Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vizsgálják a sopronkövesdi szélerőműpark eladását

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás a Magyar Villamos Művek Zrt. két gazdasági ügyében. Az egyik a sopronkövesdi szélerőmű adásvétele.

Mint arról beszámoltunk, a Sopronkövesd határában lévő, nyolc turbinából álló szélerőműparkot megvásárolta a Magyar Villamos Művek Zrt. a Hungarowind Kft.-től. A Fővárosi Főügyészség most nyomozást rendelt el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

– A Fővárosi Főügyészséghez írásbeli feljelentés érkezett a Magyar Villamos Művek (MVM) gazdasági ügyeivel kapcsolatban – nyilatkozta az előzményekről Skoda Gabriella szóvivő. – A névtelen levél szerzője részletesen kifejti álláspontját, miért lát az általa közölt, MVM-et érintő négy ügycsoportban visszaélésekre utaló körülményeket. A négy ügycsoportból kettő esetében – a Vértesi Erőművel kapcsolatos ügyekben és a társaság szerbiai terjeszkedésével, illetve annak elmaradásával kapcsolatban – már korábban megkezdődtek a vizsgálatok. A Fővárosi Főügyészség most a sopronkövesdi szélerőműpark megvásárlásával és a cég új székházának építésével kapcsolatban is megállapította: bűncselekmény gyanítható. A szélerőműpark ügyében a feljelentő számításokat végzett a beruházás, illetve az adásvétel anyagi vonzatairól.

Arra a megállapításra jutott, hogy a térségben indokolatlan volt szélerőműparkot létesíteni és az adásvételi összeg sosem fog megtérülni az MVM-nek. A Fővárosi Főügyészség ezek alapján rendelte el a nyomozást, amelyre a Nemzeti Nyomozó Irodát jelöltük ki. Ők az MVM-nél már korábban megindult nyomozásokkal egyesítették az ügyeket – folytatta Skoda Gabriella. – Ennek során független szakértő fogja megválaszolni a megtérülésre vonatkozó kérdéseket, s a többi, esetleges visszaélésekre utaló kérdésköröket. A kapott eredmények tükrében lehet csak megállapítani azt, egyáltalán terhel-e, s ha igen, kit vagy kiket felelősség.

A Hungarowind Kft. volt ügyvezető igazgatója, Lendvay Péter portálunk érdeklődésére tömören nyilatkozott: a mai napig nem keresték meg az MVM ügyeivel kapcsolatosan.

– A Fővárosi Főügyészség által indított nyomozásról egyelőre nincs tudomásunk – közölte Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs vezetője.

– A cég egyben sajnálattal veszi tudomásul, hogy ilyen komoly horderejű kérdésekben a feljelentő az ismeretlenség homályába burkolózik. Az MVM mint korábban, most is – a hivatalos megkeresést követően – minden segítséget és információt megad az eljáró hatóságok számára.

A szóvivő hozzátette: a szélerőműpark – és a székház – tranzakcióit az MVM belső szabályzatai szerint nemzetközileg elismert, független tanácsadó irodák közreműködésével végezték el. A szükséges testületi döntések is egymásra épülve történtek meg. Az MVM-csoport termelői portfóliójának egyik ˝ékkövét˝ jelentő sopronkövesdi szélerőműpark megvásárlására vonatkozó döntést részletes elemzések, független műszaki, jogi és nemzetközi könyvvizsgálói értékelések támasztották alá.

Több hónapos egyeztetést követően zárult le az ország egyik legjelentősebb szélerőműparkját üzemeltető Hungarowind Kft. százszázalékos üzletrészének megvásárlása a szélerőműparkot létrehozó Raiffeisen bankcsoporttól. A park pedig az ország egyik leghatékonyabban működő, legjobb kihasználtságú létesítménye.

Hazánkban eddig egyedülálló módon az MVM a rendszerszabályozás részévé tette a szélerőműparkot, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások további terjedését.

Mennyibe is kerül?

Egy szélerőmű létesítése, bekerülési költsége nyolcszázmillió-egymilliárd forint közötti összegbe kerül. A megtérülési idő számos körülménytől – banki hitelfeltételektől, áramdíjaktól – függ, ezért a szakemberek szerint 13–15 évvel lehet számolni.

