Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Visszaélnek a lakcímekkel

Sopronban ismeretlenek élnek vissza a lakcímekkel, miközben a tulajdonosok mit sem sejtenek erről.

Házkutatást emlegettek

– Egyik nap rendőrök csengettek be hozzánk, és előállítási paranccsal a kezükben egy nőt kerestek nálunk – fogott történetébe Király János (62) vegyészmérnök. – Mondtuk, itt nem lakik más, csak a családunk, az idegen nőről pedig nem is hallottunk. A rendőrök házkutatást is emlegettek, majd kérdezősködni kezdtek a szomszédoknál. Hamarosan visszajöttek, s jóindulatúan figyelmeztettek bennünket: nézzünk utána, kik is vannak bejelentkezve nálunk, mert új szokás kezd kialakulni. Ukránok, románok a telefonkönyvből kinézett címekre jelentkeznek be, váltanak egy éves parkolóbérletet – „legalizálva" ezzel a „tartózkodási engedélyüket" –, és kijárnak Ausztriába dolgozni. Aztán ha valami bűntényt elkövetnek – mint például esetünkben –, bottal üthetik a nyomukat a megadott címen, kellemetlenséget okozva a lakástulajdonosoknak.

Több ezer forintos igazság

– Ezt követően felkerestem az okmányirodát, s kérdeztem, mutassák meg, kik vannak bejelentve a mi címünkre. Falakba ütköztem, mert erre nem voltak hajlandók az ügyintézők, személyiségi jogokra hivatkozva. És a mi személyi jogaink mennyivel érnek kevesebbet, mint azoké, akik átrázzák a hatóságokat? Erre föl elmagyarázták: csak akkor kaphatom meg az adatokat, ha írok egy beadványt, erre a kérelemre 2500 forintos okmánybélyeget ragasztok, s csatolom a földhivataltól 3500 forintért beszerzett, 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapunkat.

Ez azért már sok volt nekem. De leginkább azt tartom érthetetlennek, hogy miért nem lehet bejelentkezéskor valamiképpen ellenőriztetni a megadott cím fogadókészségét? Hiszen csak egy telefonba kerülne a dolog. S ezután rögtön könnyebben megtalálhatná a rendőrség a bűnözőket, s nem okoznának annyi bosszúságot a lakástulajdonosoknak az illegális bejelentkezők...

Digitális aláírás a megoldás

– A lakcímbejelentésnek vannak jogi feltételei, többek között a szállásadó, illetve a lakástulajdonos aláírásának is szerepelnie kell. Annak hitelességéről azonban nem tud meggyőződni az ügyintéző – mondta az üggyel kapcsolatban dr. Becher Rezső, a városháza közigazgatási irodájának vezetője. – Amennyiben gyanú vetődik fel arra, hogy egy aláírást meghamisíthattak, büntetőfeljelentéssel élhet a lakástulajdonos. Ugyanakkor megállapítottam, a lakásba jogosulatlan bejelentkezés nem történt.

Arra a kérdésre, hogy ha a lakcímnyilvántartásban nem szerepelt a körözött nő, akkor a rendőrök mi alapján keresték őt Királyék lakásán, a rendőrségen elmondták: utóbb kiderült, az ország más vidékén gyanúsítottként hallgatták ki az illetőt, aki ezek szerint fiktív lakcímet adott meg. Hozzátették, a jogosulatlan bejelentkezések kiszűrésére szerencsés lenne, ha az okmányirodákban mielőbb kiépítenék a digitális aláírás ellenőrzési rendszerét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt a prostituáltak

Lakossági bejelentés buktatta le azokat az örömlányokat, akik egy soproni lakásban árulták bájaikat.… Tovább olvasom