Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Volán-társaságok önkormányzati tulajdonban?

Az önkormányzatok fontolgatják, hogy átvegyék a Volán-társaságok felügyeletét térítésmentesen.
Az országban huszonöt Volán-társaság látja el a helyi és a helyközi közlekedést, közöttük a Kisalföld Volán Zrt. A társaságok privatizációjának gondolata időnként felmerül, aztán elülnek a hullámok. Az önkormányzatok viszont attól félnek, ha mégis magánkézbe kerül az autóbuszos személyszállítás, akkor csökken a befolyásuk, annak ellenére, hogy érdekeltek a tömegközlekedésben, a turizmusban, a viteldíjak megállapításában.

Ezért egy esztergomi ötlet nyomán kezdeményezik, hogy – a vonatkozó előírások betartásával – az ÁPV Rt. térítésmentesen adja részvénycsomagját az önkormányzatoknak. Véleményük szerint kedvező kormánydöntés esetén elébe mehetnének az ágazati privatizációnak és hatékonyabban működtethetnék a tömegközlekedést. A helyzetet kissé bonyolítja, hogy a Volán-cégek többségi tulajdonosa ugyan az állam, de több helyen munkavállalói, illetve kisrészvényeseket is nyilvántartanak. Az ilyen részvények megszerzése persze szóba sem kerülhet, legfeljebb, ha önként értékesítenék és az önkormányzatok hajlandóak lennének megvásárolni.

Számítások szerint a települési önkormányzatok érdekeinek érvényesítése akkor lenne hatékony, ha az adott ellátási területen működő Volán részvényeinek 50 plusz 1 százalékát, míg a többit – a munkavállalói részvényeken felül – a megyei önkormányzatok szereznék meg. Persze ma még kérdéses, hogy az elképzelésből mi valósul meg, az viszont tény, hogy a soproni önkormányzat már 2004-ben hozott olyan döntést, amely szerint átvette volna a Kisalföld Volán tulajdonába tartozó eszközök arányos részét. Ezt továbbították az ÁPV Rt.-nek, de döntés azóta sem született. Most azonban sokkal többről van (lehet) szó.

A testület február 22-i ülésén tárgyalja a kérdést, s amennyiben a képviselők megszavazzák, akkor az önkormányzat bejelenti térítésmentes igényét a Kisalföld Volán Zrt. rá eső részvénycsomagjára.
Ha valamelyik település nem él a lehetőséggel, akkor azt is átvenné a soproni önkormányzat. Erről is szavazniuk kell a képviselőknek, valamint arról a határozati javaslatról is, mely szerint – kedvező kormánydöntés esetén – a tulajdonjog átruházásával vállalják a tevékenységi kör és a jelenlegi foglalkoztatási szint fenntartását.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója ismeri a már korábban is felmerült önkormányzati törekvéseket, de mint mondta, a döntés a kormány kezében van. A cég részvényeinek 73,34 százaléka az államé – az ÁPV Rt. kezelésében –, a többi pedig a több mint ezer kisrészvényesé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordulatot vehet a regionális tévé ügye

A háttérben hónapok óta tart a birkózás az MTV soproni regionális stúdiójáért. A legújabb fejlemény, hogy a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben lehet, mégsem lesz önálló a stúdió, minden marad a régiben, vagyis a Pannon-Sopron Kft.-vel újítja meg lejáró szerződését az MTV. A hír azért meglepő(?), mert még egy hónapja sincs, hogy az MTV szóvivője épp az ellenkezőjét mondta. Tovább olvasom