Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Vízért vízzárás a Fertőnél

A rendkívüli aszály miatt nem juttat vizet néhány csatornába a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A Duna kivételével több mint egy hónapja vízkivételi korlátozás kezdődött az északnyugat-dunántúli folyókon.
Az aszály miatt az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az elmúlt napokban arra kényszerült, hogy teljes körű vízkivételi tilalmat rendeljen el.

Mint Janák Emil, az igazgatóság vezetője a Kisalföldnek elmondta, a folyók rendkívül alacsony vízállása miatt további lépésekre kényszerültek. Az igazgatóság a Kis-Rába völgyében több csatornába egyáltalán nem tud vizet juttatni. Úgymond ez az ára, hogy a Kapuváron átfolyó Kis-Rába megmaradjon élővíznek. Az igazgatóság a lépéséről értesítette a Fertő–Hanság Nemzeti Parkot.

A jövő hét elejére a csehországi meteorológusok a Morva-vidékre számottevő mennyiségű csapadékot jeleztek előre. Közlésük ez esetben azért keltett figyelmet, hiszen a cseh szakemberek a tavaly augusztusi csapadékbőséget is pontosan előre jelezték. A harminc milliméteres eső most nagy esőnek számítana és aligha alakulhatna ki belőle áradás – vélekednek erről a régió vízügyi szakemberei.

Ennyi esőt maradéktalanul felinnának a csontszáraz talajok. Ennél is több, negyven-ötven milliméter esőre lenne szükség, hogy meg lehessen érezni. A vízügyesek és persze a földből élők, mondhatni, már mindenki, csak reménykednek a rég várt esőben.

A Rába rendkívül alacsony vízállása miatt – másodpercenként négy köbméter a vízhozam – az ikervárnál lévő vízerőművet már olykor csak alapmódban képesek üzemeltetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogvatartottak színháza

Befalaztak szerdán egy asszonyt Sopronkőhidán, s az „állam katonái” mindezt… Tovább olvasom