Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Walter Dezső az eltűnt székek nyomában

– Arra vállalkoztam, hogy megállítom a város vagyonvesztését és megmentem értékeit – jelentette ki Walter Dezső polgármester annak kapcsán, hogy Sopronban kisebb vihar tört ki három szék miatt, amelyeket még 1931-ben kapott a városháza.
A székek közül kettőt azonban nem lelnek, illetve a polgármester feltételezése szerint a református templomban találhatóak.
– Édesapámtól tudom, hogy 1931-ben, a népszavazás tizedik évfordulójára három szépen faragott széket kapott a városháza – mondotta Walter Dezső polgármester.

– Megválasztásomat követően kötelességemnek éreztem, hogy felkutassam őket. Az egyiket megtaláltam a múzeum raktárában. Valószínűleg ez lehetett a polgármester széke, mert a város címere ékesíti és az 1921–1931-es évszám. A másik két széket – amelyek ismereteim szerint az alpolgármesteré és a jegyzőé voltak – azonban nem sikerült megtalálni, illetve úgy értesültem, hogy a református templomban vannak. Ezért felvettem a kapcsolatot dr. Vladár Gábor lelkész úrral, és megnéztem a Deák téri templomban lévő székeket.

A látottak meggyőztek, hogy náluk található a keresett két szék. Ezt azonban cáfolta Vladár Gábor. Mivel nincsenek bizonyítékok a kezemben, ezért nem tehetek semmit sem. Kérdés persze, hogyan kerültek ki a városházáról a neoreneszánsz stílusú – a hagyomány szerint a húszas évek végén Sopronban, egy lengyel származású kurucdombi asztalos által faragott – székek. Erre ma már senki sem tud pontos választ adni. Mint ahogy homály fedi a református templom székeinek történetét is. Vladár Gábor azonban tud elfogadható magyarázatot adni.

– Az elődömtől úgy értesültem, hogy az említett két szék még 1948-ban került templomunkba – mondotta a lelkész. – Az egyik környékünkön lakott polgár – aki értesült arról, hogy vagyonát, házának berendezéseit államosítják – adományozta nekünk. Én úgy vélem, ezek a székek – amelyeket esküvői alkalmakkor használunk – nem azok, amelyeket a polgármester keres. Igaz, hasonló stílusúak – sok ilyen készülhetett azokban az években –, de nincs rajtuk a címer és az évszám.
Úgy tűnik, a székek sorsa a homályba vész. Sajnos a Soproni Levéltárban sincs írásos nyoma annak – tudtuk meg Turbuly Éva igazgatótól –, hogy pontosan ki és mikor adományozta a városházának a ma már történelmi ereklyének számító műremekeket és hogy mi lett a sorsuk az elmúlt évtizedekben.

Csupán annyi bizonyos, hogy az egyik szék – a polgármesteré – a múzeum raktárában pihent. De hogy mikor és ki által került oda?
– A raktári kartonon nem szerepel évszám – válaszolta érdeklődésünkre Nemes András múzeumigazgató –, csak annyi, hogy „Sopronyi-Thurner Mihályé volt", és az államosításkor került a múzeum tulajdonába. Jelenleg letétben van az önkormányzatnál, a polgármester irodájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkahű soproni polgármester

A soproni városháza gépkocsiparkjának új szerzeménye egy hét- személyes Seat Alhambra. A… Tovább olvasom