Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Vizsgázó közös képviselők

Idén január 1-jén lépett életbe az új társasházi törvény, amely műszaki, jogi és gazdasági ismereteket követel a képviselőktől. Jövő januártól csak társasházkezelői vizsgával rendelkezők lehetnek közös képviselők.
Az új törvényben a legfontosabb változás, hogy a társasházakat gazdálkodó szervezetnek tekintik, ezért a számviteli törvénynek megfelelő ügyvitelt írnak elő számukra. Ez a tény már önmagában is olyan ismereteket feltételez, amelyekkel nem rendelkezik mindegyik képviselő, hiszen többségük nem hivatásszerűen intézi a házközösség ügyeit. Nem szólva a műszaki és jogszabályi tudnivalókról. A kötelező vizsgát tanfolyamot követően lehet letenni. Ennek az ára két évvel ezelőtt 92 ezer forint volt. Keresztes Mária 1996-tól közös képviselő. Ma már vállalkozóként tizenegy társasház dolgait intézi.

– Aki vállalkozó, az maga állja a tanfolyam költségeit, de egy kisebb ház képviselőjétől, aki ingyen végzi ezt a munkát, nem várható el, hogy saját zsebéből fizessen – mondta Keresztes Mária. – Logikus lenne, hogy a lakók közösen finanszírozzák tanulását, de mi van akkor, ha egy év múlva leköszön az illető. Az új törvény előírja, hogy – ahol szükséges – módosítani kell az alapító okiratot, illetve háromnál több lakás esetén kötelező elkészíteni.

Az okmányokat december 31-ig illetékmentesen lehet benyújtani a földhivatalokhoz. Társasházak nem működhetnek szervezeti és működési szabályzat nélkül. Az SZMSZ-ben kell mindazokat az együttélési szabályokat rögzíteni, amelyek nem szerepelnek az alapító okiratban.
– Azoknál a társasházaknál, ahol egy nagyobb szervezet a közös képviselő, ott nem jelent problémát megfelelni az előírásoknak – folytatta Keresztes Mária. – Tapasztalataim szerint azonban megfelelő gyakorlattal a tanfolyam sikeresen elvégezhető.

A társasházak működtetése ma már nem olcsó mulatság. Ahol nincs lift, ott tulajdonosonként átlagban „csak" 3000 forint a közös költség. Abban az esetben, ha különböző pályázatokon szeretnének részt venni, akkor ismét csak a zsebbe kell nyúlni. Mindezek szervezése, intézése a közös képviselő dolga. Rajtuk sok múlhat, ezért nem mindegy, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák–magyar együttműködés a Fertőért

A világörökség rangját tavaly elnyert Fertő-térség kultúrtájként való megtartása érdekében… Tovább olvasom