Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Víz nélkül maradtak több százan Sopronban

Csőtörés történt szerda reggel és hosszú ideig nem volt víz több családnál Sopronban. Kalmár István (MSZP) sajtótájékoztatót tartott a történtekkel kapcsolatban. Reagált a vízmű is.

˝Itt van az ősz, itt van ujra, s szép, mint mindig, énnekem.˝ Petőfi az évszak szépségét emelte ki, de sajnos az ősz nehézségeket is hoz. Például elindul a fűtés, már ahol nem szerelik le a radiátort. A jogos kintlévőségek beszedése érdekében valóban lépni kell, de a fűtőtest eltávolítás a legjobb módszer? - tette fel a kérdést pénteki sajtótájékoztatóján Kalmár István, az MSZP helyi szervezetének elnöke.

Paneltömbben, ha egy lakás fűtetlen lesz, akkor nem csak az érintettet büntetjük, hanem valamennyi mellette lakót, mivel az ő fűtési költsége meg fog ugrani. A pontosan fizető szomszéddal mért kell kitolni? - folytatta.

A pénztelenség nem csak a távhőnél okoz gondokat. A soproni fideszes városvezetés, a vízmű, szinte teljes karbantartásra szánt idei pénzét elvette. Ez több 100 millió forint. Már akkor szóltunk, hogy ebből baj lesz, ezt nem szabad megtenni.

Mindez oda vezetett, hogy a Király Jenő utcai tízemeletes tömb és a Kazinczy tér 8-11. közel 200 családja 3 napja nem jut tisztességes vízszolgáltatáshoz. Szerda reggel csőtörés történt és most péntek délben, még mindig nincs víz. Több száz ember nem tud, fürödni, főzni és az illemhelyet használni. Kaptak egy lajtos kocsit, de ez nem megoldás a XXI. században. Ma az ott élők azt a tájékoztatást kapták, hogy péntekre hagyta jóvá a város és a vízmű a nagyobb összegű javítást. Mért kellett ehhez három nap? Mert nincs pénz! Nincs pénz közszolgáltatásra, javításra, karbantartásra - mondta Kalmár István.

Van azonban pénz egy halott belvárost lezáró, bonyolult ˝sorompórendszerre˝, van fideszes bulvárújságra, van pusztába épített több 10 milliós szoborcsoportra és még sorolhatnánk ezeket a teljesen értelmetlen és eltúlzott beruházásokat.

A Fidesz bort iszik és vizet prédikál! Visszafelé mutogat, de nem tud megoldani semmit! Nem váltja be ígéreteit és minden eddiginél rosszabb irányba viszik az országot, benne sajnos Sopront is! - zárta a képviselő.


A soproni vízmű reagálása:
 
Először is társaságunk nevében ezúton kérek elnézést minden fogyasztónktól, akiket az elmúlt napok vízellátási zavarai érintettek.
A Kőszegi úti aluljáró építése miatt szükségessé vált a soproni vízellátó rendszer egyik meghatározó elemének átépítése. A szóban forgó főnyomó vezetéket október 18-án, kedden zártuk ki a rendszerből, hogy a tervezett aluljárót megkerülve egy új nyomvonalon helyezzük ismét üzembe.

A vezeték ideiglenes kizárása nem veszélyeztette ugyan a város vízellátását, de a vízhálózatban némileg megemelkedett nyomás több csőtörést is okozott Sopronban. A cikkben említett Kazinczy téri lakások is ekkor, október 19-én, szerdán hajnalban maradtak ivóvíz nélkül. Társaságunk az észlelet hibákat még aznap, néhány óra alatt egytől-egyig elhárította.

Október 20-án, csütörtökön a Kazinczy téri csővezeték még kétszer leroppant. A csőtöréseket ugyan a lehető leggyorsabban elhárítottuk, de sajnos az érintett fogyasztóink részére ezen a napon is csak szakaszosan tudtuk a közműves ivóvízellátást biztosítani. Ezeket az újabb meghibásodásokat észlelve, már csütörtök délután úgy döntöttünk, hogy a nem megfelelő műszaki állapotú csőszakaszt teljes egészében átépítjük. 

Pénteken (október 21.) hajnalban a vezeték ismét, negyedik alkalommal is felmondta a szolgálatot. A hiba kijavítása helyett a reggeli órákban megkezdtük a közel 100 méteres vízvezeték cseréjét, és délután 16.30 órára sikerült is a szolgáltatást helyre állítani a Kazinczy tér környékén. Mivel erőforrásainkat első sorban a több tízezer ember vízellátását biztosító főnyomó vezeték kiváltására kellett koncentrálnunk, említésre méltó eredménynek tartom, hogy a szóban forgó vezetéket néhány óra alatt sikerült átépítenünk.

