Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Visszahívják a holding igazgatóságát

Visszahívják a Sopron Holding Zrt. igazgatóságát, az operatív irányítás a vezérigazgató kezébe kerül. A városvezetés szerint egyszerqsödik a döntéshozatal. Az ellenzék azt kifogásolja, hogy ezután kontroll nélkül születhetnek meg a város egészét érintő határozatok.
A Sopron Holding Zrt. öttagú igazgatóságát visszahívná a városvezetés, sőt, megváltoztatva a gazdasági társaság alapító okiratát, meg is szüntetné a testületet. Ezáltal az irányítói jogkör az eddigi grémium helyett egy személyt, a vezérigazgatót illetné.

Az önkormányzat legnagyobb, a város vagyongazdálkodási és városüzemeltetési feladatát ellátó cégének szervezeti átalakítását az önkormányzat holnapi közgyqlése tárgyalja. A tervezett változtatással az ellenzék nem ért egyet. Szerintük a város egész vagyonáért felelős holding tevékenységét nem lehet többpárti konszenzus nélkül, kézi vezérléssel végezni.

– A városi vagyonkezelő holding létrehozásáért együtt tevékenykedtem a fideszes Havas Andrással és a Szövetség Sopronért képviselőjével, dr. Szekeres Csabával – fejtette ki Hegyi Ferenc (MSZP), a Sopron Holding igazgatótanácsának tagja. – Akkor Havas András részéről megfogalmazódott az igény: a holding mqködése olyan horderejq kérdés, hogy indokolt az irányításban nagyjából egyenlő arányt biztosítani a város jelenlegi vezetésének és az ellenzéknek. Ehhez képest nagyon furcsállom, hogy most, majdnem fél évvel a választások után még csak az egyensúlyt sem sikerült megteremteni, hiszen a jelenlegi felállás szerint az öttagú testületben egyedül képviselem az ellenzéket. Amennyiben a közgyqlés jóváhagyja a tervezetet, s tényleg megszqnik az igazgatótanács, félő, hogy a holding döntéshozatali szintjén mindenféle ellenzéki kontroll nélkül születhetnek meg a város egészét érintő határozatok, szabályozások.

Csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, miért zárják el előlünk a betekintés lehetőségét. Ha a városvezetés azt mondja, hogy az olcsóbb mqködtetést készítették elő ezzel a döntéssel, azt válaszolom: lehetett volna olyan szabályozást is alkotni, hogy az igazgatótanács tagjai nem részesülnek díjazásban. Társaim nevében állíthatom, készek lennénk honorárium nélkül is ellátni igazgatótanácsi feladatainkat. De a városvezetés részéről szóba sem került ilyen lehetőség...

– A közgyqlés mint a Sopron Holding Zrt. kizárólagos tulajdonosa azért kívánja megváltoztatni a Sopron Holding Zrt. alapító okiratát, hogy egyszerqsítse, ezzel együtt hatékonyabbá tegye a döntéshozatali munkát. Jóllehet az igazgatóság – mint ügyvezető testület, illetve döntéshozatali szint – megszüntetésével évente közel hatmillió forinttal csökkennek a mqködési költségek, ám a tervezett átalakulásnak ez csak részben volt a motivációja – mondta Simon István soproni alpolgármester. – Az ügyvezetés egy személyre, dr. Komornoki László vezérigazgatóra hárul a jövőben. Az igazgatóság visszahívásával a holding mqködésének kontrollja gyakorlatilag nem sérül, hiszen a felügyelőbizottság továbbra is ellátja feladatát.

Ez utóbbi, hattagú testületben a Fidesz, az SZDSZ, a Szövetség Sopronért Egyesület, továbbá a munkavállalói oldal is képviselteti magát. Ezen túlmenően könyvvizsgáló ellenőrzi a cég mqködését. Mindez azt bizonyítja, hogy a tervezett átalakításokat követően a közérdek semmilyen tekintetben nem szenved hátrányt. A kizárólagos tulajdonos, a soproni közgyqlés éves üzleti tervben határozza meg a holdinggal kapcsolatos elvárásokat, amelyek megvalósulásáért a jövőben nem az ötfős igazgatóság, hanem a vezérigazgató felel.

Harmadik személyi változás a ciklusban

A Sopron Holding Zrt. élén ebben az önkormányzati ciklusban már három személyi változás történt. Beck György elnök-vezérigazgatói posztjának szétválasztását követően az igazgatóság elnöke Fullér István lett, aki négy hét után egészségügyi okokra hivatkozva mondott le posztjáról. Őt dr. Czike Albert követte az elnöki székben, akit három hónapja neveztek ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karcsúbb soproni hivatal

Ahogy Győrben már megtörtént, jelentős átalakítást tervez a a soproni városvezetés is az ottani polgármesteri hivatalban. Az eddigi tizenkét szervezeti egységet megszüntetik, helyettük nyolc újat hoznak létre. Az osztályok élére pályázniuk kell a leendő vezetőknek. Tovább olvasom