Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Vörös Cédrus

˝Most veszít el a város egy fontos viszonyítási pontot, mely saját önismeretét sem hagyja majd érintetlenül.˝

Nem hinném, hogy van a városban olyan könyvszerető ember, aki ha egyszer beleszagolt, ne tért volna vissza a Vörös Cédrus könyvektől roskadozó polcai közé. A könyv nem olyasmi, amitől meg lehet szabadulni. Visszavonz és kisajátít, remegve kúszol vissza hozzá, mint egy százszor elrugdosott szerető.

Sopronban az olyan hely, ahol az ilyen embert szeretettel fogadták, az állomás melletti Vörös Cédrus könyvesbolt és antikvárium volt. Igen, mostantól így kell mondani: volt. Feltűnt ez valakinek önök közül, mélyen tisztelt városvezetők? Esetleg az, hogy a Cédrusok programjai nemcsak hogy gondozzák, hanem gazdagítják is a Fertő-térség kultúráját? Hogy havonta legalább egy kortárs magyar író teszi tiszteletét a tágas-tornyos Sopront képviselő kis lelkes közönség előtt? Hogy országos, sőt, nemzetközi hírű borászok, képzőművészek, grafikusok érezték maguknak azt a kulturális teret, mely számos szakmai díjat elnyert?

Feltűnt mindez önöknek, tisztelt városatyák, vagy bokros teendőik ága-bogától nem látják, hogy most veszít el a város egy fontos viszonyítási pontot, mely saját önismeretét sem hagyja majd érintetlenül? Vagy legyintenek, hogy akkor ez most nincs, nagy ügy. Majd lesz pékség. Iroda. Pénzváltó. Esetleg emelhetnénk szobrot a Sopron Holdingnak, amiért olyan elképesztő bért kért a düledező bolthelyiségért, hogy azt egy kultúraközvetítéssel foglalkozó kisvállalkozás nem tudta kitermelni.

Kitermelte viszont a meseimádó gyerekeket, a gondolat tisztelőit, az értelmes eszmecsere művelőit. Én még láthattam ott olyan olvasókat, akik önfeledten olvastak a nádfotelben. Láttam öreg néniket, akik pislogva kutattak emlékezetükben és a polcokon, hátha megvan pont az a kiadás. Láttam tetovált, piercinges kamaszokat, akik saját komolyságuktól megilletődve adták le a rendeléseiket.

A Vörös Cédrusban mindegyikőjük egyforma megbecsüléssel találkozhatott. Köszönet nekik a kitartásukért, és a magam részéről biztosra veszem, hogy számos régi olvasójuk ugyanúgy ott fog kerengeni a Fekete Cédrus öreg falai között is.

Az önök helyében viszont éreznék némi szégyenpírt az arcomon, tisztelt városvezetőink. És ha mindezt eddig önerőből nem sikerült volna elérniük, remélem, a soraimmal előidéztem.

Tisztelettel: dr. Darabos Enikő egyetemi docens
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik alapítvány kapja a négymillió forintot?

Sopron lakói ismét dönthetnek, hogy kik kapják a sörgyár által felajánlott összesen négymillió… Tovább olvasom