Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Vitorlással indul föld körüli útra az óceán-átevező

Rakonczai Gábor, aki társával, Pálos Andreával közösen evezte át az Atlanti-óceánt, újabb embert próbáló feladatra vállalkozik. Jövő év elején vitorlással hajózza körbe a földet.

Újabb, nem mindennapi, testet és szellemet próbáló kalandba fogott az Atlanti-óceánt átevező páros. A legújabb tervük szerint Rakonczai Gábor a Bahamákról indulva egyszemélyes vitorlással hajózza körbe a földet. A hajót párja, a soproni Alkalmazott Művészeti Intézet ötödéves hallgatója, Pálos Andrea tervei alapján készítik el.(A Kisalföld, 2006. november 15., Hetven nap az óceánon című számában elsők között számolt be arról, hogy Pálos Andrea és Rakonczai Gábor saját tervezésű és építésű evezősükkel szelik át az Atlanti-óceánt. A mintegy ötezer kilométeres távot 51 nap alatt tették meg.)

– A vitorlás lesz a diplomamunkám, jelenleg a tervezésnél tartunk – tudtuk meg Pálos Andreától. – Várhatóan egy hónapon belül a kivitelezésnek is nekiállhatunk. Azt még nem döntöttük el, hogy Gábor szüleinél, Pusztazámoron vagy egy mosonmagyaróvári műhelyben állunk neki a munkának. Úgy számolunk, nyár végére végzünk, és szeptemberben ki is próbálhatjuk a vitorlást – folytatta Andrea. Aztán idén decemberben mind a ketten már az új hajóban vitorlázunk át a Bahamákra. Az út során arra haladunk, mint amikor a Tűzhangyával szeltük át az Atlanti-óceánt. Januárban pedig Gábor nekivág a nagy útnak. Saját döntése volt, hogy részt vesz ezen a túrán, én egy pillanatig sem szerettem volna lebeszélni erről. Persze biztosan lesz bennem aggódás, ugyanakkor tudom, hogy párom képes a kritikus helyzetekben helyesen dönteni. A Tűzhangyán sok tapasztalatot szereztünk. Az pedig külön megnyugtat, hogy a hajójában egyedül lesz ugyan, de a túrán többen is elindulnak. Így a közelben mindig lesz mentőhajó.
A több mint másfél évig tartó föld körüli út rendkívül nagy figyelmet és felkészültséget igényel. Ezért Gábor most intenzív sportolásba kezdett.

– Félelem nincs bennem, de ez olyan kihívás, amelynek kevesek képesek megfelelni – mondta el Rakonczai Gábor. – Az út során három helyen lehet kikötni, ahol élelmiszert vehetek magamhoz, és elvégezhetjük a szükséges javításokat. A hajóm meglehetősen kicsi, alig három méter hosszú lesz, így csak a legszükségesebbeket viszem magammal. Úgy tervezzük, Andrea a kikötőkben vár majd engem, útközben pedig a szervezést, időjárás-figyelést kezeli. Két-három naponta pedig telefonon is beszélni fogunk egymással.

Ötvenezer kilométeres utazás

A több mint ötvenezer kilométeres vitorlás út 2009. január elején indul és másfél-két évig tart. Eddig öten jelentkeztek a túrára, a vitorlások egy időben indulnak, egymástól függetlenül hajóznak. Menet közben három városban lesz kikötési lehetőség: Panamában, Darwinban és Fokvárosban.
Rakonczai Gábor felvételünkön a Tűzhangyában. Jövőre tervei szerint körbevitorlázza a földet, Andrea irányítja majd az útját.

Olvasóink írták

 • 18. Nagy Imre 2008. március 24. 18:48
  „En is igen sok helyen jartam es volt szerencsem sok kulturaval megismerkedni. Igaz nem lelodoztem az ugyfeleimet hanem telefonkozpontot szereltem nekik. Azert ilyen nepet mint a magyar tenyleg nem talani sehol. 10 hozzaszolo emberkebol 2 nem tud orulni sajatjaink sikerenek, vallalkozasainak. A vilagsajtoban megjeleno hirek nem tul pozitiv kepet festenek Hazankrol. En orulok ha valaki Hazank johiret oregbiti.
  Sok sikert!”
 • 17. O. Andrea 2008. március 22. 23:27
  „Didi..Örüljünk annak, hogy ők nem a Te szemeddel látják a világot és bízzunk benne, hogy soha nem is fogják..
  Gondolom oka volt annak, hogy a légióban kötöttél ki, de ez tényleg a Te problémád.
  Egyébként nincs mit lezárni, mert ez nem vita volt, hanem mindenki megírta a véleményét.
  Tudod...ami különböző dolgokról, ezer féle lehet. :)
  Minden jót neked is..”
 • 16. Didi 2008. március 22. 19:24
  „Nobo!

  Tejes szivemböl kivánok nekik nagyon sok sikert, szerencsét. Mért sajnos ezekhez a vállalkozásokhoz ez nagyon kell. Tisztelem, és nagyra tartom őket.
  Az, hogy Én más szemmel nézem már a világot, ez legyen az Én problémám.

