Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Visszautasították Kránitz jelentkezését

Visszautasította Kránitz László nyilvántartásba vételét a soproni egyéni választókerületi választási bizottság, mert az MSZP képviselőjelöltje jelenleg is országgyűlési képviselő.

Kránitz László kifogást nyújtott be a döntés ellen. Meglepő határozatot hozott október 18-án este a soproni egyéni választókerületi választási bizottság. Nem vette nyilvántartásba Kránitz Lászlót. A döntés azt jelent(het)i, hogy nem indulhat a november 14-i egyéni időközi képviselő-választáson. A képviselőjelölt három napon belül nyújthat be kifogást a megyei területi választási bizottsághoz.

"A hatályos választójogi törvények nem tartalmaznak olyan tilalmat, amely szerint a területi listán már mandátumot szerzett ország gyűlési képviselő nem indulhat egyéni jelöltként országgyűlési időközi választáson."

Rytkó Emília

– Nem ért váratlanul a döntés, számítottam rá, ezért már augusztus 28-án, amikor felmerült a jelölésem, az Országos Választási Irodához fordultam azzal a kérdéssel, hogy országgyűlési képviselőként – mandátumomat területi listán szereztem – indulhatok-e jelöltként az időközi országgyűlési választáson. A válasz, amelyet Rytkó Emília, az iroda vezetője jegyzett, egyértelmű volt.

Az előzőekhez a megfelelő törvényt, illetve annak paragrafusait is idézte. A döntést ezért azonnal megfellebbeztem. Meggyőződésem, hogy nem szakmai, hanem politikai határozatot hozott a helyi választási bizottság, pontosabban annak jobboldali tagjai, mert így szerették volna elérni, hogy ne indulhassak a választáson. – A határozat többségi döntéssel született – tudtuk meg dr. Ocsák Józseftől, a soproni választási bizottság elnökétől.

– A testületnek három állandó – a megyei közgyűlés által választott– tagja van, de minden olyan szervezet delegálhat tagot, amelynek jelöltjét már nyilvántartásba vettük. Október 18-án három ilyen delegált tagunk volt (Fidesz, MIÉP, Jobbik). Az állandóak közül egy hiányzott.

 FÓRUMTÉMA

Ön egyetért azzal, hogy a soproni egyéni választókerületi választási bizottság nem engedi Kránitz Lászlót indulni az időközi választásokon?

Mondja el véleményét nekünk!

Fórum >>
Az ülésen a többség arra az állás pontra helyezkedett, hogy a jelölt, mivel jelenleg is országgyűlési mandátummal rendelkezik – az alkotmány megfelelő paragrafusa és az országgyűlési képviselők jogállásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerint –, nem vehető nyilvántartásba. Minden jelölt esetében – függetlenül a kialakult jogi állásponttól – szavazással dönt a bizottság. Így történt most is.

Hiller kiáll Kránitzért
Hiller István, az MSZP elnöke  közölte: az országos elnökség  tárgyalt a soproni időközi választásról.  „A Fidesz, 
együttműködésben a szélsőjobboldallal, akadályozza az   esélyes jelölt, Kránitz László indulását Sopronban, szemben a soproni választókkal, szemben az esélyes jelölttel." Hozzáfűzte: az MSZP országos elnöksége kiáll Kránitz mellett. 
A kisebbségben maradt tagok véleménye szerint a jelölt azonban teljesítette a szükséges törvényi feltételeket. A bizottság elnöke elmondta, Kránitz László három napon belül emelhet kifogást a megyei választási irodánál. Abban az esetben, ha az általuk meghozott határozattal az érintettek nem értenek egyet, három napon belül a megyei bírósághoz fordulhatnak, amely 72 óra alatt bírálja el a beadványt.

A keddi nap eseményeihez tartozik, hogy az MSZP helyi szervezete nevében Széplaki Tamás, aki Kránitz esetleges meg választása után elfoglalhatná listás helyét a parlamentben, kijelentette, az MSZP tiltakozik a Fidesz minden olyan akciója ellen, amely a választópolgárok félrevezetésére irányul. Így akadályozva meg a jelöltek és programjaik kulturált megmérkőzését. Mint kifejtette, a helyi választási bizottságban három jobboldali párt kezdeményezésére halasztották el időlegesen Kránitz László nyilvántartásba vételét.

Dr. Molnár Ágnes, a Fidesz elnöki koordinátora a Kisalföld érdeklődésére határozottan cáfolta, hogy politikai kérdésről lenne szó. – Ez nem a Fidesz ügye, és nem is politikai, hanem egyértelműen jogi, pontosabban alkotmányjogi kérdés – jelentette ki az elnöki koordinátor. – A Fidesz abban érdekelt, hogy az időközi választások tiszták legyenek, megfeleljenek az érvényes törvényi előírásoknak. A párt tudomásul veszi és elfogadja az arra hivatott jogi testület döntését. 

  Eddig hét hivatalos jelölt

A soproni választási bizottság eddig hét jelöltet vett nyilvántartásba, vagyis ennyien gyűjtötték össze a minimálisan szükséges 750 érvényes ajánlócédulát.

A listára Kirkovits Balázs (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Sárdy Barbara (MIÉP), Firtl Mátyás (Fidesz), Nagy Tamás (MDF), Kóczán Zoltán (SZDSZ) és Friedl László (független) került. Az ajánlócédulák leadási határideje: október 22., 16 óra. A már nyilvántartásba került jelöltek pártja (vagy szervezete) delegálhat egy-egy személyt a helyi választási bizottságba, akiknek a megyei közgyűlés elnöke előtt kell esküt tenniük. A hétfő esti bizottsági ülésig ezt hárman tették meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brennbergben az aranyvonat

Az amerikai elnökválasztás kampánytémájává vált az aranyvonat kárpótlásának ügye. A huszadik század… Tovább olvasom