Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Visszatérnek a fiatalok Csáfordjánosfára

Három éve még vagy tíz üres ház volt a faluban, most csak egyről tud a polgármester. Németh Albert legnagyobb öröme az, hogy visszatérnek a fiatalok Csáfordjánosfára.
A megye legdélibb települése a kétszázötven lelkes falu, Csáfordjánosfa, amelynek legfőbb ékessége a kora tavasszal nyíló tőzikés. De vannak itt még érdekességek, a Simon-kúria – ami ma szociális otthon –, a kripta, ami igazán egyedülálló és persze az itt élők, akik belakják a Répce menti települést. Németh Albert polgármester fiatalos lendülettel igyekszik új színt vinni a falu életébe, tavaly itt rendezték meg például az országos szkanderbajnokságot, a tavaszi nőnapi hintós kirándulást pedig még ma is emlegetik a faluban. Beruházások történtek, új ivóvízvezetékük is hamarosan megépül.
Hamarosan kész

70 millió forintot nyert a falu a soproni vízművel arra a beruházásra, amelynek köszönhetően új ivóvízvezeték épül.

– A télen fűtéskorszerűsítést hajtottunk végre a közösségi házon, amelynek udvarán egy fedett rendezvényteret szeretnénk kialakítani. A betonozást, ha az idő engedi, még most ősszel elkezdjük, de legkésőbb tavasszal belevágunk – kezdte a változások sorolását Németh Albert polgármester.

– Áprilisban felújítottuk a Hunyadi utcát, ennek költségét az adósságkonszolidációs pályázatunk fedezte. Közel hárommillió forintot nyertünk az úgynevezett várépítő pályázaton, amiből a Simon-kriptát újítjuk fel, a munka már folyamatban van, a hiányzó összeget önerőből pótoljuk. Vissza szeretnénk állítani az eredeti állapotot – mondja a faluvezető.

Ennél is nagyobb dolog most a csáfordiak számára, hogy nyolc év után még tisztább víz kerülhet a poharukba, elkészül ugyanis az új ivóvízvezeték.

– Ivánból kapjuk majd a vizet. További jó hír, hogy a minisztérium befogadta a tíz faluból álló csáfordjánosfai szennyvíz-agglomerációt, most keresik az anyagi forrásokat – mondta el a polgármester, akinek a legnagyobb öröme mégis az, hogy több fiatal család döntött a közelmúltban úgy, hogy Csáfordjánosfán telepedik le.
A főispán emléke

Simon Elemér Sopron vármegye főispánja, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke volt. Az ő tulajdonát képezte a csáfordi kastély a parkkal, valamint a védett erdő. Kriptáját már a bokrok vették szorosan körbe, pedig egykor maga az építmény is impozáns volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőbe mennek tanulni a soproni egyetemisták

Felhőbe mennek tanulni a soproni egyetemisták
Piacképes informatikai tudást szerezhetnek idén ősztől online távoktatás keretében a soproni egyetemisták. Tovább olvasom