  Ezzel beis fejezem a vitát!”
 • 15. NoBo 2008. március 22. 19:13
  „Pálos Andrea és párja nem hajszol semmiféle szenzációt.
  Kitűztek egy célt, amit sikerült elérniük. Az ilyen idióta hozzászólóktól (akik élik a begyöpösödött, szürke életüket) meg nem is lehet mást várni, mint irigységet és értetlenséget! Mellesleg teljesen normális, szolíd és szimpatikus fiatalok, akikre csak -és ez jó értelemben- irigykedni lehet!”
 • 14. Didi 2008. március 22. 19:04
  „Lizsu-Hangyapárti!
  megtapasztalni a világot; felfedezni idegen tájakat, országokat; feszegetni saját határainkat; létrehozni valamit, amire büszkék lehetünk; amit sohasem csinált még előttünk senki; csak mert szeretem csinálni; csak mert azzal tehetem akit szeretek...
  Mondanak neked ezek a dolgok valamit?

  Igen, mondanak! De teljesen máshogy értelmezem öket!
  Nektek mondanak valamit ezek a szavak? Foreign Legions?
  A szerencsével szembenézni, muszálybol, vagy vakmeröségböl, nem mindegy!
  Igen, unalmas életem volt! Világot láttam! csak Én az unokáimnak nam mesélek rola. Szeretném elfelejteni!

  Ezért más a véleményem!”
 • 13. Lizsu 2008. március 22. 17:06
  „Didi!
  megtapasztalni a világot; felfedezni idegen tájakat, országokat; feszegetni saját határainkat; létrehozni valamit, amire büszkék lehetünk; amit sohasem csinált még előttünk senki; csak mert szeretem csinálni; csak mert azzal tehetem akit szeretek...
  Mondanak neked ezek a dolgok valamit?
  Vagy a barátaiddal is a tudomány szolgálatában indulsz el szórakozni? :D”
 • 12. hangyapárti 2008. március 22. 14:33
  „Didi! Te csak olyan dolgokat teszel, amitől "előremozdul a tudomány"? Elég unalmas életed lehet! A Guiness-ben vannak sokkal eszementebb dolgok is! Sok sikert fiatalok (hogy legyen mit mesélni az unokáknak :) )!!”
 • 11. Didi 2008. március 22. 14:13
  „lizsu!

  Akkor adjál értelmes magyarázatot, hogy miért?”
 • 10. Lizsu 2008. március 22. 12:21
  „Didi! "...Ez nem felfedezö ut, ahol azt mondhatná az ember, hogy segitem a tudomány fejlődését... "
  NAÉS???”
 • 9. Didi 2008. március 22. 09:17
  „Andrea!

  Az emberek véleménye külömbözö dolgokrol ezer féle lehet.
  Ez a vállalkozás nekem sem tünik másnak, mint szenzácio hajhászásnak, és mellette játék a szerencsével./ vagy bejön, vagy nem/Ez nem felfedezö ut, ahol azt mondhatná az ember, hogy segitem a tudomány fejlődését. A teljesitö képességet más helyzetben is le lehet mérni. A bátorság, és vakmeröség között véleményem szerint oriási szakadék tátong.

  Azért sok sikert nektek, és szerencsét a továbbiakban is!”
 • 8. O. Andrea 2008. március 21. 22:56
  „Családfő..mit szólnál ha a te szeretett gyermekednek kívánnák ugyanezt?
  Tudod mit? Egyen meg a méreg az irigykedésed közepett. :)”
 • 7. Lizsu 2008. március 21. 18:16
  „kommentvadász komment”
 • 6. T 2008. március 21. 17:39
  „Úr isten, te mekkora barom vagy!
  Remélem nem magadra gondoltál amikor gyereknevelésről irogatsz!

  Sok sikert az úthaz. Hatalmas teljesítmény!!!”
 • 5. hangyapárti 2008. március 21. 17:12
  „2. Savanyú a szőlő?? Ki mondta, hogy gyárts gyereket fiatalon???”
 • 4. ERKDP 2008. március 21. 17:07
  „2. ! Primitív!”
 • 3. Arthur 2008. március 21. 16:39
  „családfő!
  Inkább ne írj hozzászólást, ha csak ennyire futja.”
 • 2. családfő 2008. március 21. 16:28
  „Aranyifjúk, jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak.....felnőtt embernek családja van, meg felelősségteljes életet él, neveli szeretett gyermekét, ezek meg csavarognak.....kit érdekelnek.....fulladjanak bele abba a sós vízbe..azt érdemlik! Különc népség!!!”
 • 1. NoBo 2008. március 21. 11:55
  „Kedves Andrea és Gábor!
  Így ismeretlenül is sok szerencsét kívánok. Más csak a filmeken nézi azt, amit Ti megtesztek! Irigykedem is rendesen az élmények miatt! :)
  Üdv!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellépnek a feketegazdaság ellen

Sopron - Versenyképesség – design és gazdaság címmel rendezett csütörtökön meghívott… Tovább olvasom