Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Virágzik a tőzike - kirándulás csak gumicsizmában - fotók

Csáfordjánosfa határában terül el a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó meseszép erdő.

A Répce mentén, Csáfordjánosfa határában fekszik a Kisalföld ritkaságszámba menő keményfa-ligeterdeje, a „Répce erdeje".

Szépsége és kies fekvése, valamint kiemelkedő növényi értékei miatt már 1955-ben helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely azóta nemzeti parki rangot kapott és a Fertő–Hanság Nemzeti Park része a környező Répce menti területekkel együtt.

Virágzik a tőzike - 2014. tavasz


Óriási tömegben virágzik itt a tavaszi tőzike, milliószám bókolnak hófehér virágai a fák alatt. A falu határából tanösvény vezet a tőzikéshez, ezt tábla is jelzi, de az út szélén parkoló számos autó is mutatja: jó helyen járunk.

Egy réten kell átsétálni, hogy az egykori malom romjai mellett hidakon át jussunk ki az erdőbe. Néhányan csak idáig merészkednek, mert a továbbvezető ösvényen már a víz az úr.

Még csizmában is nehéz a haladás, pláne gyerekekkel, akiknek meseerdőt ígértek a természet tiszteletére és szeretetére nevelő szülők. De a szigorú természetvédelmi őrök, akik naponta többször végigrohannak az erdőn, hogy visszatereljék a gyönyörködőket a kijelölt „útra", nem tréfálnak: a kis virágok érdekében mindenkinek a vízben a helye. Vagy a szülők hátán.

 Megközelítés: Győrből a 86-os főúton közelíthető meg, Sopronból a 84-esről kell lekanyarodni Iván felé, de egyszerűbb, ha Tompaládonynál fordulnak balra. Csáfordjánosfán már tábla jelzi a Tőzike Tanösvényt, ahová fákkal szegélyezett földút vezet.


Pedig évtizedekig az volt a környéken túrázók tavaszi szórakozása, hogy csokorba szedték a tőzikét. A Répce-ártér 1999 óta része a nemzeti parknak, ma már súlyos bírság járna egyetlen szál virág letépéséért is. De ilyen barbár tett senkinek sem jutna eszébe.

Még a legkisebbek is óvatosan lépdelnek a növények között, amikor titokban mégis kijönnek egy kicsit a „szárazföldre". A tőzikést meg kell nézni, mert valóban meseszép, még ha kicsit túlélőtúra is kisebb gyerekekkel.

(Időseknek pláne veszélyes, mert nagyon csúszik!) De hát ahogy egy lelkes anyuka idézte a mondást: vagy boldog a gyerek, vagy tiszta. Csáfordjánosfán egyértelműen boldog mindenki (talán az őrök nem annyira).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejbe rúgta, majd elvette a férfi pénztárcáját Sopronban

A gyanú szerint egy váraszói fiatal Sopronban, egy férfit a nyakánál fogva a földre rántotta, fejbe… Tovább olvasom