Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Vita az építőipari panaszmentességről

Sopron - Jogtalan adatgyűjtéssel, mondvacsinált támogatási díjak beszedésével vádolja az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületét az ipartestület. Az ügyvezető elnök szerint az egyesület tájékoztatja a vállalkozásokat a tagság előnyeiről.
Az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületét építőipari vállalkozók megtévesztésével vádolja a soproni ipartestület. Károlyi Gyula, a testület elnöke szerint a fogyasztóvédelmi egyesület magát hatóságnak kiadva jogtalanul fizettet be tizennyolcezer forintot azzal a kijelentéssel, hogy ennyibe kerül az úgynevezett panaszmentességi igazolvány.

A vállalkozó ugyanis ezzel igazolja, hogy ellene nem született fogyasztói panasz vagy nem követett el jogsértést. Vagyis inkább csak igazolhatja, ugyanis jogilag nem kötelezhető senki ilyen igazolvány igénylésére.

– Az Iposz már több alkalommal feljelentette az egyesületet, mert az az álláspontunk, hogy olyan kártyáért kérnek megtévesztéssel pénzt, ami nem ér semmit – fogalmazott Károlyi Gyula. – Az ipartestületi tagok elmondása szerint berendelik őket a vállalkozási dokumentumaikkal egy meghatározott időpontra, és arra szólítják fel őket, hogy váltsák ki a kártyát. Sokan elhiszik, hogy hatóságról van szó és engednek a felszólításnak.

A Kisalföld megkereste az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületét is. Radulescu Brainel ügyvezető elnök elmondta, nem érte meglepetésként az ipartestület támadása. – Az Iposz évek óta hasonló vádakkal illeti egyesületünket. Prevenciós programunk lényege, hogy a tisztességes vállalkozások közösen lépjenek fel a szakma megkérdőjelezhető hírű cégeivel szemben – mondta el Radulescu Brainel.

– Azok a cégek, melyeknek elege van a piaci helyzetből, az igazolvánnyal bizonyíthatják, hogy vállalkozásuk korrekt és megbízható, de a pártoló tagság nem kötelező.

Olvasóink írták

 • 3. Egyetértek a 3-ik hozzászólással! 2008. április 01. 13:04
  „Egyébiránt az építőiparban a szakmai színvonal minősíthetetlen szinvonala többek között a hatékony munkavégzés komoly hiányára utal néhány olyan szervezet részéről, mint például az IPOSZ. Tele van ez a piac gazemberrel, illene már valakinek őket "kiterelni" innen. Szívesen vennénk tehát, ha az IPOSZ a mások által végzett munka komolytalan, irigy és rosszindulatú szavakkal történő bírálata helyett nagyobb figyelmet fordítana inkább az olyan tettekre, amelyek eredményét mi fogyasztók is pozitívan értékelhetnénk.”
 • 2. B. Sándor 2008. április 01. 10:41
  „Én is ott voltam és elég nagy analfabéta az aki ugy értelmezi, hogy az igazolványt kötelező igényelni. Eleve az is analfabéta aki egy egyesületet saját eszével nem tud megkülönböztetni egy hatóságtól. Nekem elmondták, hogy nem kötelező, de erre magamtól is rájöttem, viszont látom, hogy jó dodlog amit csinálnak. Az IPOSZ-ról meg annyit, hogy 15 évig voltam tagja, fizettem a tagdíjat és soha semmit nem kaptam cserébe. Szerintem az IPOSZ-nak az fáj, hogy nem neki fizetünk, meg aztán száz év alatt semmit nem csináltak most meg az is fáj nekik, ha más tenni akar! Szerintem ez a szégyen!”
 • 1. ilike54 2008. március 29. 21:00
  „A cikkben megtévesztő az a mondat, hogy az igazolvánnyal a vállalkozók bizonyíthatják megbízhatóságukat, de a pártoló tagság nem kötelező.
  Én tudom, mert ott voltam, hogy kötelező, hiszen csak a pártoló tagságot befizető kaphatja meg az igazolványt.
  Tehát nem más, mint egy egyesület ravasz pénzszerzési megoldása! Szerintem büntetni kellene az ilyet, mert megtévesztik a nevükkel az embereket. Ezt a pénzt nem a fogyasztók védelmére használják, hanem saját (nem kis létszámú, és nem átlagbérért dolgozó) csapatuk életszínvonalának jelentős emelésére. Felháborító, hogy hányféle módon akarják kicsalni az emerek zsebéből a pénzt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Begördült a császári különvonat Sopronba

Sopron - A GYSEV Zrt. soproni műhelyében e héten fejeződik be a Monarchiát megidéző császári… Tovább olvasom