Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Virtuális klímakutató központot avattak Sopronban

Sopron - A NASA közreműködésével délkelet-európai klímahatás-kutató központ létesült Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem égisze alatt.

A tegnapi ünnepélyes avatásra a bécsi földtudományi konferencia résztvevőinek egy csoportja is Sopronba látogatott. Garrick Gutman, a NASA földtudományi programmenedzsere nagyon fontosnak nevezte a soproni klímahatás kutatóközpont létrejöttét. A NASA a globális méretű projektek támogatásában érdekelt. A délkelet-európai éghajlatkutatás sok szempontból ezek közé sorolandó. Többek között azért, mert ez a térség tekinthető Eurázsia kenyereskosarának.


Fontos dolgok
Fontos dolgok


– Az éghajlati zónák eltolódása a szemünk előtt zajlik, az okok és a felszíni hatások összefüggésének keresése komoly feladat – tette hozzá Pavel Groisman a nemzetközi tudományos projekt kutatója.
Dr. Faragó Sándor, a NYME rektora köszöntőjében hangsúlyozta: a szakemberek a 2008-as odesszai fórumon döntöttek a soproni virtuális kutatóközpont felállításáról. Nem véletlenül, hiszen Délkelet-Európa éghajlatváltozása problémájának megfogalmazója dr. Mátyás Csaba, a NYME professzora volt.

Az avatáson dr. Mátyás Csaba, a NYME Környezet- és Földtudományi Intézetének egyetemi tanára – az MTA levelező tagja – elmondta, a kutatóközpont nemzetközi együttműködés keretében működik. A kooperáció háttérszervezetét, az Észak-eurázsiai Földtudományi Együttműködési Kezdeményezést az amerikai NASA – az USA űrkutatási ügynöksége –, illetve a szintén amerikai oceanográfiai és légkörkutatási ügynöksége, továbbá az Orosz Tudományos Akadémia hozta létre 2005-ben. A virtuális szervezet jelenleg 30 ország mintegy 560 kutatóját fogja össze.

A szakemberek Eurázsia északi, mérsékeltövi felének a klímaváltozásra kifejtett hatását elemzik közös kutatások révén. Központot tartanak fenn többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Oroszországban és Kínában. Ezek köre bővült a soproni központtal. A soproni kutatóközpontban a földhasználat és a növényzet klímát befolyásoló hatásait elemzik.

Délkelet-Európa erdős-ligetes-sztyeppés terület, amely kismértékű klímaváltozás nyomán akár félsivatagossá is válhat. Mezőgazdaságilag fontos terület, ezért is kell vizsgálni, hogy a földhasználat miként hat vissza a klímára, a növényzet, a vegetáció milyen hatást gyakorol a légköri és a hidrológiai folyamatokra. A klímahatás-modellezés e kérdések megválaszolására hivatott.

Olvasóink írták

 • 1. adalfold 2009. május 01. 18:55
  „:D
  virtuális kutatóközpont, azért mert nem is létezik?
  :D:D:
  Falakra má nem vót pízz:D:D
  Éljen a soproni egyetem;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófavédelmi verseny

Soproni és zsirai résztvevőkkel ifjúsági versenyt rendeztek csütörtökön a soproni vármegyeháza… Tovább olvasom