Társaságunk mindent elkövet, hogy az aluljáró építése miatt elkerülhetetlenné vált főnyomó vezetékkiváltást és az ezzel járó munkálatokat mielőbb befejezze. Talán jól érzékelteti erőfeszítéseinket az a tény, hogy munkatársaim csütörtök éjjel fél háromig dolgoztak a főnyomó vezeték összekötésén, és péntek reggel hét órakor már szintén folyt a munka a Kőszegi út környékén.

Még egyszer köszönöm a fogyasztók türelmét.

Varga Ákos
műszaki igazgató

Olvasóink írták

 • 13. Soproni_01 2011. október 24. 21:52
  „Kedves Jabu és Ovinkor! A játszóterek és a parkok gondozásáért és üzemeltetéséért a a mindenkori Polgármesteri Hivatal felel, jelenleg ezt a tevékenységet ha jól tudom kiszervezték a Sopron Holdingnak akit ezért fizet a Polgármesteri Hivatal. Tehát reklamálni a Polgármesteri Hivatalban tessék, hisz a számlákat a Ők egyenlítik ki. A játékok hiányát is feléjük kell jelezni. Sajnos ezt egyénnek ne, lakóközösségeknek talán pótolják, de kampány idényben biztosan. :D:D:D:D 2014-nem sokára itt lesz :P”
 • 12. Ovinkor 2011. október 23. 20:23
  „11. Jabu 2011.10.22. 22:11
  Szerintem a "szembe szomszéd" gulyásőrületéért és a pingpongasztal eltűnéséért sem az MSZP, de még a Fidesz sem felelős.”
 • 11. Jabu 2011. október 22. 22:11
  „Ovinkor! nekem mindegy nagyrészt, kinek a dolga, csak egy ötlet volt részemről, mert nekem az egészből pl annyi maradt meg, hogy a környékbéli idősek beszüntették a dolgot, mondván túl hangos volt, és hogy kb 4* fordult a szembe szomszéd az ingyen gulyásért... ha már sajnos sokan nem tehetjük meg, hogy kertes családi házban legyünk, legalább egy kicsit lenne gondosabb a környezetünk. a játékokat is sorra viszik el, nem tudom pl a ping pong asztal kinek ártott. na de mindegy is, van itt más gond is. de legalább víz van már :)”
 • 10. Ovinkor 2011. október 22. 11:09
  „4. Jabu 2011.10.21. 20:03
  A parkosítás nem az ellenzéki MSZP, hanem a fideszes városvezetés dolga.”
 • 9. barka 2011. október 22. 10:28
  „Nemcsak a víz, a villany nélkülözése is okoz problémát. A héten öt napon keresztül (reggel 7-től délután 3-ig) nem volt fűtés, nem működött a hűtőszekrény, a mikro, a villanytűzhely... a szüleim családi házában, a Villa soron. Mindez - ahogy azt már megszoktuk, sajnos - előzetes bejelentés nélkül.”
 • 8. scilla 2011. október 21. 22:43
  „Igazából nem egy gyönyör, hogy csőtörés van, víz nincs, így mikor reggel észrevettem, hát elég bajban voltam én is, aztán bespájzoltam ásványvízből, így reggelente pl. azzal mosok fogat :) Viszont estére mindig volt víz eddig, így a fürdés legalább este megoldható, meg az egyebek, max. a mosás necces, mert hangos kicsit - bár szerintem ebben az esetben a szomszédok is megértőbbek. Szóval, nem háborgok, van ilyen, sajnos, és tényleg dolgoznak ezerrel. Egyedül csak azt hiányolom (na, persze, a vízen kívül :D), hogy nem írtak ki valami tacepaot a kapukra legalább, hogy mi a baj, és kb. mikorra várható, hogy lesz normális vízellátás. Ami viszont bosszant, de nagyon, hogy ma láttam, hogy valami idióta egy csomó vizet kiengedett ebből a lajtoskocsiból a földre. Valószínűleg errefelé lakik, neki nem hiányzik a víz???
  Jó, hogy megjelent ez az írás, mert legalább tudja az ember, hogy mi okozta ezt a kényelmetlenséget, és hogy kb. mire lehet számítani - csak nem ártott volna pár nappal ezelőtt már megírni, vagy vmiféle értesítést kirakni...
  Más szempontból pedig érdekes volt elgondolkodni azon, hogy mennyire hozzászoktunk, hogy van víz, áram, gáz..., és ha valamelyik hiányzik, mekkora bajban van az ember :) Persze, léteznek alternatív megoldások, és egy családi házban még csak-csak ki lehet találni valamit, de egy panelban??? :) Nehézkes, vagy akár megoldhatatlan problémát is jelenthet, bármelyik hiányzik is.
  No, hát jó munkát, kedves vízművesek, köszi, hogy dolgoznak a problémán, és remélem, hétvégére már nem lesz több csőtörés, pihenhetnek - mi meg mosogathatunk, fürödhetünk, és végezhetjük egyéb vízigényes tevékenységeinket :)”
 • 7. ujidok 2011. október 21. 21:31
  „A legnagyobb baj, hogy a vízműtől is távoztak a régi, nagyon jó szakemberek, akik ismertek az egész város rendszerét.
  Nem szabadna elengedni ezen jó szakembereket, meg kellene őket fizetni, hiszen ne feledjük el, hogy ők akár -10fokban is a vízes gödörben állhatnak...