Ausztriában megéri

Ugyanabban a földrajzi térségben, ahol a sopronkövesdi beruházás is megvalósult, az osztrák oldalon a decemberi adatok szerint már 138 darab szélkerék üzemel. A tíz szélerőműpark évente 507 ezer MW/óra áramot termel. Ez fedezi Burgenland teljes energiaszükségletének ötven százalékát. Burgenlandban további fejlesztéseket terveznek.

Olvasóink írták

 • 7. bogote 2010. december 22. 19:31
  „Van elegendő energiánk, nemde? Ninc s szükségünk olcsó és praktikus szélerőparkra!!!!”
 • 6. FREDDY/S 2010. május 31. 15:01
  „5. hozzászólás Barnabás 2010.05.31. 13:30
  Az "olcsó" gázzal is kellene foglalkozni, mert az csak környezetszennyező és robbanásveszélyes, a földrengések kialakulásához valószínű nem ismert a hatása, de 30 év múlva majd kiderül, ha sikeresen kifogy a túltermelés miatt, nemde...”
 • 5. Barnabás 2010. május 31. 13:30
  „Ezt most találtam vhol, elgondolkodtató...

  "Jó lenne elgondolkodni azon, miért tiltakozik egyre tobb civilszervezet a szélerömüvek ellen külföldön...Az európai gyüjtöszerveztetüknek már tobb, mint 400 szervezet a tagja egész európából (EPAW - www.epaw.org ), Amerikában ugyanilyen a NAPAW, amely szintén a szélturbinák veszélyeire hívja fel a figyelmet...

  Az ellenzök egyre hangosabbak. Legutóbbi megmozdulásuk Berlinben volt május 15-én a Brandenburgi kapunál. Képek és beszámoló olvasható a
  http://www.windwahn.de/html/berlin_2010.html

  linken, de ugyanitt a Japánban megtartott szélturbinaellenes konferenciáról is van beszámoló, számos panaszlevél kíséretében, melyet a szélparkok mellett élök küldtek...

  Ami ellen ennyi ember tiltakozik rossz tapasztalatai apropóján, az nekünk vajon jó lesz...???"

  Tényleg: jó lesz? Olvastam, hogy már neve is van a betegségnek, amit a szélturbinák okoznak: szélturbina-szindróma , foleg a gyerekek és az oregek vannak veszélyben, attól fuggoen, hány évig élnek egy-egy szélpark szomszédságában...Ha jól tudom, Dr. Nina Pierpont nevü amerikai kutatónö könyvet is írt a betegségröl...
  Ezzel is kéne néha foglalkozni, mielott szélturbinaerdök lepik el az országot...”
 • 4. janika 2010. május 30. 18:05
  „Hát szerintem lehet azon csodálkozni, hogy még nemtalálták föl a szél és a napenergia adót! Apropó hol vannak a magyar szénbányák? Minek zárták be őket? Nem érdeke senkinek, hogy olcsobbszenet tudjunk a télre venn? Ébresztő illetékesek a parlamentbe!”
 • 3. SzImike 2010. május 29. 11:08
  „Az energia szolgáltatóknak nem érdeke, hogy ez a zöld és olcsó energia elterjedjen”
 • 2. DKKata 2010. május 29. 08:47
  „Nem tudom elképzelni, hogy a szélkerekek 100%-os működése nem kifizetődő. Talán ha nem lenne a működésük különböző előírásokkal korlátozva... A szélkerekek földrajzilag nagyon jó helyen vannak, hiszen - ahogy a cikk is írja - itt mindíg fúj a szél. Nem véletlen, hogy a régióban számos szélkerék található Ausztria területén is, ahol jól működnek a természetes energiák. Helyenként egész nagy területeket látnak el a szélkerekek energiával. Magyarországon valószínűleg valaki nem keres elég pénzt vele, ezért nem támogatják. Hát igen, no comment....”
 • 1. MotorosPista 2010. május 29. 08:20
  „Ausztriába minden megéri, lényegesen kevesebbet lopnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés – újabb hárommilliárdos kötvényt bocsátanak ki

A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat hárommilliárd forint értékben kötvényt… Tovább olvasom