Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Vránich megújította a soproni vendéglátást

Nem a kötelező udvariasság íratja velem: Vránich István távozásával egy nagy korszak zárult a soproni szálloda- és vendéglátóiparban. A Bio-Sport Hotel Lövér hivatalosan december 25-én nyugdíjba vonuló igazgatója negyvenöt évig állt a város vendéglátásának szolgálatában.
Vránich István: Immár nyugdíjasként szolgálja tovább a soproni vendéglátást.
– Nevéhez kötődik a soproni vendéglátás megújítása. Most feláll és mindennek búcsút int?
– Kértem, hogy nyugdíjba mehessek, de a vendéglátás továbbra is része lesz az életemnek.

Inasból területi igazgató

– Kicsit kalandozzunk a múltban. Mikor és hogyan kezdődött a pályafutása?
– Beszélgetésünk színhelyén, itt, a Pannoniában kezdtem inasként, 1957 júliusában. Aztán négy év következett a vendéglátóipari technikumban, majd 1962-ben beiratkoztam a Vendéglátóipari Főiskolára. 1965-ben kaptam meg a diplomámat.

– A családban volt valaki vendéglátós?
– Nem, édesapám orvos volt. Győrből a háború idején került a család a délvidékre. Én 1943-ban Újvidéken születtem. A második világháború után kerültünk Sopronba.

– A főiskola elvégzése után természetes volt, hogy a városban marad?
– Igen. A Soproni Szálloda- és Vendéglátóipari Vállalatnál előadóként kezdtem, majd 1967 októberétől vezettem a Deák éttermet. Hét évig tartott ez a számomra is kedves időszak.

– Ezt követően jutott élete nagy lehetőségéhez. A HungarHotels területi igazgatója lett.
– Négy üzletünk volt. A Pannonia, a 74 szobás Fenyves, a Cézár-pince és a Borostyán cukrászda. Lépésről lépésre bővültünk. A Fenyvest – immár Lövér néven – kétszáz szobásra bővítettük és korszerűsítettük. Felépült a Palatinus, és a Pannonia is sokat változott. A hotelek mellett huszonkét különböző, de többségében a minőségi vendéglátást szolgáló éttermet, kávézót nyitottunk, mint például a Generális, a Corvinus, a Gambrinus, a Stefánia és még sorolhatnám.

Új szemlélet, más minőség

– Egyszóval kiépült a Vránich-birodalom.
– Ez nem az én birodalmam volt, hanem a HungarHotelsé.

– Ma már bizonyíthatatlan, de meggyőződésem, hogy Vránich István nélkül nem, vagy nem így alakult volna a soproni vendéglátás sorsa. Arról nem is beszélve, hogy valóban újat hozott a csapata: szemléletben, minőségben, egyáltalán a vendéglátás kultúrájában. Bírták szakemberekkel?
– A városban nagy hagyományokra építhettünk és kiváló szakemberekre. Az utánpótlás érdekében hoztuk létre – az országban elsőként – 15 évvel ezelőtt a szakiskolánkat és kollégiumunkat, amely ma már alapítványi iskolaként működik.

– Mi történt a rendszerváltás után?
– Ugyanaz, mint a gazdaság többi ágazatában. Eljött a privatizáció ideje. Három évvel ezelőtt pedig a Danubius vásárolta meg HungarHotels érdekeltségeit.

Aktív közéleti szereplő

– Ön nem csak a szakmájában alkotott kiemelkedőt, de aktív közéleti szereplő is, tevékenyen részt vett a város kulturális és sportéletében is.
– Elsősorban az idegenforgalommal kapcsolatban tevékenykedtem. Megalakítottuk a Soproni Idegenforgalmi Társaságot, hét évig voltam a Soproni Tavaszi Napok igazgatója, sokáig voltam a helyi teniszszövetség elnöke is.

– És tegyük hozzá, aktívan sportolt is.
– A sport ma is életem része. Teniszezek, futok, kerékpározok.

– Orsolya lánya a teniszben többre vitte.
– Valóban tehetséges volt, de ma már családanya, és két unokával – Valérral (négy és fél éves) és Boglárkával (hathónapos) – örvendeztetett meg. István fiam az egyetem nyelvi lektorátusán dolgozik, ő volt szállodaportás, jogot végzett és két nyelven beszél. Kislánya, Katica másfél éves, de hamarosan megszületik második gyermekük is.

– Nehezen tudom elképzelni, hogy teli energiával és ötletekkel otthon ül és csak az unokáival foglalkozik.
– Látja ezt én sem tudom elképzelni, ezért vállaltam, hogy továbbra is segítem ügyvezetőként a szakiskola irányítását. És megtisztelő számomra, hogy életem első munkahelyén, a Pannoniában, valamint a konferencia- és kulturális központban is számítanak szakmai tapasztalataimra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz tonna évente az utakra

Háromszáz tonna sót raktározott fel a soproni Városüzemeltetési Kft. az útfelületek síkosságának… Tovább olvasom