Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Visszahullás az Egészbe

Munkáiban és szívében azonban még mindig az alszopori tájnak, az ottani a hagyományoknak az őrzője, az örököse.
Minden láng csak részekben lobban, Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött."

– Én mindig arra törekedtem, hogy olyan dolgokat fogalmazzak meg, amik mindenhol megállják a helyüket, nem csak itt, a szűkebb környezetemben. Mindig az örökérvényű dolgok kifejezésére törekedtem. A nyolcvanas években a Képzőművészeti Szövetség egyik ülésén valaki egy tv-riporter szavait idézte. A szóban forgó riporter azt mondta, hogy egy nemzetközi vásárra kivitt festmények közül csak kevés volt értékes, a többi nem, hiszen csak azt a keveset vették meg.

A 19. század közepe táján történt, hogy a művészet alapvető igazságainak az addigi, évszázadokon keresztül meglévő folyamatossága megtört. Egészen addig a lényeges alapelveket nem kérdőjelezték meg, a művészek ragaszkodtak a nagy Egészhez. A folyamatosság megszűnésével ez kezdett megtörni, fölbomlani, minden alkotó külön világot teremtett, külön, egyéni világot hozott létre.
Ekkor kezdődött el a kép áruvá válása. A festőkre építeni, tenni lehetett, mint a versenylovakra, akibe sok pénzt fektettek, az befutott és meghozta az árát. Amerikából műgyűjtők jöttek, és mindent felvásároltak. Pénzt fektettek a művészetbe, árut csináltak a képekből. A művészet központja Amerikába helyeződött. Tom Wolfe szerint a huszadik században már „Párizs után New York lett (mint annyit hangoztatták) a Modernizmus székhelyévé". Ide illik Tanguy apó esete. P Párizsban ecsetért, festékért cserébe a művészektől képeket fogadott el fizetség gyanánt. Később, halála előtt ő lett Franciaország leggazdagabb embere.

Az örökérvényű normák, szabályok megszűnésével, tradíciók híján amire azt mondta valaki, hogy értékes, az lett az értékes. Minden a menedzselésen múlt.

Bár jó művek az ilyen menedzselt művészetből is születhetnek, biztos vagyok benne, hogy annyit sohasem fognak érni, mint a nagy klasszikusok. Azt a mélységet nem fogják elérni.
„ Én a nagy Egészhez tartozónak érzem magam, a művészet folyamatát követem."

Nehéz kimondani ezeket az evidens dolgokat, hiszen, ha valamibe pénzt fektettek, akkor nem lehet azt állítani, hogy az értéktelen, mert akkor ki kell dobni. Csak néha csodálkozom, hogy nem veszik észre az emberek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyén volt a győriek szíve

A jóval esélyesebb Dunaferr ellen szerezte meg első bajnoki pontját a Rába Quelle-ETO. Tovább olvasom