Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Visszaadták az ország önbecsülését

A Páneurópai Piknik 13. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn Sopronban. Az ünnepség a Pannonia Med Hotelben annak a kiállításnak a bemutatójával kezdődött, amit megismerhettek már Németországban is.

A tárlat az egykori események legszélesebb körű dokumentációit tárja az érdeklődők elé, a Páneurópai Piknikről és a hozzá kapcsolódó határáttörésről ad áttekintést korabeli fotók és újságcikkek alapján. A kiállítás alkalmával beszédet mondott dr. Pozsgay Imre egyetemi tanár, a piknik egykori fővédnöke. A szónok a korabeli politikai helyzet rövid elemzése után rámutatott, hogy az, ami 1989. augusztus 19-én Sopronpusztán a határáttöréskor történt, örök példát ad a helyi lakosság befogadókészségére. Ugyanakkor az esemény jelentőségét adja, hogy mindez a keletnémetek menekítési akciójával kapcsolódott össze.

– Magyarország a volt keleti tömb országai közül elsőként rúgta fel a varsói szerződést, mivel a hazánkban tartózkodó keletnémetek szeptember 10-ről 11-re virradóra hivatalosan is elhagyhatták az országot. Mindennek előzményei a páneurópai piknikig vezethetők vissza – emlékezett Pozsgay Imre. Az alulról jövő népi kezdeményezés bebizonyította, hogy a nemzetek sorsának alakítása nem csupán a politikusok dolga. – A Debrecenből kiinduló piknik soproni szervezői olyat cselekedtek, ami visszaadta az önbizalmában megrendült ország önbecsülését is.

A rendezvényen részt vett Rainer Jork, a német parlament képviselője, aki annak idején NDK-ból érkező egyetemi tanárként szemtanúja volt a sopronpusztai eseményeknek. Mint mondta, tizenhárom évvel ezelőtt politikai árvíz volt ebben a térségben, a szolidaritás azonban megmutatta a cselekvés útját, és azt is bebizonyította, hogy mások bajának, problémáinak a megértése mennyire fontos.

A történelmi jelentőségű áttörés helyszínén, Sopronpusztán is tartottak megemlékezést. Filep Mária, a piknik debreceni kezdeményezőinek nevében emlékezett meg a korabeli eseményekről. Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere a Páneurópai Piknik örök üzenetéről, a szabadságvágy megőrzésének fontosságáról szólt. – Sopronban történelmet írtunk tizenhárom évvel ezelőtt, olyannyira, hogy egy brüsszeli út során a város küldöttségét azonnal be tudták azonosítani az európai politikusok: onnan érkeztünk, ahol a Páneurópai Piknik megtörtént – mondta a polgármester.

Kapcsolódó cikk:

A ’89-es piknikről a Terror Házában (2002-07-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári világháló

A Széchenyi-terv könyvtárak számára kiírt pályázatán hat számítógéppel gazdagodott a Városi Könyvtár… Tovább olvasom