző ember. Írhatsz akármit, ez van.”
 • 140. joco 2008. október 18. 12:11
  „fiuk/lányok! tényleg a "többtizmillásbalsikerdijas -és eü.projektbuko" Fodorka, mikor nyilatkozott már bukásai során- melynek száma már kb 51- hogy ö:"A bíróság ítéletét elfogadom, magam részéről az ügyet lezártnak tekintem" vagy tán várja a PÁROS-tudjátok az- A.R.C.U.S.I.-ak- engedélyezését?”
 • 139. VÉLEMÉNY 2008. október 18. 11:59
  „Politikai illúzió!

  A város nem óvóda, s a város és a városi lakosság ügye, sorsa nem tejbegríz!

  kt!

  Igen mindnekmegvan a "maga kerezstje"-mint ahogy a nagy politikában is, s éppen úgyanúgy a választópolgár nem tud tenni semmit-mert így vannak "a játékszabályok" kialakítva azok által akiknél a döntés van!”
158 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Későn, de még időben szúrták fel a kisfiú fülét

Középfül-gyulladással, lázasan vitte be egy soproni anyuka kisfiát az Erzsébet-kórház… Tovább olvasom