Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Víz, és még több víz

Sopron és környéke - Az elmúlt napokban lehullott, jelentős mennyiségű csapadék következtében ismét áradnak a Sopron térségi patakok. Csak tegnap átlagosan negyven milliméter eső esett. Áradás közeli a vízszint az Kardos éren, az Arany patakon. Az Ikva ma reggel Ebergőcnél ki is öntött. Undon patakmedret kotortak és homokzsákokkal készültek az áradásra.
Ebergőcnél kiöntött az Ikva

A kisalfold.hu a helyszínen a vízügyes szakemberektől megtudta, a mért adatok szerint az Ikva Sopronnál már apad, Ebergőcnél pedig tíz óra környékén megtörtént a tetőzés. A megemelt töltésnek köszönhetően a víz nem a falu felé, hanem a szántóföldekre folyik. Az pedig napokig, hetekig eltart, amíg az elázott föld felszáradjon.

Az érintett patak szakaszokat folyamatosan figyelik, árvízvédelmi készültséget egyelőre sehol nem rendeltek el.

Ebergőcön kiöntött az Ikva. Fotó: Magasi Dávid
Ebergőcön kiöntött az Ikva. Fotó: Magasi Dávid

Az elmúlt években, évtizedekben nem volt arra példa hogy az Ikva egy nyáron háromszor öntsön ki. Most ez is megtörtént. Emellett a belvíz is megjelent. Sopron felett pedig már felhősödik az ég, azaz további eső várható. Ez pedig tovább növelheti a patakok vízszintjét, ugyanis az árterek is már most víz alatt vannak.

Az Ikva ausztriai szakaszán két záportározó tó is található. Információnk szerint ezek leeresztése is megkezdődött. A vízügyi igazgatóság álláspontja szerint ennek nincs köze a patak magas vízálláshoz.

Ebergőcön kiöntött az Ikva. Fotó: Magasi Dávid
Ebergőcön kiöntött az Ikva. Fotó: Magasi Dávid

A sok eső azonban nemcsak áradást okoz. A mezőgazdaság is szenvedi a napok, hetek óta tartó csapadékos időt. Országos átlagban a gabonatáblák hetven százalékát már learatták, megyénkben ez a szám azonban nem éri el a negyvenet. Könnyen előfordulhat, hogy a héten már nem is lesz aratás, a búza minősége ezalatt folyamatosan romlik. A helyzetet súlyosbítja, hogy a növény megdőlt, azaz sok helyütt betakarítani sem lehet.

Míg tavasszal és a nyár elején hiányoltuk a vizet, most már az mondjuk, köszönjük, elég volt. Lehetne jó idő, és élvezzük ki a nyári szünidő hátralévő részét. A gazdák pedig hadd dolgozzanak nyugodtan. Az égre nézve azonban erre még várni kell.


Undon árad a Pós patak

A nagy esőzések következtében a Pós patak, mely a Fülesi utcával párhuzamosan halad a településen, áradásnak indult. Szerdán a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai és a település lakói közösen dolgoztak azért, hogy a patakot a medrében tarthassák.

Az áradó patakról és a munkálatokról az und.kisalfold.hu oldal számolt be. 

Fotó: und.kisalfold.hu
Fotó: und.kisalfold.hu

Fotó: und.kisalfold.hu
Fotó: und.kisalfold.hu


További képek az undi árvízhelyzetről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentették: hiányzott az igazolószelvény

Sopron - Járőrök jelentették fel azt az autós soproni férfit, akinél nem volt a befizetett kötelező… Tovább olvasom