Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Víz alá került a fertődi kastély pincéje

Vízbetöréshez riasztották a tűzoltókat vasárnap délelőtt. A fertődi Esterházy-kastély pincerendszerét árasztotta el a víz, mert – feltételezhetőn – eltörött egy főnyomócső.
A kastély keleti szárnya alatt húzódó pincerendszer megtelt vízzel.
Két és fél méter magasan állt a víz tegnap délelőtt a fertődi Esterházy-kastély pincéjében. A soproni tűzoltókon kívül a helyszínre érkeztek a kapuváriak és a petőházi önkéntesek is. A kastély keleti szárnya alatt húzódó pincerendszer megtelt vízzel. A tűzoltók és a helyi szakemberek azonnal megkezdték a szivattyúzást.

– Az első teendőnk az volt, hogy áramtalanítottuk az egész épületet és elzártuk a gázt – tájékoztatta a Kisalföldet Bessenyei Sándor, a nagy étékű műemlékegyüttes műszaki vezetője. – Nagy valószínűséggel egy főnyomócső hibásodott meg, ezért került víz alá a pincerendszer. Biztosat azonban csak akkor tudunk majd, ha sikerül az irdatlan mennyiségű víz eltávolítása.

A műszaki vezető elmondta, a pincében nem voltak értékek, így közvetlen kár nem érte őket. Hogy esetleg a falakban milyen sérülések keletkeztek, csak utólag tudják megállapítani. A kastélyt nem zárták be, így a látogatók – igaz, világítás nélkül – megtekinthették az egykori főúri termeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekcsalogató tárlat a kismartoni kastélyban

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban gazdag programmal várják a gyerekeket az iskolai… Tovább olvasom