Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Volt ennél hidegebb június

A nyugati országrészben nyáron gyakorta előfordul a tegnapihoz hasonló jelenség, azazhogy június közepén kabátot kell hordani.

Egy hidegfront érte el térségünket, ennek és a csapadéknak köszönhetően kedden alig emelkedett a hőmérséklet a reggeli óráktól. Sopronban 8 órakor 13,6 fokot mértek és délben is csupán 13,7 fok volt – tudtuk meg Kiss Mártontól, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetőjétől.

Nem rendkívüli tehát ilyenkor a zord időjárás. 1906. június 6-án például nappal is csak 9,8 fok volt, a leghidegebb júniusi hajnalon, 2006-ban pedig Fertőrákoson 3,2 fokig csökkent a hőmérséklet.

Üres a soproni strand, hiába mutat a naptár június közepét. Fotó: Magasi
Üres a soproni strand, hiába mutat a naptár június közepét. Fotó: Magasi


Hétfőről keddre virradóra kiadós csapadék is esett a térségben. Kedden reggel 8 óráig Sopronban 31,4 millimétert mértek a meteorológiai állomáson, Sopronhorpácsról pedig 51,1 millimétert. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyetlen éjszaka alatt leesett a havi csapadékmennyiség közel háromnegyede.

Kiss Márton jó hírrel is szolgált: a következő napokban javulás kezdődik időjárásunkban, ma már többórás napsütésre számíthatunk és napról napra emelkedik a hőmérséklet, a hétvége igazi nyári időt ígér, vasárnap már melegünk lesz.

A szikrázó napsütésre várnak a strandok is, amiknek egyelőre csak veszteséget okoz a nyárinak nem nevezhető időjárás. A szőlészek és borászok is aggódva figyelik az eget. – Most virágzik a szőlő, főleg a fehér fajták, s ha sok a csapadék és nagy a szél, rosszul kötnek – magyarázza Töltl József borász.

– Egyedül a fiatal oltványoknak kedvez most az idő, viszont a talajmunkákkal nem tudunk haladni a sár miatt. Növényvédelmi szempontból sem kedvező a sok csapadék, nem ér semmit a permetezés.
Az útépítők is megszenvedik az időjárást. Azt ugyan nem bánják, hogy nem negyvenfokos hőségben kell aszfaltozni, zuhogó esőben azonban nehéz minőségi munkát végezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölt a konyha Sopronban

A soproni Baross utca egyik első emeleti lakása konyhájában szerda reggel nagy füst keletkezett. Tovább olvasom