Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

VOLT Fesztivál: lezárult az ombudsmani vizsgálat

Szabó Máté megállapította: a jogbiztonság, a kiszámíthatóság szempontjából is problémás volt, hogy a felügyelőség előbb elutasította, majd egy napra rá mégis engedélyezte a VOLT fesztivál megrendezését.

A hagyományosan Sopronban rendezett szabadtéri zenei fesztivál természetvédelmi engedélyezési eljárásával kapcsolatos problémák több évre nyúlnak vissza – állapította meg az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté.

Miközben az illetékes természetvédelmi felügyelőség már korábban kimondta, hogy a VOLT Fesztiválhoz hasonló jellegű és méretű rendezvények megtartása természetvédelmi oltalom alatt álló területeken nem támogatható, a 2012-es engedélyezési eljárásban nem érvényesítette az ezzel kapcsolatos előírásokat - olvasható a jelentésben.

A VOLT Fesztivál megrendezésére 2012-ben kiválasztott helyszín részben a védett Natura 2000 területre esett. A természetvédelmi engedély kibocsátására jogosult Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség már évekkel korábban figyelmeztetett rá, hogy a jövőben természetvédelmi oltalom alatt nem álló, új területet kell kijelölni a Fesztivál helyszínéül.

A fenntartható fejlődés a társadalmi-gazdasági viszonyok és tevékenységek olyan rendszere, amely a természeti értékeket megőrzi a jelen és a jövő nemzedék számára. Ezt szolgálja a természetvédelmi területek kijelölésével Magyarországon is az Európai Unió ökológiai hálózata, a Natura 2000. A környezet igénybevételével, illetőleg terhelésével járó tevékenység megszervezésében, végzésében ezért is
az elővigyázatosság, a megelőzés és a helyreállítás alapelvei irányadóak.
Az ombudsman megállapította, hogy a VOLT Fesztivál természetvédelmi engedélyezési eljárásában a felügyelőség nem érvényesítette a megelőzés elvét, pedig már korábban figyelmeztetett rá, hogy ilyen rendezvény védett területen nem engedélyezhető.

Az Európai Unióban, Magyarországon is kötelező szabály, hogy amennyiben egy Natura 2000 területen megvalósítandó tervhez vagy beruházáshoz egyéb, jogszabályban nem nevesített kiemelt fontosságú közérdek fűződik, ki kell kérni az Európai Bizottság véleményét. Ezt a Felügyelőség a 2012-es rendezvény előkészítésekor elmulasztotta, engedélyezési határozatát így jogszabálysértő módon hozta meg – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

A jogbiztonság, a kiszámíthatóság szempontjából is problémás volt, hogy a felügyelőség előbb elutasította, majd egy napra rá mégis engedélyezte a fesztivál megrendezését.

Az alapvető jogok biztosa felkérte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóját, fektessen nagyobb hangsúlyt a természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárások szakszerű lefolytatására, a természet- és környezetkárosodás veszélyét hordozó tevékenységek megelőzésére.

Az alapvető jogok biztosa a vizsgálat lezárása után sajtóhírekből értesült arról, hogy 2013. július 3-6. között ismét lesz Sopronban VOLT Fesztivál. A Felügyelőségtől kapott tájékoztatásban az új engedélyezési eljárásról nem szerepelt semmiféle információ.

Jelentés teljes szövege itt érhető el >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijavítják a soproni Pap réten a kitört korlátot - fotók

A soproni Pap rétet a Híd utcával összekötő út melletti korlát több helyen is kitört. Az… Tovább olvasom