  Nem ismerem a tervezőket, vezetőket, de nagy általánosságban azt lehet most tapasztalni, hogy minden területen, fiatal, rutin nélküli tervezők, vezetők állnak.
  Ilyenkor előfordulhatnak, hogy megterveznek valamit, ami asztalon működik, de gyakorlatban nem.
  /Spórolnak, mert nincs fedezet, és ez miatt történik hiba/
  Aztán rengeteg idő telik el, amíg rájönnek mi a megoldás, majd javítják a hibát.
  Talán véleményem szerint, most is hasonlóan történhettek az események.

  Sajnos amikor tőkét vonnak ki a már amúgy is rossz körülmények között működő szolgáltatok, intézmények, és sorolhatnám, akkor az sosem vezetett még jóra...”
 • 6. BsBe 2011. október 21. 20:21
  „hát, a fontossági sorrend Sopronban egy halott belvárost lezáró, bonyolult ˝sorompórendszer˝, fideszes bulvárújság, pusztába épített több 10 milliós szoborcsoport. A város polgárai,a folyamatos vízszolgáltatás pl. ráér. Mivel a polgármester nem azon a környéken lakik feltehetően nem számít.
  (próbálta már Fodor úr felesége lajtos kocsiból hordott vízzel használni pl. a mosógépet, vagy 3 gyereket fürdetni?)”
 • 5. zoltee 2011. október 21. 20:16
  „Úgy van!”
 • 4. Jabu 2011. október 21. 20:03
  „Körülöttünk mindenki rendesen fizeti a fűtésszámlát, mi magunk is, mégis minden egyes télen intézkedni kell ez ügyben, mert a 30-40 ezres számla ellenére fázunk a lakásban...
  A csöveknek meg nem a részben foltozgatása lenne a megoldás, hanem kompletten kicserélni az egészet, mind a víz mind a fűtés... nem mai rendszerről beszélünk sajnos. Ezt a vizet meg ami ebből a csapból folyik évek óta nem használjuk fogyasztásra, ugyanis képtelenség hideg vizet engedni, egy kádat pedig nem töltök fel egy pohár hideg víz reményében. Ja és két lajtos kocsi van, legalábbis amit látok, ha nem több esetleg.
  Amit pedig a választások előtt "gyermeknapra" költ a környéken az mszp, költené inkább a környék parkosítására”
 • 3. karakter 2011. október 21. 14:29
  „"Paneltömbben, ha egy lakás fűtetlen lesz, akkor nem csak az érintettet büntetjük, hanem valamennyi mellette lakót, mivel az ő fűtési költsége meg fog ugrani. A pontosan fizető szomszéddal mért kell kitolni?"

  És akkor mondja meg azt is, mi a megoldás! A problémát mindenki ismeri.”
 • 2. Sonnenschein_Manó 2011. október 21. 14:07
  „A Széchenyi előtti sorompót speciel ma délben is javították. Mondjuk most már az a szenzáció, ha működik.”
 • 1. Richtig 2011. október 21. 13:05
  „jahhh..a Várkerületen is 3 napja hol van viz hol nincs...csőtörés vagy mifene volt itt is..semmi infó az embereknek hogy meddig nem lesz víz..jellemző..biztos komoly lehet a helyzet mert a kedves polgármester úr is néhány öltönyös úr kíséretében bejáráson volt tegnap..ha kicsit feljebb emelte volna a fejét látta volna,hogy a vakolat milyen mértékben hullik egyes házakról..persze pénz nincs semmire..szégyen ami itt Sopronban folyik..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több milliós távhő hátralékok Sopronban - Itt a frissített lista

A Sopron Holding Zrt. frissítette a távhő árával hatvan napnál régebb óta tartozók listáját. Tovább olvasom