Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Vonzóbb lett a rendőri pálya

A Soproni Rendészeti Szakközépiskolában a tavalyihoz képest kétszer annyi, 227 diák kezdte meg tanulmányait rendőr és határrendész szakon. A képzésben az uniós csatlakozásra való felkészítés fontos szerepet kap.

Az idei tanévben kétszer annyi tanulója van a rendészeti iskolának, mint tavaly. A túljelentkezés ellenére csak azokat a felvételizőket utasították el, akik nem feleltek meg a fizikai, illetve pszichológiai elvárásoknak. A felvételin a jelentkezőknek a polgári szakközépiskoláktól eltérő, komplex egészségügyi vizsgálaton kell átesniük. Ennek során a majdani hivatásos szolgálatra való alkalmasságot szűrik a szakemberek.

A vizsgálaton való megfelelés önmagában nem elég, csak az nyer felvételt, aki rendelkezik egy úgynevezett „fogadó nyilatkozattal" is – mondja Szarvas János, a Soproni Rendészeti Szakközépiskola igazgatója. Ez a biztosítéka annak, hogy az iskola elvégzése után a határőr-igazgatóságnál, illetve valamelyik megyei rendőr-főkapitányságnál munkát kapjanak majd a kikerülő diákok.

Az érettségire épülő kétéves képzés tananyaga négy, egymással egyenrangú oktatási területre oszlik. A szakmai tudás és a megfelelő fizikai felkészítés mellett elvárás az informatikai ismeretek elsajátítása, illetve a nyelvvizsga megszerzése. Ez utóbbi azért fontos, mert majdan az Európai Unióban alkalmazkodnunk kell a közös rendészeti és határőrizeti szabályokhoz, ami nyelvismeret nélkül szinte lehetetlen.

Kapcsolódó cikk:

Lelkész vagy pszichológus legyen a rendőrségnél? (2002-08-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakran módosított végső határidők

A tervekkel ellentétben még mindig nem készült el a Harkát Kópházával összekötő út teljes… Tovább olvasom