Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Visszanyerheti rangját a nagycenki múzeum

Tartozik ez az ország a Széchenyieknek azzal, hogy áldoz Nagycenkre és a kastélyra – ez a meggyőződés vezérli Aczél Eszter megbízott intézményvezetőt.

A Széchenyiek ősi fészke ma még és már nem múzeum, hanem a kiállítóhelyek egy alacsonyabb osztályába tartozó, úgynevezett közérdekű muzeális kiállítóhely.

– Ezzel szembesültem, amikor a Nemzeti Múzeum vezetése megbízott a feladattal: állítsam helyre a nagycenki intézmény régi rangját, újítsam meg kiállításait. Az elmúlt évek fenntartóváltásainak szomorú következménye volt, hogy a kényszerű létszámcsökkentések következtében kikoptak innen a szakemberstátusok.

Nagycenken új időszámítás kezdődhet, ha megvalósulnak Aczél Eszter tervei. Fotó: Magasi
Nagycenken új időszámítás kezdődhet, ha megvalósulnak Aczél Eszter tervei. Fotó: Magasi


Úgy is fogalmazhatok, hogy beszűkültek a lehetőségek és elfogyott a levegő a kastély körül – mondja Aczél Eszter, aki csaknem negyvenéves történész-muzeológus múlttal a háta mögött jókora fába vágta a fejszéjét. Újra országos jelentőségű és vonzó hellyé kell tennie a nagycenki kastélyt, visszaszerezve múzeumi rangját. Ehhez kívül és belül is meg kell újulnia az ősi fészeknek.

– A Nemzeti Múzeum vállalta, hogy növeli a dolgozói státusok számát, ami alapvető feltétele a továbblépésnek. Hamarosan megjelennek az álláspályázatok; szükségünk lesz szakterületenként egy-egy muzeológusra, restaurátorra, múzeumpedagógusra.

Kialakítunk az épületben egy foglalkoztatóhelyiséget, lesz gyűjteményi raktárunk, újraindul a könyvtár, az adattár és a restaurátorműhely is. Beindul a kutatószolgálat, a kiállításokat és a hátterüket a mai kor kihívásának megfelelően átalakítjuk, újragondoljuk, de úgy, hogy ezek a fantasztikus enteriőrök ne sérüljenek.

Lesznek önálló programjaink, a látogató tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhet – sorolja a legégetőbb feladatokat Aczél Eszter. Tisztában van azzal, hogy közel s távol árgus szemekkel figyelik tevékenységét, vajon mit hoz ki a fővárosi szakember a híres, ámde a Nemzeti Múzeumtól igencsak távol eső nagycenki kastélyból...

– Nem megy egyik napról a másikra, hiába igyekszünk. Az, hogy még a 2000-ben elhunyt Környei Attila által használt számítógép van az irodában, vagy hogy helyenként csak hideg víz folyik a csapból, sokat elmond. De már készül az új honlapunk... És megnyugtatok minden kétkedőt: hosszú távra tervezek Nagycenken. Ahogy meglesz az intézmény múzeumi besorolása, meglesz a kinevezés is, és akkor ide is költözöm.

Eltökélt szándékom, hogy ez a hely újra méltó legyen a Széchenyiekhez, ezért az épület nagyszabású felújítását is tervezem. Az egységes külső megteremtése érdekében azt is kezdeményeztem, hogy akár az egyelőre üres szállodai szárnyat is kezelésbe kapjuk – mondta el Aczél Eszter, hozzátéve: – Nagyon sok a tennivalónk, de úgy gondolom, hogy ez az ország tartozik annyival a Széchenyieknek, hogy áldoz is Nagycenkre.

Széchenyi-emlékek: Aczél Eszter reménykedik, hogy vannak még a környéken élők birtokában a Széchenyi családhoz vagy a kastélyhoz kapcsolódó tárgyak, dokumentumok, esetleg fényképek. A megújuló kiállítást gazdagíthatnák ezek a relikviák. Szívesen fogadják vissza ezeket a tárgyakat adományként, de lehetőség van a megvásárlásukra is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ember kapott gázmérgezést Sopronban

Gázszivárgáshoz vonultak a soproni hivatásos tűzoltók a városban a Templom utcába vasárnap éjjel. Tovább olvasom